Čech bere v průměru o čtyři tisíce víc než Slovák

Adam Junek
5. 3. 2008 21:20
Ženy jsou na tom skoro o šest tisíc hůř než muži
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi mají skoro o čtyři tisíce korun vyšší platy než Slováci. Průměrný český muž tak na konci loňského roku bral přes 24 tisíc českých korun, kdežto Slovák si v přepočtu přišel na 20 tisíc.

Vyplývá to z analýzy Merces spolešnosti Profesia, kterou má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Výši průměrné mzdy v Česku dnes zveřejní také Český statistický úřad. Jeho závěry budou patrně mírně nižší. Průzkum Merces sice zahrnuje vzorek 100 tisíc lidí, ale ti své údaje odevzdali dobrovolně a především přes internet, což pravděpodobně posouvá průměrnou mzdu vzhůru.

Stále platí staré pravdy

Z průzkumu pak vyplývá, že přetrvávají nerovnosti mezi pohlavími. Zatímco tedy čeští muži brali v loňském čtvrtém čtvrtletí zmíněných 24 tisíc, ženy na dvacetitisícovou hranici ani nedosáhly, průměrně dostávaly 18,5 tisíce.

I Slovenky jsou na tom hůř. Jejich průměrný plat vyšel na něco přes patnáct tisíc.

Největší propast mezi muži a ženami se pak podle průzkumu vytváří u nejvzdělanější vrstvy.

Zatímco absolventi postgraduálních studií berou okolo 37 tisíc, absolventky týchž programů jen 26 tisíc korun.

Poslední údaje ČSÚ pak říkají, že průměrný Čech bez ohledu na pohlaví bral ve třetím čtvrtletí 21,5 tisíce korun, což odpovídá pětiprocentnímu růstu reálných mezd v meziročním srovnání.

Analytici, které před koncem roku oslovil deník Aktuálně.cz se shodli, že nominálně české platy letos porostou nejvíce za poslední roky. Když se ale odečte inflace, která se má vyšplhat až nad pět procent, půjde reálně naopak o růst nejmenší.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
České platy rekordně poskočí. Ale jen zdánlivě

"Naše výpočty předpokládají osmipocentní růst nominální mzdy, takže celoroční průměr se bude pohybovat okolo 23 480 korun," odhadl David Marek z Patria Finance.

 

Právě se děje

Další zprávy