Za kolik bude koruna v létě? Slabší než teď nebude

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
9. 6. 2009 6:00
Nejhorší by už mělo být za námi, koruna může posilovat
Koruna. Ilustrační foto
Koruna. Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Léto se blíží a s ním i doba dovolených. Na to, jaký bude v příštích měsících kurz koruny, jsme se zeptali analytiků. Přestože se jejich předpovědi liší, shodují se v jednom - na trzích panuje optimismus a koruna by už mohla být z nejhoršího venku.

Návrat k pětadvaceti?

Analytik Tomáš Vlk z Patria Finance čeká, že česká měna se v letních měsících bude pohybovat na hodnotě 27 až 27,50 koruny za euro.

Také Michal Brožka z Raiffeisenbank na konci prázdnin očekává koruny poblíž 27 korun za euro, tedy v podstatě stejnou, jako je nyní. Na konci roku pak má česká měna posílit na 26 korun za euro.

Naopak analytička Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance předpokládá, že koruna zůstane na dlouhodobé zpevňující trajektorii. "To by znamenalo do měsíce testování hladiny 26,30 CZK/EUR a do dvou měsíců již testování hladiny 25,50 CZK/EUR," tvrdí. Ještě optimističtější je ohledně odhadu, kde bude kurz za rok - očekává hodnoty pod hranicí 24 CZK/EUR.

Kdy se vyplatí vyměnit peníze na dovolenou?

Podle Petra Hlaváče ze společnost X-Trade Brokers s jistotou nelze říci, zda je výhodnější vyměnit peníze na letní dovolenou nyní, nebo až před odjezdem. "Měnové kurzy jsou totiž jednou z nejhůře odhadnutelných veličin vůbec," upozorňuje Hlaváč. Proti nevýhodnému kurzu se podle něho dá zajistit tak, že výměna peněz bude rozložena do delší doby po menších částkách.

Na druhou stranu při více výměnách může¨te zaplati vyšší poplatky. "Pokud byste platbu rozložili do příliš malých částek, pak byste mohli značně prodělat na fixních poplatcích, které neberou v potaz částku, kterou směňujete," varuje Hlaváč.

Nejhorší už je prý za námi

Šichtařová věří, že koruna posílí, a to by měně mělo vydržet ještě poměrně dlouhou dobu. "Očekáváme, že mnoho klíčových ekonomik světa bude ve čtvrtém kvartále již mírně růst," dodává analytička. Exporty v druhé polovině roku podle ní znovu zrychlí a předeženou importy. "Konvergence navíc bude pokračovat. Potřeba zajistit si kurz vzroste, což potlačí korunu k silnějším hodnotám." Oslabení koruny spojené s finanční krizí bylo podle Šichtařové jen dočasnou epizodou.

"Krátkodobě budou korunu ovlivňovat očekávání ohledně oživení světové ekonomiky. Nejhorší část krize je zřejmě za námi a na trzích postupně narůstá optimismus, že dojde k rychlému obratu," z části souhlasí Vlk. Dodává ovšem, že s tím ekonomické prognózy nepočítají - po propadu by podle něj měla následovat spíše stagnace než rychlý návrat na původní úroveň.

"Riziko stále vidíme ve středoevropském regionu, kde je průběh recese horší, než se čekalo," vysvětluje Vlk. Místy se může vracet téma vysokých nerovnováh některých zemí. Tak, jako je to nyní u Lotyšska. "Negativní vliv by však měl být krátkodobý vzhledem k pravděpodobné mezinárodní pomoci," dodává. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy