Koruna už do léta výrazněji neposílí, čekají analytici

Petr Kučera Petr Kučera, pek
11. 11. 2009 17:30
Dlouhodobé posilování bude pokračovat, ale pomaleji než dříve

Praha - Česká měna je teď o více než korunu silnější vůči euru než před týdnem. Ve středu se obchodovala kolem 25,45 Kč/EUR a 16,95 Kč/USD. Většina analytiků v anketě Aktuálně.cz však neočekává, že by měna pokračovala v rychlém posilování až znovu k hranici 25 Kč/EUR.

"Koruna začala posilovat již minulý týden před zasedáním ČNB. Poté, co bankovní rada rozhodla o ponechání úrokových sazeb beze změny, si připsala další výrazné zisky," připomíná analytik Jiří Šimek ze společnosti Citco - Finanční trhy.

Hlavním důvodem posilování koruny však zůstává dobrá nálada na světových trzích. "Ta pomáhá všem středoevropským měnám. Naopak ubližuje americkému dolaru, kam se investoři uchylují v době nejistoty. Při lepší náladě na trzích a větší chuti do rizika naopak dolar opouštějí a přesouvají se do rizikovějších aktiv, kam patří i středoevropské měny," vysvětluje Šimek.

Podle analytika Davida Marka z Patria Finance je koruna nyní mírně nadhodnocená. Odhaduje, že v prosinci bude kurz kolem 26,20 koruny za euro, v červnu příštího roku pak kolem 26,10 koruny za euro.

"V příštím roce by nemělo být příliš prostoru pro posilování rovnovážného kurzu koruny, pokud česká ekonomika poroste o 1,7 procenta a eurozóna o jedno procento, jak počítáme v našich prognózách. To neznamená, že koruna nemůže posílit razantněji, nicméně neprospělo by to příliš české ekonomice. Dlouhodobý trend směřuje vzhůru, tempo posilování by ale mělo být pomalejší než v předchozích letech," říká Marek. V dalších letech pak očekává rovnovážné roční posilování reálného kurzu koruny o jedno procento.

Rychlý návrat k hodnotám kolem 25 korun za euro nečeká ani analytik Petr Sobíšek z UniCredit Bank. Odhaduje, že na konci letošního roku i na začátku letní sezóny 2010 bude kurz kolem 26 korun za euro. "Zatímco v minulých letech bylo posilování koruny podložené rychlým růstem produktivity v české ekonomice, v letech 2009 a 2010 nevykáže Česko žádný předstih v produktivitě před zeměmi eurozóny. Fundamentální důvody k silnější koruně tedy chybí," vysvětluje. Značná kolísavost kursu z poslední doby se nicméně podle něj může přenést I do roku 2010, takže připouští výrazné odchylky od předpovídaného kurzu v obou směrech.

Značné kolísání jen tak neskončí

Také Michal Brožka z Raiffeisenbank očekává na konci letošního roku kurz kolem 26 korun za euro. Do poloviny roku 2010 však podle něj může koruna posílit až na 25 korun za euro. "Důležitou roli může sehrát celkový sentiment vůči rozvíjejícím se ekonomikám, případně i další chování ČNB a Evropské centrální banky. Hodně bude záležet také na dolaru," říká Brožka. Pokud se zlomí oslabující trend dolaru, dopad na devizové trhy bude patrně citelný, což by se odrazilo i na vývoji české koruny. "Ovšem odhadnout načasování změny trendu dolaru je velmi těžký oříšek," dodává.

Udržení měny na hranici 26 korun za euro, případně i oslabení, čeká na konci roku i Tomáš Volf ze společnosti Citco - Finanční trhy. Pravděpodobné je podle něj pokračování ve značném kolísání kurzu z posledních týdnů. Z průzkumu této společnosti také vyplynulo, že většina vývozců i dovozců z řad malých a středních podniků počítá na konci roku s kurzem mezi 25,50 Kč/EUR a 26,50 Kč/EUR. 

Česká národní banka v nejnovější prognóze z minulého týdne nezměnila předpověď průměrného kurzu koruny pro rok 2010 - má se pohybovat kolem 25,70 koruny za euro, v roce 2011 pak posílí na 25,60 korun za euro.

Za rok kolem 23,70 korun za euro

Ve výrazné posílení koruny však tradičně věří analytici z Next Finance. "Nebyli bychom překvapeni, kdyby v prosinci koruna díky rostoucím akciovým trhům atakovala hladinu 25 korun za euro a úspěšně ji prorazila," říká analytička Markéta Šichtařová.

"Zatím vše signalizuje oživení světové ekonomiky. Někdo v tom může vidět stále tvar oživení písmena W, někdo U, ale nikdo oživení zpochybnit nemůže. Kurz proto má prostor ke zpevnění. Navíc pokud pomineme politiky torpédované veřejné finance, tak je stav ekonomiky v porovnání s jinými ekonomikami dobrý. Zahraniční obchod skončí s rekordním přebytkem," vysvětluje Šichtařová.

Také ona však očekává značné kolísání kurzu. "Musíme se připravit, že koruna bude schopná během pár dní urazit více jak stohaléřovou cestu tím či oním směrem," dodává. Dlouhodobě posilující dráha koruny se ale nezmění. "Za rok očekáváme kurz kolem 23,70 korun za euro," odhaduje analytička.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Úrokové sazby teď neklesnou, rozhodli centrální bankéři
Česká ekonomika se z krize dostane rychleji, věří ČNB
Krize, krize. Teď čekejte propad měny, míní experti
Analytik: Naříkání na silnou měnu nemá logiku
 

Právě se děje

Další zprávy