Díky pádu hřivny posílají Ukrajinci z Česka víc peněz

Ekonomika Ekonomika, red eko
29. 9. 2009 8:15
Konverze probíhá přes americký dolar
Ukrajinská hřivna. Ilustrační foto
Ukrajinská hřivna. Ilustrační foto | Foto: Wikipedia

Praha - Česká koruna se dostala na historická maxima vůči ukrajinské hřivně. „Díky kurzovému pohybu se výrazně zvýšily příjmy 134 tisícům Ukrajinců pracujícím v Česku, meziročně přes 60 procent," říká analytik společnosti Citco-finanční trhy Tomáš Volf.

Zatímco loni v září se česká měna obchodovala na úrovni kolem 3,3 koruny za ukrajinskou hřivnu, nyní je na hranici 2,00 koruny za hřivnu.

„Ukrajině se rychlým tempem ztenčují devizové rezervy a hřivna padá. Dalším problémem jsou rozepře s Mezinárodním měnovým fondem, u kterého Ukrajina žádá o úvěr," vysvětluje Volf. Fond požaduje uvolnění měnového kurzu hřivny. Další oslabení ukrajinské měny by znamenalo prodražení ukrajinského dluhu.

Analytik připomíná, že Ukrajinci pracující v Česku nemohou směnit koruny přímo na hřivny. Tato konverze tedy probíhá přes americký dolar. Tuto měnu následně pošlou na Ukrajinu svým rodinám. Konverze z dolaru na hřivny probíhá až na Ukrajině.

Zatímco před rokem tak poslal Ukrajinec se mzdou 20 000 českých korun na Ukrajinu 6 181 hřiven, dnes je to díky kurzu 10 030 hřiven. „Za tímto rozdílem stojí především posílení dolaru k hřivně o více než 66 procent," říká Volf.

Kvůli propadu české stavební výroby však analytik neočekává, že by kurzový vývoj přilákal do Česka další ukrajinské občany.

Dolary. Ilustrační snímek.
Dolary. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Ukrajinská média: Machinace s vízy řídil Bašta
UEFA Ukrajině: Začněte už pracovat. Ne ukazovat makety
Koruna posiluje, za rok může být euro pod 24 Kč
 

Právě se děje

Další zprávy