Cena zlata rekordně roste. Žene ji strach z inflace

Jan Stuchlík, Peníze.cz
14. 10. 2009 9:45
Ceny zlata přeskočily 1070 dolarů za unci. Strach z inflace je prý ale zbytečný

Ceny zlata přeskočily v noci 1070 dolarů za unci a budou růst dál. Investoři se prý bojí inflace po opadnutí recese. Jenže řada ekonomů a centrálních bankéřů v dohledné době raketový růst cen nečeká.

Zlato je nyní tak drahé, že už ho nechtějí ani Indové, tradiční milovníci a největší kupci zlatých šperků na světě. V září se do Indie ve srovnání s loňským rokem dovezlo o 77 procent méně zlata. A do konce roku by na indickém dovozním účtu mohla být dokonce nula, odhaduje Bombay Bullion Association.

Cena žlutého kovu přesto roste a podle většiny analytiků se bude zvyšovat dál. Ve světových agenturách se objevila i čísla přesahující dva tisíce dolarů za trojskou unci. Umírněnější odhady hovoří o úrovních od 1100 do 1400 dolarů za unci v příštím roce

Růst mají na svědomí světoví investoři. Ti se podle většiny expertů chrání proti budoucí inflaci a oslabování dolaru. Jen v letošním prvním pololetí, kdy stála za investicemi do zlata především nejistota ze stability bankovního sektoru, vzrostla poptávka po žlutém kovu meziročně o 180 procent, odhaduje společnost GFMS, jedna z největších analytických firem specializujících se na drahé kovy.

Čtěte také
Autor fotografie: Reuters

Čtěte také

Strach z inflace

Jenže kupovat zlato kvůli obavám z inflace se dnes může zdát zbytečné. Ceny mají spíše tendenci klesat než růst. Navíc přední ekonomové v dohledné době několika čtvrtletí až let žádnou inflační erupci nečekají.

Kvůli recesi se totiž největší světové ekonomiky dostaly do situace, kdy jsou výrobní kapacity využity na 60 až 70 procent a nezaměstnanost je vysoko nad svou přirozenou mírou. A tam ještě pár let zůstane.

Proto se tlaky na růst cen nečekají. Naopak vlády, například americká, se snaží inflaci rozhýbat kvůli obavě, že deflace neboli pokles cenové hladiny pošle ekonomiku do ještě hlubší recese.

Růstu cen se zatím, zdá se, nebojí ani investoři do státních dluhopisů. Ti do požadovaných výnosů zatím promítli očekávání, že ceny v příštích deseti letech porostou o 1,75 procenta ročně, spočítala agentura Bloomberg. Mezi instituce, které se rychlého růstu cen nebojí, patří i Česká národní banka. I ona ovšem upozorňuje, že klíčové bude, jak rychle dokážou světové centrální banky zareagovat na oživení ekonomik a začnou stahovat ohromné množství peněz, které nalily zejména do finančního systému při jeho stabilizaci.

Právě v tomto bodě přicházejí ke slovu pesimisté, kteří dnes ve velkém hromadí zlato. „Centrální banky nikdy nedokázaly na začínající ekonomický růst zareagovat včas," shrnuje jejich argumenty Boris Tomčiak ze společnosti Colosseum. Nepovede se jim to ani teď a stovky miliard dolarů nalitých do ekonomiky ve jménu boje s recesí se přetaví v raketový růst cen.

„Banky nyní přetékají penězi, které nechtějí pouštět ve formě úvěrů do reálné ekonomiky. Vezměme si jen peníze, které americká centrální banka nalila do systému při nákupu dluhopisů od bank. Jejich hodnota je 1100 miliard dolarů, což je 7,6 procenta HDP. Co se stane, až banky začnou tyto peníze pouštět k podnikům a spotřebitelům," klade řečnickou otázku Tomčiak.

Dolar slábne

Dalším vysvětlením nynější zlaté horečky je snaha investorů ochránit peníze před účinky oslabujícího dolaru. Jeho hodnota klesá, jak se americká vláda stále více zadlužuje a pouští do světa více dolarů. Logicky jeho relativní hodnota k ostatním měnám klesá. Navíc dolaru v posledních měsících neprospěla ani snaha centrálních bank zemí s vysokými devizovými rezervami o jejich lepší rozložení mezi více měn či spekulace o nahrazení dolaru jako hlavní měny při obchodu s ropou.

Dnes začíná v New Yorku výstava věnovaná pouze jednomu z nejdražších kovů světa, zlatu. A název výstavy? Jednoduchý: "Zlato"
Dnes začíná v New Yorku výstava věnovaná pouze jednomu z nejdražších kovů světa, zlatu. A název výstavy? Jednoduchý: "Zlato" | Foto: Reuters
Čtěte také:
Expert na investice: Kupujte zlato, zlato a zase zlato
Vzácné kovy nad zlato. Nacionalismus zdrojů je zpět
Analytik: Naříkání na silnou měnu nemá logiku

Ve druhém čtvrtletí vzrostly devizové rezervy centrálních bank o 413 miliard dolarů, z nichž 63 procent přelily centrální banky do eur a jenů, cituje Bloomberg analýzu banky Barclays. „To naznačuje, že se k dolaru otáčejí zády. Zároveň to znamená, že dolar hned tak neposílí," tvrdí Steven Englander, bývalý analytik amerického Federálního rezervního systému a nyní měnový stratég Barclays. Navíc se ekonomové shodují, že americká vláda přijala strategii slabého dolaru jako cestu z nynější recese.

Kromě inflace a slabého dolaru existuje ještě jedna hypotéza, proč je zlato tak drahé.

Čtěte zbytek článku na Peníze.cz

 

Právě se děje

Další zprávy