Penzijní fondy v krizi obstály, ujistil Rusnok online

Ekonomika Ekonomika, red eko
14. 8. 2009 16:25
Systém potřebuje modernizaci, nedůvěra prý není na místě

Praha - České penzijní fondy byly finanční krizí díky svému velmi konzervativnímu nastavení dotčeny zcela minimálně. "Ve srovnání se zahraničím jsou jejich výsledky v tomto období mimořádně dobré," řekl šéf Asociace penzijních fondů Jiří Rusnok v dnešním online rozhovoru na Aktuálně.cz.

"Je s podivem, jak málo důvěřujeme v Čechách soukromým finančním ústavům a jak na druhou stranu nekonečně věříme ve finanční sílu státu. Přičemž naše důchody od státu nejsou kryty ničím reálným - pouze slibem uvedeným v zákoně, který se může kdykoliv změnit," reagoval Rusnok na pochyby ohledně možného vytunelování fondů. "Český stát navíc jako jeden z mála v Evropě nemá prakticky žádné finanční rezervy," dodal.

Podle Rusnoka potřebuje český penzijní systém modernizaci, tedy posílení role penzijních fondů. "Bude-li financování důchodů kryto z více zdrojů, bude takový systém odolnější vůči rizikům, která jsou v dlouhém horizontu zcela reálná. Dělají to tak nejvyspělejší země světa a je to běžná součást doporučení odborných mezinárodních institucí," řekl.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Za změnu penzijního fondu dostanete pokutu až 800 korun
Výnosy penzijních fondů? Za posledních pět let v mínusu
Blog Jiřího Rusnoka na Aktuálně.cz

Bývalý ministr financí za ČSSD také uvedl, že je dnes jen "pasivním řadovým členem" strany. Mimo jiné považuje za nesmyslné tvrzení Jiřího Paroubka o nebezpečí přílivu zahraničních pracovních sil do České republiky. "Páni politici někdy rychleji mluví, než myslí, to je takový znak doby. Věcně je to nesmysl, protože bez zahraničních pracovníků by i dnes některé firmy v ČR musely zastavit či omezit výrobu. Nemluvě o stavebnictví či službách," řekl Rusnok v online rozhovoru.

Zde najdete odpovědi Jiřího Rusnoka v dnešním online rozhovoru

 

Právě se děje

Další zprávy