Koruna už týden oslabuje, k euru spadla na 25,85

Petr Kučera Petr Kučera, pek
8. 10. 2009 18:57
Měnu dnes poslal dolů strach z Lotyšska a českého státního dluhu

Praha - Česká měna už týden oslabuje. Dnes vůči euru ztratila 13 haléřů, denní obchodování končila podle webu Patria.cz na hodnotě 25,85 koruny za euro. Vůči dolaru si koruna nepatrně polepšila - je silnější o dva haléře (17,51 Kč/USD).

"Tento týden zná koruna zatím jen jeden směr. Prodejnímu tlaku čelí i okolní měny," říká analytik Tomáš Vlk ze společnosti Patria Finance.

V posledních dnech tak středoevropské měny příliš nereagují na dění na hlavních akciových trzích. Ty rostou povzbuzeny prvními dobrými čísly z firemní sféry v rámci začínající výsledkové sezóny. "Dnes žádné zásadní zprávy z regionu nepřišly, ty předcházející však nasměrovaly středoevropské měny na slabší hodnoty a jejich vliv stále trvá," dodává Vlk.

Analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance připomíná, že koruna po ránu posilovala, vše ale zhatil vývoj v Lotyšsku. "Trhy začaly spekulovat, že země nebude schopná ustát tlaky na oslabení její měny a tamní pevný měnový režim padne. Podobná zpráva působí na spekulanty jako přezrálé ovoce na vosy. Všichni se slétli na lotyšský lat a sázeli na jeho oslabení. Tento výprodejní tlak se projevil i u dalších měn s etiketou CEE markets," vysvětluje Pikora.

Ve chvíli, kdy se to nejméně hodilo, přišla další zpráva. Český vládní dluh meziročně vzrostl o 26 %. "To je šílené tempo. Investoři úžasem oněměli. Pokud by takto dluh rostl ještě pár let, můžeme nadobro přestat spekulovat, kdy přijmeme euro. Přehoupneme se přes 60 % HDP a přestaneme plnit další maastrichtské kritérium. To pak splníme nejspíš jen za předpokladu, že bude změkčeno," říká Pikora.

Do hry se tím podle něj opět dostaly spekulace, že nás čeká osud Maďarska, Lotyšska a dalších. To je přitom chybná úvahu, protože hlavním problémem těchto zemí nebyl dluh, ale pevný měnový kurz a zadlužení v cizí měně.

Podle Pikory je nicméně z technického pohledu koruna velmi atraktivní k nákupu. "Na trhu jsou ohromné tlaky. Tento vývoj vyústí v prudkou erupci nákupních příkazů. Jakmile pomine strach z Lotyška - a to může klidně být již zítra - přijde velká poptávka po koruně a posílení," očekává.

 

Právě se děje

Další zprávy