Pozor na novou fintu u bankomatů, varuje e-mail

Petr Kučera Petr Kučera, pek
3. 8. 2009 7:00
Při problémech neodcházejte od bankomatu
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Internetem se šíří varování před údajnými dalšími podvody při výběru z bankomatu. Novou fintou je zalepení otvoru pro výdej peněz, takže klient banky si nemůže odebrat hotovost.

"Na dvířka, ze kterých vylézají peníze, někdo přilepil dvířka falešná (hliníkovou lištu). Takže peníze z bankomatu vyjely těmi pravými a zůstaly za dvířky falešnými," popisuje v mailu Jan P.

Podle neoficiálních informací z bankovních kruhů se jednalo o bankomaty České spořitelny. Její zástupci to popírají. Podle ČS nejde ani o novinku, kterou by v současnosti podvodníci vymysleli. (Dodatečné upřesnění: Jednalo se o bankomat GE Money Bank u pražského obchodního domu Kotva, napsal redakci Jan P.).

Spořitelna přesto na webu zveřejnila "upozornění na podvodné zařízení zadržující hotovost při výběru z bankomatů, které se potenciálně mohlo objevit na některém z bankomatů tuzemských bank". Konkrétně jde o nalepení lišty přes otvor pro výběr hotovosti, který vypadá podobně jako pravý otvor - hotovost se na lištu z vnitřní strany nalepí a peníze nevyjedou ven.

Pravidla bezpečnosti při výběru z bankomatu

  • Před použitím bankomatu proveďte vizuální kontrolu bankomatu, prohlédněte si vstup pro kartu, výdejní otvor bankovek. Pokud shledáte na bankomatu něco neobvyklého, bankomat raději nepoužívejte a telefonicky informujte banku.
  • Při zadávání PIN při výběru z bankomatu či kdekoliv jinde si zakryjte klávesnici rukou.
  • Při výběru se řiďte pouze pokyny, které jsou uvedeny na obrazovce bankomatu.
  • Nikdo nemá právo Vaši transakci přerušit či jinak zasáhnout do jejího průběhu.
  • Pokud se v okolí bankomatu pohybuje Vám podezřelá osoba, odložte výběr hotovosti na později.
  • Pokud není bankomat v noci dostatečně osvětlen, raději ho nepoužívejte a vyberte si jiný nebo proveďte výběr v doprovodu další osoby.
  • Po dokončení transakce dobře uschovejte hotovost.
  • Po dokončení transakce si nezapomeňte vzít zpět svou platební kartu a pokud je to možné, tak i účtenku o provedené transakci.
  • Nikdy nezapisujte PIN na platební kartu; PIN neukládejte na stejné místo jako platební kartu. Svůj PIN nikomu nesdělujte.
  • V případě, že dojde ke ztrátě či odcizení Vaší platební karty, neprodleně kontaktujte banku s žádostí o blokaci.


  • Pramen:
    UniCredit Bank

Neodcházejte od bankomatu

Varovný e-mail se dostal také na stránky hoax.cz, nicméně bez jasného verdiktu, zda jde o skutečnost, polopravdu nebo planý poplach.

Nezávisle na tom by lidé při výběru z bankomatu měli dodržovat několik zásad. Zástupci bank zdůrazňují, že při jakémkoliv problému, který není vysvětlen přímo na displeji bankomatu nebo na papírovém potvrzení, by klienti neměli odcházet od přístroje. Vyplatí se tedy mít s sebou mobilní telefon a zavolat na číslo uvedené na bankomatu, případně na vaši banku či policii.

"Pokud si klient nevybere hotovost z bankomatu zhruba do dvou minut, peníze zajedou zpátky do bankomatu. Důležité je tedy neodcházet a nedat příležitost případným podvodníkům, aby mezitím hotovost vybrali za vás," říká k popisované fintě pracovník jedné z poboček spořitelny. Zároveň varuje před snahou, aby zákazníci odstraňovali možná falešná dvířka sami bez asistence policie či zástupce banky.

Nikdo také nemá právo přerušit vás během práce s bankomatem, ani kdyby se představil jako pracovník banky.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Výběr z bankomatu v cizině: Podívejte se, co zaplatíte
 Bankomaty má chránit před zloději pepřový sprej
Také Kaufland jako poslední z řetězců začíná brát karty
 

Právě se děje

Další zprávy