Liberecko: Student Agency chce i na koleje

ska
22. 12. 2008 8:48
Zahraniční firmy chtějí porazit České dráhy
Společně s rekonstruovanou částí nádraží bylo slavnostně zahájeno Nové spojení, které se týká pěti pražských obvodů.
Společně s rekonstruovanou částí nádraží bylo slavnostně zahájeno Nové spojení, které se týká pěti pražských obvodů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Doprava na kolejích v Libereckém kraji by už za tři roky mohla vypadat docela jinak. V roce 2011 totiž vyprší smlouvy Českých drah na provozování drážní dopravy na tratích Libereckého kraje. Proto krajský úřad vyhlásil výběrové řízení.

"Přihlásilo se celkem pět zájemců, kteří by chtěli zajistit drážní dopravu v letech 2011 až 2026. Jejich žádosti nyní vyhodnocujeme. Pokud splní všechny kvalifikační předpoklady, v lednu jim předáme zadávací dokumentaci," uvedl mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.

Jedním ze zájemců je i majitel Student Agency Radim Jančura, který se kvůli tendru na Liberecku spojil se společnosti Keolis, největším soukromým dopravcem ve Francii.

Jančura už dlouho kritizuje monopol Českých drah na železnicích v České republice a plánuje ho prolomit. Dokonce už vybírá i výrobce budoucích vlaků. Měly by mít stejnou žlutou barvu jako autobusy na linkách Student Agency.

Čtěte více: On-line: ČD porazíme žlutými vlaky, odpověděl čtenářům Jančura

"Vybrali jsme si švýcarského výrobce Stadler, který nám dokáže vyrobit chytrý a zároveň nejluxusnější vlak v Evropě. Chytrý proto, že nebude předražený, bude přizpůsobený na české koleje," popsal čtenářům Aktuálně.cz v on-line rozhovoru.

Výroba prvního vlaku bude podle něj trvat dva roky. Kromě regionální dopravy by se chtěl Jančura zapojit i do nedotovaných dálkových spojů, například na trati mezi Prahou a Ostravou.

V Libereckém kraji však nevybírají pouze provozovatele regionální dopravy.

"Spolu s Ústeckým krajem a německým dopravním sdružením Zvon jsme vyhlásili výběrové řízení na speciální přeshraniční dopravu na trati Liberec-Žitava-Varnsdorf-Rybniště. Vztahuje se k období 2010 až 2020 a přihlásil se jeden uchazeč. Také jemu budeme v lednu předávat zadávací dokumentaci," dodal Langer.

Čtěte více:
Vlaky jezdí jinak. Někde rychleji a všude dráž
České dráhy slíbily rekord. Ale pendolino prohrálo 1:9

 

Právě se děje

Další zprávy