Polovina Čechů pravidelně spoří. Sází přitom na jistotu

Petr Kučera Petr Kučera, pek
20. 10. 2009 16:50
Přednost má stabilní výnos před možným rizikem

Praha - Více než polovina obyvatel České republiky - přesně 53 procent - pravidelně spoří. Dává přitom přednost spíše konzervativním způsobům, typicky spořícím účtům a termínovaným vkladům. Vyplývá to dnes zveřejněných průzkumů ČSOB.

Většina lidí spoří každý měsíc, nejvyšší procento jich je mezi lidmi s čistým měsíčním osobním příjmem mezi 30 až 40 tisící korun, zejména mezi muži.

Výhodnost uložení svých peněz si pravidelně kontroluje jen 36 % lidí. Téměř polovina Čechů si to však kontroluje alespoň „jednou za čas".

Až třetina dotázaných by byla ochotna investovat více než pětina svých úspor. K investicím by většině stačil stabilní, ne přehnaně vysoký úrok (jen o něco málo vyšší u termínovaného vkladu), který by ale neznamenal vysoké riziko.

Na druhou stranu až desetina lidí by investovala i s vysokým rizikem nebo s vědomým možné ztráty, pokud by měla vidinu opravdu vysokého výnosu.

Mezi lidmi s disponibilními prostředky nad 300 000 korun má nyní skoro třetina uložené peníze v nějakém podílovém fondu. Téměř pětina z nich pak má prostředky v zajištěných fondech. A konkrétní cenné papíry - tedy akcie nebo dluhopisy - drží více než pětina těchto lidí.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Stát si chce půjčit peníze od lidí. Nabídne dobrý úrok
Banky lákají klienty na internet, poboček je přesto víc
Kartu banka zablokuje zdarma. A vás to může přijít dráž
Průzkum: Každý třetí Čech je potenciálním investorem
 

Právě se děje

Další zprávy