Koruna posiluje, za rok může být euro pod 24 Kč

Petr Kučera Petr Kučera, pek
21. 8. 2009 17:32
Na finančních trzích byla v pátek výtečná nálada

Praha - Česká koruna v závěru pracovního týdne opět výrazně posílila k euru i dolaru. Ranní obchodování začínalo na 25,57 CZK/EUR, během dne pak česká měna posílila až na letos rekordních 25,36 CZK/EUR, ale v závěru podle webu Patria Online oslabila na 25,43 CZK/EUR.

„Nálada na finančních trzích dnes byla výtečná. Investoři přitom zatím měli k dispozici vlastně jen jednu důležitou zprávu - bedlivě sledovaný index aktivity v průmyslu i ve službách v eurozóně," říká analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Zmíněný index nákupních manažerů vyskočil v srpnu na své patnáctiměsíční maximum. „Dnešní hodnota už neříká, že situace se zhoršuje pomaleji a pomaleji, nýbrž že situace se začíná přímo zlepšovat. To investory nadchlo. Akcie se přehouply do kladných čísel, středoevropské měny posilovaly a ceny ropy rostly," vysvětluje Šichtařová.

Posilování koruny očekávají analytici i v dlouhodobém výhledu. „Není už totiž pochyb, že ekonomiky mají to nejhorší za sebou. Posilování sice mohou krátkodobě zhatit pesimistické zprávy, ale stále platí, že za rok očekáváme kurz pod 23,70 CZK/EUR," říká Šichtařová. „Na konci roku 2009 čekáme kurz 24,40 CZK/EUR," dodává s tím, že právě analytici z Next Finance správně odhadli současný srpnový kurz už letos v únoru, kdy se euro prodávalo za více než 29,40 koruny.

Analytik Tomáš Volf ze společnosti Citco finanční trhy je v předpovědích opatrnější. „Pro další týdny a měsíce čekáme, že se koruna ještě propadne. Jedním z důvodů jsou nízké úrokové sazby a zejména stále špatné výsledky domácí ekonomiky," říká.

Volf očekává krátkodobý pokles až k hranici 26,50 CZK/EUR. „Na přelomu roku by se mohla situace vylepšovat také u nás a tak by koruna mohla zamířit k silnějším úrovním kolem 25,50 CZK/EUR. Pokud bude oživení ve zbytku světa rychlejší, můžeme korunu kotovat koncem roku v pásmu 25,00 - 25,50 CZK/EUR," říká Volf.

Prognózovat kurz v dlouhém horizontu je podle Volfa složité. „Do hry vstupuje mnoho proměnných, které neznáme. Vše je odvislé od toho, kdy se postaví na nohy USA. Vlna oživení by se potom měla přehnat zbytkem světa," říká. Pod hranici 24 korun za euro by se podle něj mohla česká měna dostat během roku 2011.

Nejvíce „při zemi" se drží čtrnáct dnů stará prognóza České národní banky. I ta sice očekává posilování měny, nicméně průměrný kurz v příštím roce podle ní dosáhne 25,70 koruny za euro. V roce 2011 pak dále posílí na průměrných 25,30 koruny za euro.

Prognóza vývoje kurzu koruny podle ČNB (k 6. srpnu 2009)
Prognóza vývoje kurzu koruny podle ČNB (k 6. srpnu 2009) | Foto: ČNB

 

Právě se děje

Další zprávy