Česká měna dál oslabila, euro je za 26,38 koruny

Petr Kučera Petr Kučera, pek
29. 10. 2009 17:55
Koruna je nejslabší za čtyři měsíce

Praha - Strmý pád české měny pokračoval nehledě na státní svátek. Vůči euru klesla ve středu oproti úterku o téměř 40 haléřů až na úroveň 26,62 Kč/EUR, k dolaru ztratila kolem 30 haléřů. Během dneška koruna smazala část ztrát a kolem půl šesté odpoledne se podle webu Patria.cz obchodovala za 26,38 Kč/EUR a 17,81 Kč/USD.

Stejně jako v předchozích dnech mohly i za středeční pokles středoevropských měn hlavně posilování dolaru k euru a celosvětový výprodej rizikových aktiv, nikoliv zprávy z české ekonomiky či politiky.

"Pokud koruna tyto ztráty rychle nezačne odmazávat, otevírá se prostor pro další oslabení až do okolí 27,10. Nevěříme ale, že se jedná o změnu trendu a střednědobý výhled necháváme naladěný pozitivně," říká analytik ČSOB Jan Bureš.

Za špatnou náladou ve střední Evropě stojí podle něj globální nárůst averze k riziku. "Býci na Wall Street jsou s odezníváním výsledkové sezóny vyčerpáni a vybírají zisky. Včera je navíc nepotěšil překvapivý propad prodejů nových domů v USA - poprvé po šesti měsících," vysvětluje Bureš.

Analytik Tomáš Volf ze společnosti CITCO - Finanční trhy
Analytik Tomáš Volf ze společnosti CITCO - Finanční trhy | Foto: Aktuálně.cz
Odpovědi na otázky čtenářů:
Koruna je odsouzena k posilování, řekl analytik online

Pro českou korunu je ale kromě globální nálady důležitou koulí na noze také nejistota před zasedáním ČNB. "Guvernér Tůma a viceguvernér Singer připustili, kromě možnosti snížení sazeb, také alternativní cesty k dalšímu uvolnění měnových šroubů (například devizové intervence)," připomíná Bureš. Analytik však očekává, že s korunou na současných úrovních ale s vysokou pravděpodobností zůstane centrální banka opatrnější a sáhne maximálně ke snížení sazeb.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Česká koruna je nejslabší za poslední čtyři měsíce
Krize, krize. Teď čekejte propad měny, míní experti
Libra je rekordně levná, nákup v Londýně se vyplatí
Koruna posiluje, za rok může být euro pod 24 Kč

Podle  analytičky Markéty Šichtařové ze společnosti Next Finance stojí v pozadí současného oslabení jen psychologie davu. "Špatná nálada zasáhla celý svět. Investoři si vybírají své zisky. Strach z budoucnosti pomáhá dolaru, investoři ho vnímají jako jistotu. Naopak střední Evropa je nejistá, a proto stádní hráči opouští středoevropské měny," vysvětluje.

Také za středečním pádem jsou podle Šichtařové zahraniční spekulanti, pokles zvýraznil státní svátek a tedy nízká domácí likvidita. "V pozadí oslabení nestálo nic, co by mělo s domácí ekonomikou něco společného. Vše bylo dáno globálním úprkem investorů od rizika. Střední a východní Evropa je přitom mnohými kvůli Pobaltí považována za rizikovou," dodává.

Analytici z Next Finance očekávají, že k úplnému vymazání středeční ztráty dojde ještě do víkendu.

 

Právě se děje

Další zprávy