Dnes končí snadná výměna padesátníků a dvacetikorun

Petr Kučera Petr Kučera, pek
31. 8. 2009 13:30
Běžné banky je vymění do konce srpna, pak už jen ČNB
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Padesátihaléřové mince a papírové dvacetikoruny lze snadno vyměnit už jen do konce srpna. Všechny banky provádějící pokladní operace je naposledy vymění v pondělí 31. srpna. Na blížící se termín upozornil mluvčí České národní banky Marek Petruš.

Opozdilci ale mají šanci i později. Ještě dalších pět let - do 31. srpna 2014 - si je mohou vyměnit v sedmi pobočkách České národní banky - v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem, Hradci Králové, Brně nebo Ostravě. Jejích úřední hodiny jsou od pondělí do pátku od 7:30 do 11:30 a od 12:30 do 14:00 hodin. Výměna je možná i zasláním poštou s uvedením bankovního spojení, případně uložením na účet vedený u České národní banky.

Foto: ČNB

"Pokud jde o mince po 50 haléřích, částka předložená k výměně v hotovosti se zaokrouhluje na celé koruny dolů. Mince, která takto zaokrouhlenou částku přesahuje, se nevyměňuje," upřesňuje Petruš. Při uložení mincí na účet se však částka přijatá k výměně připíše v plné výši.

Platnost padesátihaléřových mincí skončila před rokem - na konci srpna 2008. Od září už tedy není možné s nimi platit. Z oběhu tak zmizela poslední haléřová mince. Ke stejnému datu přestaly platit také dvacetikorunové bankovky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Platíte padělkem a nevíte o tom? Máte smůlu
Bankéři vylepšili pětisetkorunu. V oběhu je ode dneška

Fotogalerie: Koruna slaví 90 let od svého vzniku

 

Právě se děje

Další zprávy