Autem do ciziny? Porušení předpisů prodraží dovolenou

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
22. 6. 2009 12:10
Jaké hrozí v Evropě pokuty za nejčastější přestupky?

Praha - Chystáte se v létě do některé z evropských zemí? I na dovolené dbejte na dodržování dopravních předpisů, vyplatí se to.

Jedny z nejvyšších pokut jsou přitom v Rakousku. Například za požití alkoholu při jízdě můžete zaplatit až 5813 eur, nesprávné parkování by vás mohlo přijít i na 726 eur.

Vyplývá to z aktuálního sazebníku pokut v letos nejnavštěvovanějších evropských zemích s českými turisty .

V současnosti Češi realizují podle Tomio Okamury z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur celých 85 procent výjezdů na zahraniční dovolenou pozemní dopravou, tedy autem či autobusem. "Více než milion Čechů tak vycestuje během léta vlastním automobilem například do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie, Rakouska a dalších evropských zemí," podotýká Okamura.

Z těch nejčastějších přestupků vyjde českého turistu ve většině států nejdráže překročení rychlosti o více než 50 kilometrů v hodině. Mírnější pokuty jsou například za nesprávné parkování.

Češi loni realizovali 9,9 milionů dovolených (tedy pobytů o čtyřech a více přenocování). Téměř pět milionů z toho bylo dovolených v zahraničí a 4,92 mil. dovolených v tuzemsku.

Češi tak loni strávili v zahraničí více než polovinu všech svých dovolených. Poprvé v české historii tedy byli více na dovolené v zahraničí než v tuzemsku, uvádějí data Českého statistického úřadu.

Kompletní sazebník nejčastějších přestupků si prostudujte v následující mapě:

 

Právě se děje

Další zprávy