Motoristé si musí připlatit. Benzín i nafta zdražují

Ekonomika Ekonomika, Red Eko
13. 3. 2009 17:15
Natural 95 zdražil za poslední dva měsíce přes tři koruny
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Pohonné hmoty v Česku začínají postupně zdražovat. Přestože jsou stále výrazně levnější než před rokem, v porovnání s uplynulými týdny ceny benzínu i naftly vzrostly.

Zatímco před dvěma měsíci se prodával litr nejprodávanějšího benzínu Natural 95 za 22,23 koruny, V tomto týdnu to bylo již o 3,12 koruny více, a to 25,35 koruny.

U motorové nafty nebylo zdražení tak značné, za poslední dva měsíce došlo k nárůstu ceny o 86 haléřů za listr na průměrných 24,81 koruny. Vyplývá to ze srovnání Hospodářské komory ČR, která s užitím údajů společnosti CCS zmapovala ceny v 77 obvodech.

Nejlevnější benzín je v Ústí či Přerově

Nejlevnější Natural 95 v současnosti řidiči tankují v okresech Jičín, Ústí nad Labem, Přerov a Bruntál. Nejdráže je naopak v okresech Český Krumlov, Rychnov nad Kněžnou, Tachov, Brno-město a Benešov.

Za motorovou naftu nejméně řidiči zaplatili v okresech Přerov, Jičín, Domažlice, Plzeň-sever a Cheb a naopak nejvíce v okresech Uherské Hradiště, Jeseník, Prostějov a Rychnov nad Kněžnou.

Největší meziroční nárůst cen za litr u Naturalu 95 byl zaznamenán v okresech Plzeň-jih, Benešov, Rychnov nad kněžnou, Brno-město a Jihlava. Nejvýraznější meziroční nárůst cen za litr nafty odhalil průzkum v okresech Most, Rychnov nad Kněžnou, Most, Svitavy, Strakonice a Tábor.

Zdražení ovlivnila koruna i ropa

"Na růstu cen pohonných hmot se projevila oslabující česká koruna vůči dolaru, ale i jisté výkyvy ceny ropy na světových trzích, které reagovaly na politickou situaci na Blízkém východě a prohlášení států kartelu OPEC, které snížily své denní těžební limity," uvedl k výsledkům prezident komory Petr Kužel.

Svůj podíl na cenách má rovněž klesající poptávka domácností. "Ta měla za následek i to, že se cena Naturalu 95 zvýšila výrazně a opět přeskočila cenu nafty, kterou využívají dopravci a další ekonomická odvětví," doplnil Kužel.

Výraznější cenové posuny u pohonných hmot analytici v nejbližší době neočekávají.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy