Kolik stojí vysokoškolák? Za semestr 25 tisíc i víc

Pavla Hejlová
12. 9. 2008 23:00
Začátek akademického roku souvisí s řadou výdajů
Na místo u internetu se na VŠE stojí fronta
Na místo u internetu se na VŠE stojí fronta | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na dveře klepe nový akademický rok a s ním nejen studijní povinnosti, ale i finanční zátěž. Řada vysokoškoláků totiž musí do svého studia investovat každý semestr až několik desítek tisíc korun.

Výše nákladů přitom může zaskočit už "zelenáče", kteří právě nastupují do prvních ročníků.

Výdaje začínají již samotnou přihláškou na vysokou školu, za kterou se zpravidla platí 350 až 500 korun - částka se liší podle konkrétní školy a také tím, zda je podána elektronicky, nebo poštou.

Nástup do prváku znamená několikatisícový výdaj

Vysoké školy rovněž požadují založení průkazu studenta. Je to identifikační kartička, která může být zdarma, na některých školách ale stojí i kolem tří set korun.

Výdaje studenta za semestr:
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Výdaje studenta za semestr:

  • Koleje*: 10 000 Kč
  • Menza**: 5 600 Kč
  • Přihláška na VŠ: 350-500 Kč
  • Karta studenta: až 350 Kč
  • Doprava***: 720 Kč
  • Pomůcky: 5 000 Kč
  • Pozn.: *4 měsíce, dvojlůžák se sociálním zařízením,
    **4 měsíce, 2 jídla denně,
    ***90denní, studentská jízdenka na MHD v Praze

Zdroj: vysoké školy

Druhou a často užívanou variantou je mezinárodní průkaz studenta ISIC, na který má student během svého studia řadu výhod a slev, a to i za hranicemi České republiky. ISIC používá například Vysoká škola ekonomická (VŠE), ale také Univerzita Karlova (UK).

Rozdíl v ceně za pořízení je přitom markantní. Zatímco UK chce za založení ISIC 160 korun, VŠE požaduje 340 korun. Cenový standard tohoto průkazu je přitom 250 korun. Přes sto korun pak vyjde prodlužování platnosti průkazu, která se musí obnovovat jednou ročně.

Čtěte také: Chcete studentské konto? Dodržte podmínky a ušetříte

Několik set korun stojí i doprava na zápisy a následné stěhování za studiem, jestliže student školu nemá v místě svého bydliště. Ale ani potom není doprava zadarmo. Například v Praze student vysoké školy utratí za tříměsíční tramvajenku 720 korun.

Kupujete učebnice? Vybírejte v bazarech

"Do učebnic i tramvajenky jsem s nástupem do prváku investoval řádově šest tisíc korun. Kupoval jsem ale téměř vše nové," říká student informatiky na VŠE Luboš Harášek. "Ovšem ke studiu jsem si například pořídil také notebook, což je dalších dvacet tisíc navíc."

Právě nákup učebnic bývá pro studenty jeden z nejcitelnějších výdajů, který navíc rok od roku stoupá - u skript se totiž často mění vydání na graficky přehlednější, ale o to dražší výtisky.

Řada studentů prvníého ročníku při nástupu do  školy navíc nakoupí učebnice v prodejnách skript či knihkupectvích. Zde sice může dostat několikaprocentní slevu na ISIC, nicméně nejvíce se vyplatí poohlédnout se po použitých skriptech v bazaru učebnic.

Čtěte také: Studenti řeší finanční krizi nejčastěji kontokorentem

Utracená částka za učebnice se ještě může navýšit o speciální pomůcky, a to například u studentů technických nebo uměleckých vysokých škol.

Pokud chcete na koleji ušetřit, rozlučte se s komfortem

Ke klasickému výdaji studenta patří měsíční platba za kolej a stravování v menze.

Cena koleje se liší podle toho, kolik je na pokoji ubytováno osob a zda mají k dispozici sociální zařízení v buňce, nebo na chodbě s ostatními studenty. Měsíčně pak student za kolej v hlavním městě utratí asi dva až tři tisíce korun.

Jedno jídlo v menze vychází v průměru na 35 korun, minutka stojí přibližně 65 korun. Měsíčně tedy může student stravující se v menze utratit kolem 1 400 korun.

Částka, kterou průměrný vysokoškolák bydlící na koleji utratí za "povinné" výdaje v semestru, tak ve výsledku dosahuje v průměru 25 tisíc korun.

Čtěte také: Slevy pro mladé jsou hitem festivalů i cestování

 

Právě se děje

Další zprávy