Legenda Wall Streetu okrádala klienty. Teď ji šetří FBI

Ekonomika Reuters Ekonomika, Reuters, Red EKO
14. 12. 2008 14:47
Madoffovi za obří podvod hrozí až dvacetiletý trest vězení
Foto: Reuters

New York - Ikona z Wall Streetu, jeden z bývalých šéfů Nasdaqu a zakladatel společnosti Investment Securities Bernard L. Madoff byl v závěru tohoto týdne zatčen FBI.

Vyšetřovatelé ho viní z jednoho z největších podvodů v americké historii.

Obvinění si vysloužil za činnost svých hedgeových fondů. Ve skutečnosti šlo totiž o takzvané Ponzi schéma, tedy v podstatě něco jako známé "letadlo". Madoff lákal do svých fondů klienty na vysoké výnosy z jejich vkladů. Ty ale nevyplácel ze zisků z investic, ale z peněz nově příchozích. Tento způsob podnikání přitom není založen na reálném zisku a nezadržitelně musí vést ke krachu.

Madoff sám své pochybení údajně přiznal. "Je to všechno jedna velká lež. V podstatě gigantické Ponzi schéma," cituje jeho vyjádření k zaměstnancům společnosti deník Financial Times.

Sedmdesátiletého ekonoma proto ve čtvrtek v jeho bytě zatkli agenti FBI a sdělili mu obvinění z podvodu. Pokud by byl uznán viným, hrozí mu až dvacetiletý trest vězení a pětimilionová pokuta.

Následovník Enronu?

Madoff a jeho padesátimiliardový podvod vytvořili solidní konkurenci zatím největšímu skandálu amerických dějin ze zimy 2001. V prosinci toho roku ohlásila krach společnost Enron, která bývala sedmou největší korporací v USA. Až při jejím bankrotu se ukázalo, že podnik po léta pomocí účetních podvodů skrýval mnohamiliardové ztráty.

Foto: Aktuálně.cz

Ve skupině Enron bylo několik dceřiných společností, které účetně vykazovaly zisk, ale ve skutečnosti sloužily jako odkladiště nedobytných pohledávek nebo měly jiné problémy.

Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a smazal majetek akcionářů za více než 60 miliard dolarů. Ti, kteří dostatečně nerozložili zdroje svých penzijních plánů, přišli také o peníze na důchod. Z důchodových účtů takto zmizely více než dvě miliardy dolarů.

Bývalý generální ředitel Enronu Jeffrey Skilling byl za účetní podvody a další trestné činy odsouzen na 24 let vězení. Vinným byl uznán i jeho předchůdce ve funkci Kenneth Lay, ten se ale vynesení rozsudku nedožil.

Čtěte více:

 

 

Právě se děje

Další zprávy