Boháči v éře krize:Vede Gates, Čech Kellner si polepšil

ČTK ČTK
11. 3. 2009 22:05
Počet miliardářů se kvůli krizi snížil o třetinu

New York - Bill Gates se vrátil do čela žebříčku nejbohatších lidí světa sestavovaného časopisem Forbes, ze kterého ho loni sesadil americký investor Warren Buffett.

Hodnotu Gatesova majetku Forbes odhadl na 40 miliard USD, Buffettovi letos s majetkem 37 miliard dolarů (784,4 miliardy Kč) patří druhá příčka.

Celkově se počet miliardářů kvůli krizi proti loňskému roku snížil o třetinu na 793 a jejich celkový majetek klesl o polovinu na 2,4 bilionu dolarů.

Mezi ženami je nejbohatší Alice Waltonová z rodiny, které patří americký obchodní řetězec Wal-Mart. Alice Waltonová s majetkem 17,6 miliardy dolarů obsadila 13. příčku, hned za ní skončila další členka rodiny Waltonů, Christy Waltonová.

Warren Buffett
Warren Buffett | Foto: Reuters

Miliardáři na seznamu Forbesu pocházejí z 52 zemí. Nejvíce, 359, jich je z USA. Evropa má v žebříčku 196 zástupců, Asie 130, Blízký východ a Afrika společně 58 a Latinská Amerika 50.

Loni okupovali žebříček hlavně Indové a Rusové. Loňské číslo devět, jinak nejbohatší Rus Oleg Děripaska a Kellnerův obchodní soupeř, se propadl hluboko do pole poražených. Zatímco před rokem mu Forbes ocenil majetek téměř na 30 miliard dolarů, pro letošek ho spočítal jen na 3,5 miliardy USD.

Důvodem jsou Děripaskovy velké ztráty na akciových trzích. Navíc ruským magnátům obecně uškodil propad cen komodit, jako je ropa, zemní plyn nebo hliník, který následoval celkové zpomalení ekonomiky.

Newyorský starosta Michael Bloomberg patří k několika málo zástupcům v žebříčku, jejichž majetek loni navzdory krizi vzrostl. Mediální magnát loni zvýšil svůj majetek o 4,5 miliardy dolarů na celkových 16 miliard a obsadil v žebříčku 17. příčku.

Nejmladším miliardářem je pětadvacetiletý princ Albert von Thun und Taxis na 318. příčce. Loňský nejmladší miliardář, zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg (24) letos ze seznamu vypadl.

Na osmé místo ze čtvrtého se propadl indický ocelářský magnát Lakshmi Mittal, který je majitelem největší ocelárenské skupiny na světě ArcelorMittal, a vlastní také bývalou ostravskou Novou huť. Jeho majetek Forbes odhaduje na 19,3 miliardy, loni to bylo 45 miliard dolarů.

Nejbohatší Čech Petr Kellner si v žebříčku oproti loňsku polepšil, když z 91. příčky vystoupal na 76. Jmění spolumajitele skupiny PPF se meziročně snížilo o 3,3 miliardy dolarů na šest miliard. Jenže kvůli globální krizi jiní světoví miliardáři tratili mnohem víc.

Pořadí   Jméno Majetek  Země  Původ majetku
1. Bill Gates  40  USA  Microsoft
2. Warren Buffett  37  USA  Berkshire Hathaway
3. Carlos Slim Helú  35  Mexiko  Telmex
4. Lawrence Ellison  22,5  USA  Oracle
5. Ingvar Kamprad  22  Švédsko  Ikea
6. Karl Albrecht  21,5  Němeclo  Aldi
7. Mukeš Ambani  19,5  Indie  petrochemie
8. Lakshmi Mittal  19,3  Indie  ocel
9. Theo Albrecht  18,8  Německo  Aldi
10. Armancio Ortega   18,3  Španělsko  Zara
 

Právě se děje

Další zprávy