Exekuce: Změna pravidel má posílit práva dlužníků

Dušan Šrámek, Profit.cz
25. 4. 2009 18:58
Konec přehmatů v práci exekutorů?
Foto: Aktuálně.cz

Do Poslanecké sněmovny míří dvě novely exekučního řádu, které by měly od základu změnit tuto normu platnou od roku 2001. „Střední novela" má přinést více práv účastníkům exekučního řízení. „Kárná novela" pak reaguje především na poslední dění v Exekutorské komoře. 

Konec přehmatů?

Ministerstvo spravedlnosti již dokončilo novelu, jež by měla přinést více práv účastníkům exekučního řízení. Minulostí by se tak měly stát případy, kdy exekutor prodá věc, která dlužníkovi vůbec nepatřila, nebo kvůli dluhu ve výši pár tisíc korun prodá nemovitost v hodnotě několikanásobně vyšší.

„Vnímáme, že průběh exekucí je leckdy nevyhovující a poškozuje práva občanů," přiznává odstupující ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Podle jeho slov je hlavní důraz nyní kladen na přiměřenost exekucí. Majetek bude například možné zajistit jen v rozsahu vymáhané částky. „Například dlužná tisícikoruna bude stržena dlužníkovi z účtu, nikoli získána prodejem nemovitosti," vysvětluje Pospíšil.

Juraj Podkonický skončil ve vedení Exekutorské komory po kritice médií i části kolegů
Juraj Podkonický skončil ve vedení Exekutorské komory po kritice médií i části kolegů | Foto: Ludvík Hradilek

Kromě přiměřenosti exekuce přináší novela možnost vyškrtnutí věci ze soupisu. To znamená, že pokud exekutor zapsal věc, která patří třetí osobě, může soudní exekutor rozhodnout o vyškrtnutí této věci. Dalším změnou je stanovení lhůty třiceti dnů, v níž bude exekutor povinen vyplatit oprávněnému vymoženou částku.

Projednávaná norma dále zjednodušuje postup při zahájení exekučního řízení a odlehčuje soudům od jednoduchých případů. Posiluje také dohled nad činností soudních exekutorů tím, že se výkon tohoto dohledu svěřuje nejen ministerstvu spravedlnosti, ale také předsedovi okresního soudu, do jehož obvodu byl exekutor jmenován.

Zatím není jasné, kdy s ohledem na změnu vlády nakonec novelu projedná Parlament a kdy vstoupí v platnost. Podle Pospíšilových původních představ by měla nabýt účinnosti do konce letošního roku.

Větší kontrola Exekutorské komory

Jasnější je naopak osud druhé novely exekučního řádu. Ta reaguje na fakt, že v současné době neexistuje nástroj, jak na Exekutorské komoře vymoci povinnosti, které jí ukládá zákon. Protože zde existuje dohoda s opoziční ČSSD, přijata by tak mohla být na nejbližší schůzi Sněmovny, a to již v prvním čtení.

Příslovečnou poslední kapkou se stala aféra spojená s problémy se spuštěním Centrální evidence exekucí. „Ukázalo se, že Exekutorská komora není schopna a ochotna plnit povinnosti, které pro ni vyplývají ze zákona. V momentě, kdy stát převádí na tuto profesní komoru některé své pravomoci, je nadále neudržitelné, aby zároveň nedisponoval tomu odpovídajícími sankcemi," kritizuje Pospíšil.

Novela proto přináší ministerstvu spravedlnosti oprávnění pozastavit výkon a účinky jednání komory, které by bylo v rozporu se zákonem, a následně stanovit lhůtu k nápravě. Ve většině případů bude mít komora možnost se k věci na základě výzvy ministerstva vyjádřit. Ministerstvo spravedlnosti rovněž bude mít oprávnění nasadit do komory správce.

Zbytek článku najdete na webu Profit.cz


Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Exekuce zahltily soudy a podle expertů bude hůř
Šéf exekutorů končí - kvůli aféře s evidencí dlužníků
 
Z evidence dlužníků je skandál. Vzbouřili se exekutoři

 

Právě se děje

Další zprávy