Bankéřům končí žně. Po krizi už nedostanou miliony

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
26. 9. 2008 20:00
Americká vláda hodlá jejich vysoké platy omezit
Ilustrační záběr.
Ilustrační záběr. | Foto: Reuters

New York - Ještě donedávna veleli americkým bankovním gigantům a uměli z toho pro sebe vytěžit obrovské sumy: za posledních pět let vyplatilo pět největších bank na Wall Street svým šéfům dohromady přes tři miliardy dolarů.

Zlaté časy jim ale podle všeho skončily - investiční bankovnictví v zemi mezitím zamířilo na úplné dno a na hlavy šéfů se nyní za jejich mnohamilionové platy snáší vlna kritiky.

V rámci vládního plánu za 700 miliard dolarů na záchranu americké ekonomiky hodlají politici šéfům platy řádně obrousit.

Platy jako v Hollywoodu

Firmy na Wall Streetu se o svoje zisky se zaměstnanci vždy dělily, věnovaly jim téměř 50 procent. Pětka největších - Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Lehman Brothers a Bear Stearns podle agentury Bloomberg vyplatily loni svým více než 185 tisícům zaměstnanců 66 miliard dolarů včetně 39 miliard dolarů na bonusech.

Platy špičkových bankéřů na Wall Street se přitom dají srovnávat s platy v Hollywoodu. Donedávna největší investiční banka v USA Merrill Lynch vyplatila svému šéfu Stanleymu O'Neilovi v letech 2003 až 2007 celkem 172 milionů dolarů.

John Thain dostal loni 86 milionů dolarů. V současnosti Merrill přechazí pod správu Bank of America za 50 miliard dolarů.

Než zkrachovala Bear Stearns, její výkonný šéf James Cayne si vydělal 161 milionů dolarů. Pak byla společnost prodána JPMorgan Chase & Co.

Současný šéf Morgan Stanley John Mack a jeho předchůdce Philip Purcelli dostali v posledních pěti letech více než 194 milionů dolarů.

Platy jsou složeny z hotovosti, akcií a bonusů, které se odvíjejí od toho, jak si společnost vede.

Najdou si bankéři mezeru v pravidlech?

"Akcionáři a členové představensta s tím měli něco udělat už dáno," řekl pro agenturu Bloomberg Charles Elson, ředitel Weinberg Center for Corporate Governance. "Takové částky stanovili v domněnce, že jsou všichni géniové. No a bublina teď asi praskla."

Platy bankéřů se nelíbí ani americkému ministru financí Henry Paulsonovi."Američani jsou rozzlobení nad tím, jak je vedení bank odměňováno a oprávněně," prohlásil Paulson.

"Musíme najít způsob, jak to zařadit do zákona, aniž by to však ohrozilo efektivitu záchranného programu."

Profesor financí na Marshall School of Businness Kevin Murphy se ale domnívá, že plán na omezení platů bankéřů selže, protože v zákoně si vždy najdou nějaké mezery.

Spíše než omezení vlády by podle některých odborníků mohlo zabrat vylepšení firemních nařízení. Společnosti by ze svými šéfy o odměnách měly vyjednávat agresivněji a jasně stanovit pravidla, která nadměrným platům zabrání. V záchranném vládním balíčku místa pro vyjednávání nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy