Chcete kartu, která vám něco dá? Známe takové

kst
21. 5. 2008 12:10
KB s T-Mobilem a GE Money rozjely bonusové programy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Chcete platební kartu, kterou nejen zaplatíte, ale ještě dostanete něco navíc? S bonusovými programy pro platební karty se roztrhl pytel. Jen za poslední dva týdny představily velké banky novinky, které mohou dobře konkurovat těm ostatním na trhu. 

V úterý dostalo sto tisíc tarifních zákazníků T-Mobilu do schránek kreditní kartu, kterou mobilní operátor začal vydávat ve spolupráci s Komerční bankou. Co-brandovaná karta T-Mobile Bonus je postavena na principu sbírání bodů za platby a následné vybírání odměn z katalogu věrnostního programu.

Za první použití karty získáte 300 bodů, poté za každých zaplacených 30 korun dostanete 1 bonus bod. Konkurenční Telefonica O2 nabízí také co-brandovanou kartu, ovšem ve spolupráci se Citibank. Jeden bod do jejího věrnostního programu klientovi připíše za utracenou padesátikorunu.

Při prvním nákupu kartou připíše majiteli karty 2 500 Benefit bodů a 500 bodů jako výroční bonus každým rokem, a také mu každý měsíc napočítá 5 procent slevu na vyúčtování od O2. Ovšem za její používání klient ročně platí 850 korun, bezplatné vedení karty lze zařídit, pokud máte na kontě 2,5 tisíce bodů, pak je její roční vedení zdarma.

Získat tuto kartu mohou pouze zákazníci operátora, kterých je momentálně okolo dvou milionů. K žádosti nepotřebují potvrzení o příjmu, Komerční banka stanovuje úvěrový rámec podle množství služeb, které čerpají od mobilního operátora.

Kreditka má hned několik nej, která stojí za zmínku a rozhodně se o ní dá říci, že je výjimečná délkou bezúročného období. Její majitel má na zaplacení vypůjčené částky celé 2,5 měsíce, a to jak v případě, že vybere hotovost kartou z bankomatu, nebo zaplatí u obchodníka. Poplatek 40 korun za vedení úvěrového účtu platíte, jen když je karta používána, jinak ne, s tím, že u KB nemusíte mít veden běžný účet.

Karta obsahuje i pojištění proti neschopnosti splácet, podle ní se pak určuje, jak vysokou částku bude dlužník měsíčně splácet, skončí-li mu bezúročné období.

Parametry co-brandovaných kreditních karet mobilních operátorů
T-Mobile Bonus Karta Benefit Citi
Úvěrový rámec 10 až 150 tisíc Kč Llimit ve výši až trojnásobku čisté měsíční mzdy žadatele
Bezúročné období 76 dní na platby i výběr z bankomatu 55 dní na platby kartou
Vedení karetního účtu 40 Kč měsíčně, kdy je na účtu pohyb*** 850 Kč ročně
Úroková sazba 22,68 až 10,68 % ročně* 25,99 až 9,9 % ročně
Minimální splátka 0,3 nebo 0,55 % z půjčené čátky dle typu pojištění 3,2 %, min. 200 Kč
Cena za výběr z bankomatu v ČR 25 / 35 Kč** 59 Kč****
Poznámka: *záleží na částce, kterou klient utratí, čím více, tím nižší je sazba. například při částce 15 tisíc Kč je sazba 1,69 % měsíčně,** bankomat KB/jiná banka, *** první tři měsíce vedení účtu zdarma, ****platí i pro výběr v zahraničí. Zdroj: sazebník KB

Používejte kartu, zaplatíme vám to

S další zajímavou nabídkou přišla minulý týden GE Money Bank. Nabízí ji všem svým klientům, kteří používají debetní kartu ke kontu Genius Active. Z utracené částky dostane majitel 0,5 procenta zpět na konci měsíce.

GE Money Bank je první bankou na českém trhu, která odměňuje uživatele platebních karet tím, že jim dává peníze. 

Výše odměny se přitom vypočítává ze všech utracených peněz při platbách na internetu nebo u obchodníka. Novinka platí pro všechny transakce provedené od 1. května. Pro všech téměř 530 tisíc karet vydaných bankou do konce dubna 2008.

"Nechtěli jsme jít cestou bodů nebo poukázek, které si musí klient směňovat za odměny z katalogu. Proto jsme se rozhodli, že budeme klientům dávat přímo peníze na účet a oni si sami určí, na co je použijí," říká Václav Straka, manažer depozit a platebních karet GE Money Bank. A naráží tak na nejdéle fungující systém odměn, který doposud osamoceně provozovala Česká spořitelna.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Více o změnách v Bonus programu

Její Bonus program je v "provozu" skoro pět let, s tím, že vloni začala banka požadovat registraci klientů. Odměny si klient vybírá z předpřipraveného katalogu o tisíci položkách, přispět lze pomocí bodů i na vybrané charitativní projekty. Standardně za každých 20 Kč je mu připsán 1 bod.

 

Právě se děje

Další zprávy