Sníží ČNB úrokové sazby na minimum? Záleží na koruně

Petr Kučera Petr Kučera, pek
4. 11. 2009 13:30
Koruna oslabila, ČNB asi úrokové sazby nesníží
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bankovní rada České národní banky na svém čtvrtečním zasedání pravděpodobně nesníží základní úrokové sazby. Shoduje se na tom většina analytiků v dnešní anketě online deníku Aktuálně.cz.

"Někteří členové bankovní rady ČNB přitom poslední měsíc naznačovali potřebu uvolnění měnových podmínek," připomíná analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. "K tomuto uvolnění ale mezitím došlo prostřednictvím oslabení koruny proti euru o téměř čtyři procenta, což odpovídá snížení úrokových sazeb o celý procentní bod. ČNB tedy v listopadu podle mého mínění sazby nezmění," očekává.

Podle Sobíška si nicméně centrální bankéři nechají otevřené dveře pro snížení sazeb v prosinci pro případ, že by koruna opět posílila.

Podobný názor má také analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. "Změnu sazeb nečekáme především z toho důvodu, že česká koruna proti euru od poloviny září oslabila, což má pro ekonomiku výrazně větší pozitivní efekt než případné snížení měnověpolitických sazeb," říká. Možnost snížení sazeb ČNB ale přesto není vyloučena, protože centrální bankéři mohou mít obavy z opětovného posílení české koruny.

Také podle Davida Marka z Patria Finance je snížení sazeb mnohem méně pravděpodobné právě kvůli nedávnému oslabení koruny "na úroveň, která zhruba odpovídá aktuální ekonomické situaci". Očekává, že sazby zůstanou v nejbližších měsících stabilní.

Rozkolísaná koruna

Změnu nečeká ani analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. "Už nejsou země, kde by se teď sazby snižovaly. Už jsou jen země, kde rostou," připomíná. Z vyspělých ekonomických zemí zatím sazby zvýšila Austrálie a Norsko.

Šichtařová připomíná, že v bankovní radě jsou nyní dva tábory. Guvernér Zdeněk Tůma nebo viceguvernér Miroslav Singer signalizovali potřebu uvolnit měnové podmínky buď intervencí proti koruně, nebo snížením úrokových sazeb. Naopak Robert Holman před snížením sazeb varoval kvůli možnému rozkolísání měny.

Argumenty pro a proti

  • Proti snížení sazeb
  • Koruna od posledního zasedání bankovní rady výrazně oslabila o více než pět procent. Nyní se nachází na úrovních přijatelných pro centrální bankéře a proti koruně by neměli chtít zasahovat. Naopak - další oslabení by jen zvyšovalo volatilitu kurzu, což je rovněž nežádoucí.
  • Také cena ropy jako inflačního faktoru šla od posledního zasedání ještě nahoru a již na minulém zasedání byla zmiňována jako proinflační riziko.
  • Vývoj ekonomiky naznačuje určité známky oživení - to se týká jak světové, tak domácí ekonomiky. Určitou naději přinesly i poslední výsledky průmyslové výroby.
  • Janotův balíček - zvýšená sazba DPH v příštím roce je proinflačním faktorem, ale ČNB nebude reagovat na primární dopady daňových změn do inflace, sekundární dopady by neměly být za současné situace nízké poptávky zanedbatelné.
  • Pro snížení sazeb
  • Naopak spotřebitelské ceny zůstávají nízko, inflace se drží kolem nuly a v nejbližší době se nestane výraznějším rizikem.
  • Struktura hospodářského růstu, především nízká investiční aktivita by mohla být argumentem pro snížení sazeb.
  • Janotův balíček - schválený úsporný balíček povede k omezení jak vládních výdajů, tak výdajů spotřebitelů a projeví se nižším ekonomickým růstem v příštím roce.


  • (analytik Jiří Šimek, CITCO - Finanční trhy)

Podle Šichtařové bude právě druhý argument velmi pádný, protože koruna během pár týdnů oslabila skoro o sedm procent. Centrálním bankéřům se tedy již podařilo korunu velmi "luxusně" rozkolísat. "Přitom jejich dlouhodobou mantrou je právě boj s nadměrnou volatilitou. To, s čím rádi bojují, tedy sami způsobili," říká analytička.

Připomíná také, že schválené změny DPH a spotřebních daní povedou v roce 2010 k nezanedbatelným inflačním tlakům a že stav veřejných financí je pro budoucnost velkým rizikem. "Jestliže se centrální bankéři rozhodují za zvýšené nejistoty, kterou lze přirovnat ke střelbě se zavázanýma očima, pak se jeví rozumné vyčkávat a nestřílet," říká Šichařová.

Pokud sníží, tak naposled

Naopak analytik Petr Dufek z ČSOB očekává, že sazby klesnou o dalšího čtvrt bodu. "Hlavním argumentem by měly být slabý výhled ekonomiky spolu s očekávanou nízkou inflací," říká. Pokud však ČNB sazby sníží, učiní tak podle Dufka v tomto hospodářském cyklu naposledy.

Zatímco v minulém týdnu koruna výrazně oslabila, tento týden posiluje. Dnes dopoledne dokonce výrazně, obchodování se podle webu Patria.cz blíží hranici 26 korun za euro.

Úvěry stejně nezlevní

Podle Šichtařové je jisté, že o co více by v listopadu sazby klesly, o to více by se musely zvýšit ve druhém kvartále. "Tato hra s úrokovými sazbami ekonomiku pouze destabilizuje a uspokojí jen centrální bankéře, protože ekonomika se podle nás již dostala do pasti likvidity a na ještě nižší sazby nezareaguje," upozorňuje.

Nižší základní sazby České národní banky obvykle vedou ke zlevnění úvěrů komerčních bank. Lidé tak zaplatí nižší úroky například u hypoték a dalších půjček, na druhou stranu se jim méně výhodně úročí vklady například na spořícím účtu. Jenže v posledních měsících tento vztah v Česku neplatí.

Přestože ČNB snížila od 7. srpna základní sazby na historické minimum, například na hypotékách se to projevilo zatím spíše jen ve formě dočasných "akčních nabídek" než ve skutečném poklesu.

V posledním roce se rozhodující složkou tržních úrokových sazeb stala riziková přirážka (prémie), která vedla ke "zdražení" peněz na trhu. Banky se tím jistí proti riziku nesplácení ze strany klientů.

I zástupci bank v neoficiálních vyjádřeních potvrzují, že finanční ústavy si teď vytvářejí rezervy na případné horší časy. Marže je tedy vyšší než dříve - stejně jako riziko.

"Základní sazby ČNB nejsou jediným ani hlavním faktorem, který ovlivňuje tvorbu úrokových sazeb u úvěrů. Zejména proto, že jsou krátkodobé, zatímco u úvěrů jde o sazby dlouhodobé," dodává například mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek. Důležité jsou tedy hlavně dlouhodobé sazby na mezibankovním trhu.

Zlevnění úvěrů komerčních bank neočekává ani Filip Koutný z HSBC Bank. "Finanční ústavy teď upřednostňují čistotu aktiv a tvorbu rezerv před nominálním růstem," říká.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Hypotéky nabídne Čechům nový hráč. Konkurence zlevňuje
Sazby ČNB jsou na minimu, ale úvěry v srpnu nezlevnily
ČNB snížila úrokové sazby na rekordní minimum
 

Právě se děje

Další zprávy