Fond chce lepší ochranu menších investorů. Peníze chybí

Ekonomika Ekonomika, Peníze.cz a Investujeme.cz
2. 8. 2009 17:00
Rezerva Garančního fondu obchodníků s cennými papíry stačí jen na krach obchodníka s několika desítkami klientů
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Cesta klientů zkrachovalých obchodníků s cennými papíry ke svému majetku by měla být jednodušší. „Chceme prosadit, aby v zákoně byl jasně definován pojem zákaznický majetek, aby se v konkurzu nemohl smíchat s majetkem obchodníka," říká Jiří Korb, ředitel Garančního fondu obchodníků s cennými papíry.

Garanční Fond vyplácí obchodníků s cennými papíry náhrady klientům zkrachovalých obchodníků. Náhradu ve výši 1,8 miliardy korun za ztracený majetek dostalo zatím téměř 24 tisíc klientů.

Podle zástupců fondu by se už nemělo stávat, že majetek investorů spravovaný zkrachovalými obchodníky s cennými papíry spadne do konkurzní podstaty a budou se z něj hradit pohledávky ostatních věřitelů.

Jak připomíná web Peníze.cz, právě takto se smíchal majetek klientů a obchodníka v největších případech, které zatím Fond řešil - v konkurzu společností Private Investors a KTP Quantum.

Druhá jmenovaná společnost je v konkurzu už sedm let a Fondu trvalo celých šest let, než získal podklady pro zjištění majetku jejích klientů. Poškození klienti KTP Quantum zatím dostali vyplaceno 1,34 miliardy korun. U soudu ještě leží 1100 žalob klientů na Fond o vyplacení náhrady. „Jejich řešení ale brání nejednoznačný výklad zákona. Není totiž zcela jasné, na jaké plnění mají nárok," dodává Korb.

Čtěte zbytek článku Jana Stuchlíka na Peníze.cz 

Kauzy řešené Garančním fondem obchodníků s cennými papíry
Kauzy řešené Garančním fondem obchodníků s cennými papíry | Foto: GFOCP, Investujeme.cz

Dlužníkem státu až do roku 2083

Web Investujeme.cz však upozorňuje, že dnešní rezerva Garančního fondu obchodníků s cennými papíry by stačila jen na krach obchodníka s několika desítkami klientů.

Je nutné také připomenout, že i když je fond nestátní organizace (přispívají do něj samotní obchodníci), její problémy z velké části pomohl vyřešit stát.

Právě půjčky v hodnotě několika miliard korun i nevratná dotace ve výši 800 milionů korun z minulého roku pomohly vyřešit nemalé problémy, které fond při vyplácení prostředků klientům zkrachovalých obchodníků s cennými papíry měl. Na druhou stranu lze argumentovat, že stát za vzniklou situaci mohl tím, že nebyl schopen přijmout kvalitní zákon, který by upravoval obchodování s cennými papíry a všechno, co s tím souvisí.

Fond stále zůstává poněkud předluženou společností a nějakou dobu ještě bude. Díky poměrně mírně nastavenému splátkovému kalendáři, který počítal s mnohem menšími příjmy od brokerů, bude splácet svůj dluh státu do roku 2083 (současná hodnota dluhu je 1,086 miliardy korun). Podle šéfů společnosti však hrozba nelikvidnosti, která visela nad fondem v posledních letech, již není aktuální.

Peníze jsou jen na krach menšího obchodníka

I když se fond konečně po dlouhé době dostal z největších problémů souvisejících zejména s nedostatkem peněz, stále existují rizika. Jedním z nich je možný krach dalšího obchodníka (zejména v souvislosti s dnešní krizí).

Fond má dnes sice relativně dostatečné množství prostředků a byl by schopen přežít i pád menšího obchodníka, ale krach větší firmy, jako byla například KTP Quantum, by už znamenal nemalé potíže.

„Každá krize s sebou nese zvýšené riziko vzniku nových kauz. Na českém trhu ovšem v podobné signály nepozorujeme. Současnému vývoji nicméně věnujeme velkou pozornost a analyzujeme možné dopady na kapitálový trh," míní ředitel fondu Jiří Korb.

Problémem je i harmonizace s evropskou legislativou, zejména zavádění některých novinek. I když je harmonizace jedním z cílů fondu, je vnímána poměrně rozporuplně. Evropská komise se snaží v souvislosti s krizí „vylepšit" situaci klientů zkrachovalých firem tím, že chce zdvojnásobit maximální výši náhrady na 50 000 eur, namísto 90 % vyplácet až 100% náhradu, a také zkrátit dobu výplaty na 20 dní.

Nejen že tak hrozí opětovné ohrožení finanční stability fondu, ale například zmíněná lhůta se zdá poněkud nereálná. Pokud chce fond začít s vyplácením klientů, musí mít všechna data o jejich majetku, které jim poskytne konkurzní správce. A aby fond mohl vyplatit klienty do tří týdnů, musí dostat podklady v průběhu několika dnů. Pro porovnání lze uvést již zmiňovaný příklad KTP Quantum, kde trvalo dodání úplných podkladů šest let (a hrozilo, že pohledávky klientů budou promlčeny).

Čtěte zbytek článku Daniela Kuchty na Investujeme.cz

Foto: Reuters
Čtěte také:
Jak jsou chráněny vklady v bankách? Většina lidí neví
 Finanční arbitr pomohl jen zlomku lidí. Nemá kompetence
 

Právě se děje

Další zprávy