Brusel vzdal boj s Mastercard. Poplatky navíc zůstanou

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
1. 4. 2009 13:02
Mastercard se zavázal výši poplatků snížit, ale nadále je zachová
Foto: MasterCard

Brusel - Evropská komise ve středu ukončila 15měsíční vyšetřování asociace Mastercard vydávající platební karty, píše agentura Reuters.

Brusel dříve společnosti nařídil, aby zrušila takzvané směňovací poplatky - ty banka prodejce platí bance držitele karty za každou přeshraniční transakci. Mastercard se sice zavázal, že výši poplatků sníží, ovšem nadále je zachová.

Tento typ poplatků maloobchodníků až o 2,5 procenta zvyšuje ceny, které platí spotřebitel. Zrušení či snížení poplatků by tak spotřebitelům mohlo ušetřit stovky eur ročně.

Zákazník totiž na chování karetních asociací údajně doplácí hned dvakrát: jednou bance ve formě ročního poplatku, podruhé prý ve formě celkově vyšších cen zboží, do nichž se prý směňovací poplatek promítá.

Jedny z nejvyšších poplatků mělo Česko

Brusel se v minulosti výší poplatků již několikrát zabýval. Vadilo mu, že se v každé zemi unie výrazně liší, přičemž jedny z nejvyšších společnost vybírala v Česku.

Podle statistiky z roku 2007 tehdy museli obchodníci na poplatcích v Česku, Maďarsku a Portugalsku odvádět za přijetí karet MasterCard či konkurenční asociace Visa 2,5 až 3,1 procenta z celkové hodnoty transakcí.

Americká společnost po výzvě Evropské komise sice již jednou zrušila, tento krok nicméně kompenzovala zdražením některých služeb.

Poplatky zůstanou, ale zlevní

Nová dohoda mezi Bruselem a Mastercard počítá s tím, že společnost vrátí své ceny na předchozí úroveň, přičemž bude moci nadále vybírat přeshraniční poplatky, které ale zlevní.

Nová metodika výpočtu mnohostranných mezibankovních poplatků (MIF) bude podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Neelie Kroesové pro bankovní i maloobchodní sektor jasnější a podstatně sníží dosud účtované poplatky MasterCard. "Provádění závazků budeme v následujících měsících pečlivě sledovat," dodala Kroesová.

Brusel vyšetřuje kvůli stejnému problému i konkurenční asociaci Visa, ale tento případ nadále pokračuje.

 

Právě se děje

Další zprávy