Elektřina od E.ON zdraží o 16 procent, plyn o pět

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
13. 11. 2008 10:31
Elektřina na jihu Čech a Moravy podraží od příštího roku
Foto: eon.cz

České Budějovice - Energetická společnost E.ON plánuje od příštího roku zdražit elektřinu v průměru o 14 až 16 procent. Cena plynu by měla vzrůst o tři až pět procent.

Jak napsaly Finanční noviny, konečné růsty cen oznámí společnosti koncem listopadu, až rozhodne regulační úřad.

Pokles cen ropy by přitom mělo podle analytiků ve světě vést naopak ke zlevnění energií. Podle nich by v lednu plyn v České republice mohl zlevnit o pět až deset procent.

Cenu elektřiny určí vývoj na burze

Za zvýšením ceny je podle vedení E.ON nárůst ceny komodity obchodované na burze v Lipsku a v Praze. Tento nárůst činí 21 až 28 procent. Energetická společnost nemá v zemi prakticky žádné výrobní kapacity, a musí proto elektřinu nakupovat přes energetickou burzu.

"Budoucí vývoj elektřiny bude záviset především na tom, zda poroste po elektřině poptávka a také, jak ceny surovin ovlivní ceny na burze," řekl pro Aktuálně.cz tiskový mluvčí E.ON Vladimír Vácha.

Plyn zlevní nejspíše ve druhém čtvrletí 2009

Plyn se v současnosti nakupuje za nákupní ceny z června a července, kdy dosahovaly nejvyšších hodnot. "Následný pokles se tedy bude promítat až v pozdějším období," uvedl Vácha. "Se zlevněním plynu počítáme přibližně ve druhém čtvrletí příštího roku."

Roli ve zdražování elektrické energie hraje podle E.ON také hustota osídlení. Čím je nižší, rostou náklady za přenos mezi odběrnými místy.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy