Na Slovensku začali platit bezkontaktně PayPassem

Kateřina Štíchová
31. 7. 2008 23:30
MasterCard společně s Volksbank odstartovaly revoluci

Bratislava - PayPass se po několika letech prezentací stal ve střední Evropě realitou. Karetní asociace MasterCard společně se slovenskou Volksbank odstartovala novou epochu placení kartou u našich sousedů. Minulý rok již bezkontaktní platby začali požívat Poláci.

Ode dneška je možné na Slovensku bezkontaktně platit u devíti obchodníků jako je fotoshop, lékárna, irish pub v centru Bratislavy nebo knihkupectví dohromady asi ve dvaceti provozovnách.

Jako první dostanou možnost platit bezkontaktně mladí klienti Volksbank, která technologii Paypass uvádí na trh v platební kartě Euro>26.

Technologie přichází právě včas vzhledem k tomu, že Slovákům s příchodem eura hrozí, že si na drobné euromince budou muset pořídit měšec.

Bezkontaktní placení je určeno zejména na drobné platby například v trafice či při platbě jízdenky na hromadnou dopravu. Celosvětove Paypass slouží zhruba ve stovce takových projektů spojených s rychlým placením. Podle údajů MasterCardu skoro 70 procent nyní realizovaných plateb je nižší hodnoty než 25 euro (tedy asi 500 Kč).

Bezkontaktní placení je tak velkým lákadlem hlavně drobných obchodníků. Výhodou je totiž hlavně rychlost transakce - platba trvá přibližně pět vteřin.

Platební karta s PayPassem je první vlaštovkou, kterou začne Volksbank vydávat od začátku srpna mladým od 18 do 26 let. Pro ostatní klienty bude karta s Pay Passem k dispozici od října, kdy ji banka začne nabízet klientům bez omezení věku za předpokládanou cenu 4,90 euro, tedy necelých 150 slovenských korun. 

Limit pro drobné platby, který určila banka, je hranice 600 slovenských korun, tedy asi 20 euro. Stačí pouze přiložit kartu na čtečku PayPass u příslušných obchodníků.

Foto: Aktuálně.cz

Nad tuto částku je nutné transakci autorizovat běžným postupem, tedy platbu ověřit na POS terminálu a buď zadat PIN nebo se podepsat dle podpisového vzoru.

Technologie PayPass podle generální ředitele MasterCard Europe pro Česko, Polsko a Slovensko, je zajímavá i pro české banky a slibuje, že by její pilotní provoz mohl být v Česku spuštěn do konce roku.

PayPass může být nejen součástí jakékoliv MasterCard nebo Maestro čipové karty. Technologii je možné zabudovat například do hodinek, mobilního telefonu nebo klíčenky a používat tyto nosiče k platbám za zboží a služby.

 

Právě se děje

Další zprávy