Banky v USA mají miliardy dolarů. Ztrát i vládní pomoci

Tomáš Fránek, tof
16. 1. 2009 12:44
Citigroup prodělal přes 8 miliard dolarů

Washington - Americký finanční ústav Citigroup utrpěl ve čtvrtém čtvrtletí ztrátu 8,29 miliardy dolarů (asi 172,9 miliardy Kč). Banka zároveň oznámila rozsáhlou restrukturalizaci, na jejímž konci budou dva relativně autonomní podniky.

Peníze amerických daňových poplatníků mají také stabilizovat jednu z největších bank v zemi Bank of America. Ta tak získá 20 miliard dolarů (409,1 miliardy korun) z vládního záchranného balíčku. Zástupci ministerstva financí se dnes také s bankou dohodli na garancích ztrátových investic ve výši až 118 miliard dolarů.

Stát poskytne bance nový kapitál 20 miliard dolarů výměnou za prioritní akcie. Peníze půjdou z vládního záchranného balíčku určeného ke stabilizaci finančního systému v hodnotě 700 miliard dolarů. Pomoc je podobná té, kterou vláda poskytla v listopadu další problémové americké bance, Citigroup.

Banka chce použít peníze z fondu hlavně na zmírnění ztrát spojených s převzetím Merrill Lynch. Garance pokrývají úvěry a další investice, jako cenné papíry kryté hypotékami, v objemu 118 miliard dolarů. Velkou část těchto investic Bank of America získala akvizicí Merrill Lynch, napsala agentura Reuters.

Bank of America a Merrill Lynch se na spojení, kterým vznikla největší banka v zemi podle majetku, dohodly v polovině září a transakci dokončily 1. ledna.

Merrilll Lynch patří mezi společnosti nejvíce ohrožené hypoteční a úvěrovou krizí a dohoda o převzetí přišla v době intenzivních jednání o osudu zkrachovalé investiční banky Lehman Brothers. Bank of America dokončila transakci bez pomoci státu, avšak podmínky na trhu se od 15. září, kdy byla dohoda ujednána, prudce zhoršily. 

Obě společnosti již dříve získaly kapitálovou injekci 25 miliard dolarů ze záchranného programu ministerstva financí nazvaného TARP.

 

Právě se děje

Další zprávy