Koruna prudce posílila, dostala se na 25,15 Kč/EUR

Petr Kučera Petr Kučera, red eko
16. 9. 2009 17:15
Česká měna je nejsilnější za devět měsíců

Praha - Česká měna ve středu prudce posílila. Podle informací serveru Patria Online se po 17. hodině obchodovala kolem 25,15 koruny za euro, a je tak nejsilnější za posledních devět měsíců.

Koruna posílila už včera, když na zprávy z tuzemské politické scény (odklad voleb a nejistota kolem vlády) prakticky nereagovala.

Podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka je důvodem posilování hlavně optimismus na světových finančních trzích, daří se i okolním měnám.

"Po poledni se koruna utrhla ze řetězu a jak neřízená střela proletěla všechny bariéry, které před ní stály," hodnotí dnešní vývoj analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Koruna přitom dnes začínala na hodnotě 25,38 CZK/EUR. Výrazně posílila také vůči dolaru - z počátečních 17,38 CZK/USD se dostala na 17,13 CZK/USD.

"Za posledních 14 dní posílila o téměř dvě procenta," říká analytik Tomáš Volf ze společnosti Citco finanční trhy. Za posílením přitom podle něj nestojí žádná zpráva, která by s kurzem měla takto pohnout. "Stále zde přetrvává riziko pádu dolaru na světovém trhu. Investoři se k němu obracejí k zády a hledají jiná, více výnosná aktiva, mezi která patří také středoevropský region," dodává Volf.

Politici korunu nezajímají

Aktuální domácí politická situace zatím korunu neohrožuje. "V delším horizontu však bude důležité, jak se celá situace vyvine s ohledem na hospodaření státu. Pokud budeme směřovat do rozpočtového provizoria nebo pokud bude realizována expanzivní varianta rozpočtu se schodkem 230 miliard korun, může to korunu poškodit, a ta by se mohla začít vracet zpět ke slabším hodnotám," varuje Volf.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance jsou diskuse ohledně veřejných financí nyní zajímavé asi jen pro lokální média. "Investoři naskočili na globální vlnu optimismu. Výhodně získané úvěry v dolarech je třeba investovat a střední Evropa je jeden z rizikovějších regionů, který může přinést zajímavé výnosy. Na stejné vlně se veze proto i zlotý a forint," vysvětluje. Koruna sice dnes posílila ze všech měn nejvíce, ale pouze tím dohnala okolní měny, které citelně posílily v předešlých dnech.

"Náš názor na budoucnost koruny je stále stejný. Pokud nebude vývoj na politické scéně skutečně alarmující, budou ho investoři ignorovat. Sázky na oživení světové ekonomiky budou tlačit korunu pod 25,00 CZK/EUR. Tato hladina padne ještě tento měsíc," očekává Pikora a připomíná, že překonání této hranice právě letos v září  prognózuje už několik týdnů.

"Pokud se bude zdát, že oživení pokračuje, dostane se koruna ještě letos na 24,30 CZK/EUR," očekává Pikora.

Většina analytiků ale tak výrazné posílení nepředpokládá. Také Česká národní banka ve své pět týdnů staré prognóze očekává, že průměrný (celoroční) kurz letos dosáhne 26,60 koruny za euro, v příštím roce pak 25,70 koruny za euro a v roce 2011 posílí na 25,30 koruny za euro.

Prognóza vývoje kurzu koruny podle ČNB (k 6. srpnu 2009)
Prognóza vývoje kurzu koruny podle ČNB (k 6. srpnu 2009) | Foto: ČNB

 

Právě se děje

Další zprávy