Lidé ušetří, plyn od července zlevní až o 9 procent

Ekonomika Ekonomika, red eko
29. 5. 2009 11:25
RWE sníží ceny domácnostem o 6,1 procenta v průměru, E.ON až o devět procent.
Cena plynu klesá už od prvního čtvrtletí.
Cena plynu klesá už od prvního čtvrtletí. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Další snížení zemního plynu potěší od července ty, kdo jej odebírají od RWE. Společnost oznámila, že sníží cenu v průměru o 6,1 procenta. Pro domácnost, která plyn využívá k ohřevu vody, topení i vaření podle propočtů společnosti znamená měsíční úsporu průměrně 220 korun.

"Oznámené ceny momentálně odrážejí pokles cen komodity z počátku roku. Ceny zemního plynu totiž kopírují ceny ropných derivátů přibližně s šesti až devítiměsíčním zpožděním," uvedl Martin Herrmann, předseda představenstva RWE Transgas.

Cena však neklesne pro všechny stejně. Největší úspora potěší odběratele RWE na jižní Moravě, kde bude zemní plyn o 7,2 procenta levnější. Nejméně se naopak ceny sníží ve východních Čechách.

"Rozdíl v cenách u jednotlivých společností je dán odlišnou strukturou spotřeby zákaznických segmentů," vysvětlil Tomáš Varcop, člen představenstva RWE Transgas zodpovědný za obchod skupiny RWE.

E.ON zlevní o 9, Pražská o 7 procent

Ještě vyšší průměrný pokles oznámila společnost E.ON, která působí na jižní Moravě a v jižních Čechách.

„S platností od 1. Července dochází ke snížení komoditní ceny zemního plynu pro zákazníky z kategorie domácností a maloodběratelů akciové společnosti E.ON Energie v průměru o 13,5 procenta. Na celkové ceně včetně nákladů na strukturování a distribuci se zlevnění komodity projeví poklesem ceny o 9 procent," uvedl mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

Nižší ceny zemního plynu se ve třetím čtvrtletí dočkají i klienti Pražské plynárenské. Podle mluvčí společnosti Lenky Hauptmanové se mohou těšit na pokles v průměru o sedm procent.

Další pokles přijde na podzim

Cena zemního plynu neroste už od začátku roku, od prvního čtvrtletí začala klesat. A další snížení předpokládá plynárenská společnost na podzim.

Oznámené zlevnění na třetí čtvrtletí je vyšší, než odborníci předpokládali. Ti odhadovali, že snížení nepřesáhne pět procent. "Hlavní příčinou poklesu cen plynu je klesající cena ropy i lehkých a těžkých olejů v průběhu minulých tří čtvrtletí," řekl ČTK analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka.

 

Čtěte také:

Projekt Nabucco už má dostatek plynu. Poteče z Iráku

ČEZ má zisk přes 17 miliard korun, recese mu nehrozí

Češi oživili pro Evropu plynovod Nabucco. Vyhráno není

 

Právě se děje

Další zprávy