Expert:Dobrý poradce netlačí klienta do podpisu smlouvy

Red Eko
14. 8. 2008 12:36
Odpovídal Miloň Miller, šéf Fincentra
Foto: Aktuálně.cz

Online - Finanční poradci vám mohou ulehčit život a nebo také znepříjemnit, stačí málo - necháte si od nich poradit. Ne vždy totiž rada, kterou poslechnete, musí být dobrá.

Centrální banka dokonce před několika měsíci vydala varování pro klienty, aby si dali dobrý pozor na to, co přesně s poradcem podepisují a k čemu se zavazují.

Na jaře proběhl médii případ finančního poradce, kterého dokonce vyloučila ze svých řad Asociace finančních poradců AFIZ. Důvod? Poradce hrubě porušil Etický kodex asociace, protože poškodil klienta. 

Etický výbor asociace rozhodl, že dotyčný klientovi neposkytl své služby kvalifikovaně, čestně, poctivě, profesionálně a v souladu s nejlepšími zájmy spotřebitele.

Jak si tedy vybrat finančního poradce? S čím vším vám může poradit? Jak řešit stížnosti a kam se obrátit o pomoc a radu? Dostanete špatnou radu? Na co dávat pozor při jednání? Co všechno by měl klient poradci na první schůzce o sobě prozradit?

Na vaše dotazy o finančních poradcích a poradenství odpovídal Miloň Miller, generální ředitel společnosti Fincentrum.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:32Autor: petr

Otázka: Dobrý den,

jaký je Váš názor na poradce společnosti OVB?

Děkuji

Miloň Miller, Fincentrum: Dobrý den všem čtenářům aktuálně.CZ.
Hned první dvě otázky se týkají konkurence Fincentra a i dále mezi dotazy je řada podobných. Ke všem těmto otázkám bych se rád vyjádřil hned na začátku. Finanční poradenství je obor, který dynamicky roste a točí se v něm nemalé finanční prostředky. Přitahuje tedy přirozeně řadu lidí, kteří chtějí dělat dlouhodobě dobrou práci s trvalými přínosy a jiné lidi, kteří chtějí jen rychle zbohatnout. Všechny firmy, naši nevyjímaje, mají ve svých řadách reprezentanty obou extrémů a samozřejmě většinu normálních poctivých poradců. Rozdíl mezi poradenskými společnostmi je ve dvou hlavních věcech: zda mají mechanismy pro kontrolu kvality svých poradců a jak se vypořádávají s těmi, u nichž zjistí, řekněme, nekonformní postupy. Fincentrum zvlášť v poslední době usilovně pracuje na zdokonalení kontrolních mechanismů a zjistí-li, že některý poradce nejednal jednoznačně v zájmu klienta, záhy to s poradcem řešíme a v případě vážnějších provinění ukončujeme s poradcem spolupráci. Kvalita finančního poradenství je ve Fincentru nejvyšší hodnotou.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:33Autor: maca

Otázka: Dobrý den,
jak hodnotíte společnost Partners For Life Planning?
Děkuji

Miloň Miller, Fincentrum: Viz. odpověď na předchozí otázku.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:36Autor: Hana

Otázka: Dobrý den,
jak vůbec začít, když se rozhodnu najít si finančního poradce, kde hledat a jak poznat kvalitu? Existují už nějaké přehledy, srovnání služeb, případně reference na služby finančních poradců?
Děkuji

Miloň Miller, Fincentrum: Čtenářce Haně i všem ostatním doporučuji, aby každopádně vyhledávali poradce z firem, které jsou členy Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců ČR - AFIZ. Tato organizace má mimo jiné v náplni práce dohlížet na dodržování standardů, včetně etického kodexu. Různá hodnocení poradenských firem se objevují v médiích a mohu doporučit, aby si klient vyžádal od poradce reference - dřívější spokojené klienty.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:41Autor: já

Otázka: Dle předchozího článku, zkušeností, proč mám věřit, že zrovna Vy mi poradíte dobře nebo správně?

Miloň Miller, Fincentrum: Za konkrétní firmu hovoří konkrétní výsledky. Referencemi Fincentra například jsou desítky tisíc uzavřených smluv včetně smluv korporátních - tuto referenci osobně považuji za velmi relevantní. Dále lze posuzovat šíři například nabízeného portfolia. Prostě se podívejte, co má firma za sebou a jakou má pověst.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:42Autor: ivla

Otázka: Dobrý den,

jak nejlépe zhodnotit 20.000,- Kč. A nebo ještě lépe, jak udělat kšeft jako Standa Gross?!
Děkuji

Miloň Miller, Fincentrum: Na to je stará známá poučka: nakupujte levně a prodávejte draze. Z dvaceti tisíc pak můžete mít ...??

Odpovězeno: 14. 08. | 11:47Autor: blanka

Otázka: -Chci začít investovat do akcií. Je pro mně, jako laika, jednodušší zorientovat se na Pražské burze a nebo raději na zahraničních trzích.
-Jaká cena je obvyklá u obchodníků s cennými papíry za správu portfolia?

Miloň Miller, Fincentrum: Pokud se běžný člověk chce začít věnovat obchodování s akciemi a nesvěřit své prostředky raději profesionálům, osobně doporučuji začít na tuzemských trzích ze dvou důvodů: jednak se na domácím trhu lépe orientujete a tuzemské tituly na ní obchodované často znáte. Slýcháte a čtete v médiích o tom, jak se jim daří a podobně. Za druhé, nemusíte řešit otázku kurzového rizika.

Druhá otázka směřuje k ceně za správu portfolia. Obvyklé jsou tak max. 2% z objemu spravovaných prostředků.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:53Autor: Vladimir

Otázka: Dobry den, chtel bych se zeptat, zda je mozne si nejak stezovat na financniho poradce a zda je vhodne porovnavat doporuceni u vice poradcu ruznych firem.
Dekuji

Miloň Miller, Fincentrum: Stížnosti na finanční poradce jsou pochopitelně možné. Doporučuji v prvé řadě se stížností kontaktovat centrálu dané poradenské firmy. Dále je možné se obrátit na asociaci AFIZ a nyní nově i ČNB
Porovnávání doporučení více poradců se může vyplatit zvlášť tehdy, pokud činíte skutečně závažné rozhodnutí, tedy například si chcete vzít vysokou hypotéku nebo investovat větší objem finančních prostředků. Když však budete porovnávat, je třeba dát všem poradcům stejné zadání.

Odpovězeno: 14. 08. | 11:58Autor: Blanka

Otázka: Dobrý den,
Co je to sběrný účet, má nějaké výdhody a je v pořádku ,když mi investiční poradce doporučil v investičním dotazníku, zatrhnout, že souhlasím s tím, abych měla své cenné papíry na sběrném účtu.
Je investiční dotazník jakýmkoliv způsobem závazný?
Děkuji

Miloň Miller, Fincentrum: Ano, Vaše informace uvedené v investičním dotazníku jsou pro investičního poradce závazné. Sběrný účet je účet, na kterém jsou zpravidla evidovány cenné papíry více klientů jednoho obchodníka s cennými papíry. Obchodník vede evidenci, který cenný papír patří konkrétnímu klientovi, zvlášť. Můžete trvat na tom, že budete mít svůj účet, ale počítejte s tím, že to pro Vás bude dražší a praktický pozitivní efekt pro Vás mě nyní nenapadá. Obecně ale doporučuji nepodepisovat nic, čemu nerozumíte!

Odpovězeno: 14. 08. | 11:58Autor: Rikki

Otázka: Take bych rad znal Vas nazor na spolecnost PARTNERS, OVB a ZFP. Dekuji

Miloň Miller, Fincentrum: Na tento dotaz jsem již odpověděl v úvodu.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:04Autor: Vladimir 2

Otázka: Také by mě zajímalo kde a u koho začít!
Po zkušenostech s různými poradci které do vás hustí pouze svoje naučené a pro ně nejvýhodnější produkt si myslím že snad neexistují takový který by vám poradili ve váš a ne svůj prospěch.
Děkuji,

Miloň Miller, Fincentrum: Znovu doporučím vyžádat si reference u konkrétních klientů. Zároveň mě napadá možná zajímavý infikátor: kolikrát se s Vámi finanční poradce setká, než Vám navrhne uzavření konkértní smlouvy či smluv. V naší společnosti se stává určitým standardem, že poradce se schází s klientem pětkrát až šestrkát, než mu konkrétní smlouvy předloží. Na každé schůzce si vyjasňuje další a další podrobnosti. Vím, že klienti, kteří absolvovali takto celý proces, jsou bez výjimky spokojenými klienty.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:11Autor: tana

Otázka: Dobrý den,
rozhodla jsem se investovat přímo do akcií. Jakou nejnižší částku pro to potřebuji? Na koho se mám obrátit? Kde získám přehled o hospodářských výsledcích jednotlivých firem?
Děkuji za Vaši odpověď, přeji hezký den

Miloň Miller, Fincentrum: Investování do akcií je obecně jedna z nejrizikovějších investic a určitě není dobře takto investovat většinu svých úspor. Ohledně výše investice se mi neodpovídá snadno. Rozdíl je také, zda chcete nakoupit a dlouhodobě držet akcie konkrétní firmy nebo aktivně každý den nakupovat a prodávat. Koupit můžete i jednu jedinou akcii za pár desítek korun, ale na tom nelze neprodělat.

Hospodářské výsledky jednotlivých firem zvěřejňuje například i Burza cenných papírů Praha na svých stránkách, jsou i specializované agentury - například ČEKIA.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:13Autor: Marťas

Otázka: Je lepší obrátit se na finančního poradce od společností jako je OVB, Partners..., ZFP kteří mi nabídnou produkty od více společností, nebo mám směřovat "pod jednu střechu" jako např. ING, AXA ?

Miloň Miller, Fincentrum: Doporučuji spíše se obrátit na finančního poradce. Poradci mají přehled o trhu a díky jejich smlouvám s institucemi a nasmlouvaným slevám můžete i ušetřit. Dokonce se můžete obrátit na poradenské firmy, které mají ještě širší portfolio, než Vámi uváděné :-)

Odpovězeno: 14. 08. | 12:16Autor: Petr

Otázka: Je lepší hledat nějaké mnou placené poradce nebo si zvolit nějaké "bezplatné, ale nezávislé", jak se prezentuje například AWD?

Miloň Miller, Fincentrum: Víme všichni, že žádné poradenství není "bezplatné". Platí ale, že i poradce placený provizně od institucí by Vám měl poradit dobře. To však znovu narážím na kvalitu poradců a kontrolní mechanismy v poradenských firmách.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:17Autor: Mira

Otázka: Kdo je na trhu nezavislych poradcu nejlepsi?

Miloň Miller, Fincentrum: Za tento dotaz zvlášť děkuji - co Vám asi mohu jako ředitel Fincentra odpovědět?

Odpovězeno: 14. 08. | 12:20Autor: Petr

Otázka: Jak postupovat, kdyz jsem spokojen s firmou, ale "lidsky" si nesednu s konkretnim zastupcem?

Miloň Miller, Fincentrum: Nevím, jak v takových případech postupují ostatní poradenské firmy. V našem případě bych Vám doporučil zavolat na naši zelenou linku uvedenou na webových stránkách a naše centrála zajistí výměnu poradce.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:23Autor: K.

Otázka: Mohou poradci podminovat rady vytahovanim kontaktu z klientu?

Miloň Miller, Fincentrum: To samozřejmě nemohou a je to jednoznačně porušením etického kodexu asociace. Neodbytné vyžadování kontaktů na Vaše známé svědčí spíše o tom, že jste byl kontaktován dealerem některé multi-levelové firmy, nikoli finančním poradcem.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:24Autor: Karel T.

Otázka: Dobrý den,
zajimalo by me váš názor na vztah dobrý poradce = dobra společnost a obráceně. Jde mi o to, že někdy se objevi recenze nějakého poradce a ten dopadne dobře a podle toho je i hodnocena společnost, kterou zastupuje, ale bohužel někdy je pak člověk zklamán z vykonu jineho poradce stejne firm

Miloň Miller, Fincentrum: Bohužel se takové případy mohou stávat. Doporučuji pak požadovat právě změnu poradce.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:26Autor: blanka H.

Otázka: Co je za společnost: Broker Consulting??
Při první prezentaci mám skvělý dojem , ale jak poznat, že se jedná o dobrou
firmu??

Miloň Miller, Fincentrum: Již v úvodu jsem se ke konkurenci vyjadřoval a na podobné dotazy odpovídal.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:31Autor: Jana D.

Otázka: Prosím o Váš názor na společnost ZPF.akademie. Chtěla bych uzavřít novou smlouvu penzijního spoření, ale váhám u jaké firmy. A známá mi poradila tuto společnost, ale stejně jsem na pochybách..Zda se nejedná o formu "letadla".Děkuji za odpověď

Miloň Miller, Fincentrum: V prvé řadě, smlouvu na penzijní připojištění uzavíráte vždy s penzijním fondem, poradenská společnost ve Vašem obchodním vztahu vystupuje jako zprostředkovatel. Rozhodně ale doporučuji neomezovat se ve výběru poradce na jedinou poradenskou společnost.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:32Autor: Karel

Otázka: Dobrý den,
jaký je Váš názor na poradce společnosti AWD?
Děkuji

Miloň Miller, Fincentrum: Opět dotaz ke konkurenci - již jsem se vyjádřil výše.

Odpovězeno: 14. 08. | 12:37Autor: Zdeněk

Otázka: Jaký je rozdíl mezi POJIŠŤOVÁKEM a JAKOŽE FINANČNÍM PORADCEM??? Jsou přece oba placeni z provizí. Nebo se mýlím?? A tak je jejich zájem přeci jasný.

Miloň Miller, Fincentrum: Existuje zásadní rozdíl: zástupce konkrétní pojišťovny Vám bude nabízet konkrétní pojistné produkty své instituce. Finanční poradce dokáže porovnat pojistné produkty více pojišťoven a v konkrétní situaci může navhrnout řešení na bázi jiného než pojistného, pro klienta vhodnějšího produktu.

Bohužel nebylo v mých silách za danou dobu zodpovědět více dotazů. Všem čtenářům děkuji za pozornost a přeji pěkný den a dobrou ruku při volbě finančního poradce.

 

Právě se děje

Další zprávy