Jak vypadá nejhorší řidič? Pán v klobouku, říká výzkum

Dominik Jandl
6. 4. 2008 14:16
Češi v autě jedí, relaxují a nadávají
Téměř po celé délce Střešovické ulice platí čtyřicítka. Magistrát Prahy vyzývá radnici Prahy 6, aby zvážil její opodstatněnost.
Téměř po celé délce Střešovické ulice platí čtyřicítka. Magistrát Prahy vyzývá radnici Prahy 6, aby zvážil její opodstatněnost. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nejhůře sami sebe za volantem hodnotí polští a němečtí řidiči. Téměř 70 procent z nich totiž přiznalo, že občas porušují rychlost.

Jak si mezi evropskými kolegy stojí Češi? K překračování rychlosti se přiznalo pět českých řidičů z deseti, což je stejný podíl jako mezi Maďary a Rumuny. Celá třetina Čechů uvedla, že najezdí autem ročně pouze 5 tisíc kilometrů, to je asi 14 km na den.

Vyplývá to z výsledků průzkumu, který si ve zmíněných pěti zemích nechala zpracovat společnost GE Money Auto.

Co se týče snahy o dodržování dopravních předpisů, jsou výsledky průzkumu poněkud vyrovnanější. Podíl řidičů kteří se snaží vždy dodržovat dopravní předpisy, se ve všech zemích pohybuje mezi 80 a 90 procenty.

Trestných bodů se nebojí?
Trestných bodů se nebojí? | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Každý jedenáctý řidič má aspoň jeden trestný bod
Řidiči mohou na webu zjistit, jak jsou na tom s body

Ženy i muži se shodnou na postrachu s kloboukem

Ve všech zemích kromě Německa se k překračování rychlosti přiznávají častěji muži než ženy.

Nikoho tedy asi nepřekvapí, že se ženy a muži rozcházejí v tom, kdo řídí lépe. Plná polovina mužů se považuje za lepší řidiče než jsou ženy. Ty se zase naopak domnívají, že řídí bezpečněji než muži. Statistiky však dávají zapravdu ženám. Podle nich totiž podíl nehod způsobených ženami činí 16 procent.

Vzácnou shodu však ženy i muži vykázali v popisu nejnebezpečnějšího typu řidičů na českých silnicích. Podle obou pohlaví jsou jím postarší pánové s kloboukem na hlavě.

Zábava za jízdy? Muži jedí, ženy zpívají

Nejčastější zábavou při řízení je napříč zeměmi poslouchání hudby. Češi jsou však v tomto ohledu ještě spolu s Rumuny mírně pozadu. Rádio či hudbu z CD poslouchá za jízdy "jen" 80 procent z nich.

O celých deset procent tak "zaostávají" za nejnáruživějšími posluchači - Němci.

Jejich doménou je poslech dopravního zpravodajství. Pravidelně je poslouchá více než 70 procent z nich, přičemž toto číslo oproti ostatním zemím výrazně vybočuje. Češky si zase za volantem výrazně častěji zpívají.

"Pokud jde o ženy řidičky, téměř polovina jich přiznává, že je pro ně řízení občas stresující. Možná i proto si častěji než muži v autě hlasitě zpívají. Také ve větší míře dbají o čistotu vozu a málokdy v něm jí," komentoval tento rozdíl Milan Beutl, generální ředitel GE Money Auto.

"Pro muže řidiče je řízení často relaxace, za jízdy si stihne vyřídit telefonáty a pokud je třeba, tak se i naobědvá," dodal Beutl.

Jižanskou spíše než švějkovskou náturu Češi prokázali v nadávání na chodce a ostatní řidiče. Přiznalo se k tomu 70 procent z nich. V závěsu za nimi jsou druzí Němci s velkým náskokem na ostatní.

Kuriózního prvenství dosáhly Češky. Deset procent z nich se totiž doznalo, že občas v autě provozují sex. O jedno procento tak zaostaly za českými muži.

Mezi muži jsou naopak sexuálně nejaktivnější Rumuni. Občasný sex v autě přiznalo 13 procent z nich.

Co všechno děláme v autě?
Jím při řízení Telefonuji
bez handsfree
Flirtuji s ostatními Občas mám
v autě sex
Česko
muži/ženy 15/5 % 13/5 % 8/4 % 11/10 %
Maďarsko
muži/ženy 21/23 % 40/29 % 16/18 % 12/9 %
Něměcko
muži/ženy 21/20 % 9/6 % 20/14 % 10/4 %
Polsko
muži/ženy 21/14 % 29/13 % 18/7 % 10/3 %
Rumunsko
muži/ženy 14/6 % 26/16 % 23/6 % 13/2 %

Zdroj: GE Money Auto 

Dvě třetiny Čechů by bez auta nepřežily

Nejvíce fixováni jsou na svá auta Maďaři. Více než 80 procent z nich uvedlo, že nesnáší, když někomu mají svého miláčka půjčit. Stejné pocity při půjčování svírají i 45 procent Čechů.

Život bez automobilu si nedokáží představit plné dvě třetiny českých řidičů. Jsou tak o něco skromnější než jejich kolegové z Německa, Maďarska a Polska. Právě Poláky představa života bez auta děsí nejvíce - plné tři čtvrtiny tamních řidičů.

Stop.
Stop. | Foto: Ondřej Besperát
Související:
Langer: Zrušme u řidičů krevní testy na alkohol 
Experti vymysleli nový delikt. Aby potrestali řidiče

Nejčastější důvod pro používání auta je ve všech zemích konsensuální. Auto lidé používají jako dopravní prostředek do práce a zpět domů. V tuzemsku je doprava do práce hlavním důvodem jízdy autem pro 41 procent řidičů.

Oproti ostatním evropanům Češi v průzkumu potvrdili jedno své specifikum - oblibu v chataření. To je jedním z hlavních důvodů pro použití auta pro 7 procent z nich.

Češi skrblíci

V rámci výzkumu padla také otázka financí na údržbu vozu. Tady se jako největší šetřílci ukázali Češi a Maďaři. V průměru utratí měsíčně za svůj vůz 2 500 korun.

Kolik kdo dá za plechového miláčka měsíčně
Do 1 250 Kč Do 2 500 Kč Do 3 750 Kč Do 5 000 Kč Nad 5 000 Kč
Česko 15 % 34 % 12 % 10 % 5 %
Maďarsko 9 % 33 % 12 % 8 % 3 %
Německo 2 % 17 % 15 % 17 % 36 %
Polsko 7 % 29 % 25 % 6 % 13 %
Rumunsko 11 % 33 % 15 % 6 % 11 %

Poznámky: Ostatní dotazovaní částku neuvedli. Zdroj: GE Money Auto
 

Právě se děje

Další zprávy