Expert on-line: Vláda si s novými daněmi nepolepší

Red eko
13. 2. 2008 16:00
Na dotazy odpovídá Tomáš Sedláček z ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB
Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB | Foto: Ondřej Besperát

Online - Inflace v lednu předčila negativní očekávání - meziročně vyskočila o 7,5 procenta. Takový skok statistici zaznamenali naposledy v listopadu před deseti lety. Čísla, s nimiž přišel Český statistický úřad, proto všechny překvapila.

O nevídaný skok se postaraly především poplatky u lékaře, raketový nárůst regulovaného nájemného a především dražší jídlo.

Ceny potravin stouply o dvanáct procent. Bydlení, voda, energie a paliva posílily téměř o devět procent. Podrobnější statistika odhaluje, že nájemné stouplo o více než 17 procent a z toho regulované ceny bydlení téměř o třicet.

Už je inflace na vrcholu, nebo nás ještě čeká opět vzestup? Co ještě zdraží? A o kolik budeme muset sáhnout hlouběji do kapsy?

Na tyto a další otázky právě odpovídá Tomáš Sedláček, hlavní makroekonomický stratég ČSOB.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:12Autor: Kween

Otázka: Dobrý den, jak si vysvětlujete, že je dnes narůstající inflace celosvětový jevem? Jaké faktory za tím podle Vás stojí? Děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí.

Tomáš Sedláček, ČSOB: Dobrý den. Inflace je nyní skutečně globálnějším jevem, než byla. Je to částečně tím, že až doposud Čína infaci snižovala (vývozem levného zboží), ale nyní ji svou zvýšenou poptávkou spíše podporuje. Nicméně je zajímavé, že přestože dramaticky narostla cena ropy (z cca 58USD na zyčátku roku na cca 90 na jejím konci), tak inflace zas tak výrazně nenarostla.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:16Autor: Miloš

Otázka: Dobrý den,
chtěl jsem zeptat jaký je podíl deregulací a nepřímých dani na meziroční inflaci? Jinak gratuluji k pozici hlavního ekonoma.

Tomáš Sedláček, ČSOB: :) hlavním ekonomem nejsem, to byla chyba redakce, jsem hlavním makroekonomickým stratégem, hlavním ekonomem ČSOB je Martin Kupka. Jinak ta role deregulace byla výrazná, ceny u regulovaných bytů vzrostly až o 19 procent. Položka "bydlení" (včetně tedy zvyšování cen energie, vody a tepla) byla nejvýznamější položkou té vysoké prosinové meziroční inflace. Drtivá většina té inflace (7,5%) byla zapříčiněna administrativními kroky. Očekávámě, že ke konci roku, půjde inflace dolů a za celý rok udělá 6,5%.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:20Autor: jmxjmx

Otázka: Dobry den, chtel bych se zeptat jaky je vas osobni nazor na "odstatneni" duchodoveho systemu ve prospech komercnich duchodovych fondu a rychlost tohoto procesu? Da se dle vas ocekavat uplny zanik statniho duchodu v horizontu rekneme 5-10 let?

Tomáš Sedláček, ČSOB: Dobrý den. S mírnou nadsázkou se dá říct, že náš důchodový systém v součastnosti funguje na stejném principu, jako za komunismu. Stát se prostě o vás stará a basta. To je třeba změnit a udělat to, co Vy (správně) nazýváte "odstátnění". Nicméně i v těch nejliberálnějších ekonomikách si stát alespoň malou roli ponechává. Ten proces bude trvat déle než 5-10 let - spíše potrvá celou generaci, než přesedláme.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:35Autor: mihal

Otázka: Dobrý den ... nedávno nás všichni "ekonomičtí analytici" přesvědčoali, že kroze amerických hypoték se nás nedotkne. Pak zase, že inflace nebude tak velká, že odbory jenom straší. Proč bychom vám měli věřit i v dalších prognózách? Chápu, že pedikce jsou velmi težké ...

Tomáš Sedláček, ČSOB: Hypoteční krize se nás skutečně primárně netýká. Může se nás týkat leda sekundárně, tedy skrze zbrždění ekonomik, se kterými obchodujeme a které postihla. Naše banky, zdá se, se poučily ze "pře-štědrého" půjčování (tehdy nikoli domácnostem, ale firmám) a jsou již obezřetné. Štědré půjčování (až rodávání) mimojiné vedlo ke krizi v roce 1997, takže i my jsme si něco podobného u nás před deseti lety zažili.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:46Autor: tana

Otázka: Dobrý den.
Prosím Vás o informaci, jak veliký je zisk bank na převodech KČ a Eura.
V čem vidíte překážku okamžitého přechodu na Euro.
Děkuji

Tomáš Sedláček, ČSOB: Dobrý dotaz a tuším kam míříte. Odhadujeme, že banky ( asměnárny) vydělají na euro operacích (včetně zajištění atd.) celkem minimálně 15 mld. ročně. Jedná se o hrubý odhad. V momentě, kdy přijmeme euro, tyto poplatky přirozeně odpadnou a fimy a domácnosti oněch 15 mld ušetří. Pro ssrovnání, je to zhruba stejný rozsah, o který letos vláda snížila daně z příjmu fyzických osob.

Co se týče překážek eura, kdyby se vlády více snažily, mohli jsme euro mít v roce 2010, tedy rok po Slovenské republice. Ekonomika je technicky připravena - to jen vláda si není svou pozicí jista a přijetí eura odkládá. Zatím to vypadát tak, že nás naše sousední země předběhnou (SR 2009, Polsko 2012) a my se staneme ostůvkem lokální měny uprostřed eurem platících zemí. Osobně si myslím, že to bude fungovat jako dokonalý repelent pro zahraniční investory. Prostě raději půjdou jinam, kde se jim bude podnikat jednodušeji a v jednotné měně. Nebudou vystaveni kurzovému riziku, odpadnou náklady s dvojí měnou atd. atd.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:47Autor: Jos

Otázka: Vy jste byl poradce socana Sobotky a přitom jste byl zaměstnancem ČSOB?

Tomáš Sedláček, ČSOB: nenenene. to by asi fakt něšlo :)

Odpovězeno: 13. 02. | 12:49Autor: franz

Otázka: Dobry den, jakou ma podle vas centralni banka moznost a schopnost ovlivnit inflaci, tedy rust ceny spotrebniho kose? Vzdyt jeji nastroje (tedy moznost ovlivnovat cenu penez) byly vyvinuty v dobe, kdy se za inflaci bralo neco zcela jineho - rust cenove hladiny v dusledku rustu mnozstvi penez.

Tomáš Sedláček, ČSOB: v normální situaci celkem velkou. ČNB je ale bezmocná co se týče administrativních změn. Pokud vláda např. dereguluje, mění DPH - tak to opravdu je mimo kontrolu ČNB. Tyto zásahy jsou však jednorázové a nemají dlouhodobý charakter.

Odpovězeno: 13. 02. | 12:49Autor: gunn

Otázka: dobry den, jake to je byt expert a strateg?

Tomáš Sedláček, ČSOB: Supr! Všem doporučuji!

Odpovězeno: 13. 02. | 12:50Autor: im

Otázka: ... a málem bych zapomněl.... IES FSV UK rulez! :-))

Tomáš Sedláček, ČSOB: IES FSV UK forever!

Odpovězeno: 13. 02. | 12:53Autor: Jan

Otázka: Vždycky když se dostane k moci ODS vyskočí inflace podstatně nahoru, můžete to vysvětlit? Nemělo by to být spíš naopak?

Tomáš Sedláček, ČSOB: Tak bych to neřekl. Ono se to prostě špatně načasovalo a k vysoké prosincové (nereformní) inflaci se přidaly administrativní, s reformou spojené záležitosti. Ale žádnou paniku (jak praví Stopařův průvodce po Galaxii), ta vysoká lednová inflace odpadne

Odpovězeno: 13. 02. | 12:55Autor: aljav

Otázka: dobrý den. co si myslíte o zdanění tzv.superhrubé mzdy ? Proč mě stát zdaňuje odvod, který je placen státu povinně a jehož výšši nemohun nijak ovlivnit? Mě to připadá jako "podvod" !

Tomáš Sedláček, ČSOB: No, každopádně je to zvláštní - zatím nevím o zemi, kde by to tak bylo. Podvod to úplně není, ale je to trik jak opticky dramaticky snížit SAZBU daně, ale přitom na dani vybírat jen lehce méně (základ daně vzrostl skoro o 50%). Taková švejkovina spíš :D

Odpovězeno: 13. 02. | 12:59Autor: Standa

Otázka: Dobrý den,
chci se zeptat,jestli mi můžete říct kam všechny ty peníze na víc jdou,zalepí se tím díry ve státním rozpočtu,budeme jezdit po lepších silnicích a nebo si jen někdo zase naplní kapsu?Děkuji za odpověď

Tomáš Sedláček, ČSOB: Vláda moc peněz navíc nevybere. Spíše se jedná a změny v jednotlivých daních (DPH nahoru, daně firem výrazně dolu, daně jedinců lehce dolu). A zatím nezačala ani dramaticky škrtat. Což je asi největší škoda, protože ty změny, pokud se dobře vzpomínám, byly původně dělány ze záměrem snížit schodek... y tohoto diskursu nějak sešlo. Škoda.

Odpovězeno: 13. 02. | 13:02Autor: Hanka

Otázka: Dobry den,
jste mi velmi sympaticky a Vase ekonom. rozbory rada sleduji. Netusila jsem Vase vazby na CSOB,...nu coz, ze ...to trosku vysvetluje i pritomnost Vasi zde...Prosim, zkuste okomentovat, tendencni clanek vyse.. cituji napr.:"O nevídaný skok se postaraly především poplatky u lékaře..."

Tomáš Sedláček, ČSOB: Díky! Má "vazba" na ČSOB je taková, že jsem jejich zaměstnanec. Netuším, kam tim míříte... Nicméně poplatky u lékaře se podílely na 3% meziměsíčního skoku inflace 0,5 procentního bodu. Tedy váha tam je, ale nikoli dominující.

Odpovězeno: 13. 02. | 13:05Autor: Milan

Otázka: Dobrý den,
Můžete mi prosím nějak nomálně vysvětlit nutnost oddalování zavedení eura ?

Děkuji

Tomáš Sedláček, ČSOB: :) nemůžu :) Žádná "nutnost oddalování" tu není. Je to volba vlády. Často se třeba uvádí to, že nás koruna chrání před externími šoky a že funguje jako polštář... to je sice pravda, ale občas je samotný kurz zdrojem takového šoku. Když třeba měna dramaticky posiluje (třeba kvůli privatizaci), tak to může často působit jako negativní šok pro exportéry.

Odpovězeno: 13. 02. | 13:07Autor: Jakub Ctvrtnicek

Otázka: Dobry den,
rad ctu vase clanky a velmi Vam fandim uz i proto ze jste krestan!V soucasnosti ziji v zahranici(Hong Kong) a citim ze nase spolecnost potrebuje obnovit tyto hodnoty. Zatim naschle.
Jakub

Tomáš Sedláček, ČSOB: Děkuji. Společnost založená na sdílených hodnotách, které lidé dodržují funguje mnohem lépe (a levněji) než společnost, kde si nikdo nevěří a lidé se vzájemně podvádějí.

Odpovězeno: 13. 02. | 13:12Autor: Investor

Otázka: Zdravim! Uz jste se s kolegy v CSOB shodli, kde je zakopany pes v problemu zvanem subprime mortgages a jak to vlastne zacalo? (viz tusim minuly Respekt) Myslite si stejne jako Pavel Kohout, ze ted je nejlepsi cas na investice do padlych akcii a pripadne ktere byste mi doporucil? Dekuji.

Tomáš Sedláček, ČSOB: Zdravím též :) Nejkrásněji (a nejvtipněji!) je krize vysvětlena na Morální hazard a run na Northern Rock (http://www.youtube.com/watch?v=jUrC5yd7_F0&NR=1). Doporučuji všem!!! Je to vtipné a zcela výstižné.

Co se týče onoho nákupu, často se to říkává. Nikdo však neví, jak se trhy budou vyvíjet a zda nebudou padat ještě hlouběji. Pokud se rozhodnete nakoupit, každopáně držte dlouho a na pár měsíců raději zavřete oči :)

Odpovězeno: 13. 02. | 13:17Autor: semtex LBC

Otázka: Dobrý den. Konečně odborník, na slovo vzatý!! Prosím Vás. Kdyby jste měl tu moc, jak by jste řešil církevní restituce, bez zbytečného vyhazování miliard za úročení? Myslíte si, že jsou poplatky u lékaře dobrým krokem? Euro ano, nebo ne? Naučte politiky hovořit tak, jak to umíte vy. Srozumitelně. :o)

Tomáš Sedláček, ČSOB: Tak teď nevím, zda to myslíte ironicky :) restituce ano, bezpráví a konfiskace se musí odčinit. Na druhou stranu tak velkou částku náš stát najednou vyložit na stůl neumí, takže se to musí rozložit a toho zas platit úroky. Poplatky považuji za dobrý krok. Euro ano, tak jako drtivá většina vyspělé Evropy. Národní měny ztráceji svůj smysl v globálním světě. Díky, slušné politiky (nebojte jsou tam) budu rád učit, kdykoli o to budou stát :)

Odpovězeno: 13. 02. | 13:25Autor: Jakub Ctvrtnicek

Otázka: Nicmene k tematu.Stale rostouci cena ropy je vyvolana "strachem" ze snizovani zasob teto strategicke suroviny a tudis me zarazi ze trh nereaguje prave nabidkou alternativnich zdroju, ktere budume drive ci pozdeji potrebovat stejne. Nevite cim je tato strnulost vyvolana?
Dekuji
Jakub

Tomáš Sedláček, ČSOB: Trh reaguje, ale ropa je stále nejjednodušší (bohužel) zdroj. Vemte si, že 2 litry (objem pet lahve, která stojí přede mnou) benzínu přenesou takové tunové auto na vzdálenost 25 km ohromnou rychlostí. Takový energetický drink nemá ekvivalent :)... navíc za tyto dva litry zaplatíte 60 kč (srovnej s cenou třeba Redbullu:)

Odpovězeno: 13. 02. | 13:41Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den,
souhlasíte, že regulované nájemné by už dávno nemělo existovat? Že ceny potravin rostou po celém světě a tedy ne vlivem reforem? Mám dojem, že inflaci pomáhá růst cen energií a potravin a spotřebních daní na cigarety benzín alkohol.. Kolik % je možno přičíst na vrub reformám? děkuji

Tomáš Sedláček, ČSOB: Regulované nájemné je sice pozůstatek po komunismu, nicméně do jisté míry se reguluje (nikoli tedy tolik jako u nás!) i nájemné v New York City. Regulace se ročně snižuje a za pár let se odbourá. Ad inflace: v lednové inflaci je skutečně dominantní podíl "administrativních změn" - nájemné, energie, vodné stočné, plyn, DPH, poplatky u lékaře atd. - čistá inflace byla za leden naopak překvapivě nízká. Na vrub reforem tedy jde většina lednová inflace. Tato vysoká inflace bude ještš pár měsíců pokračovat a pak poklesne. Není to tedy inflace trvalého charakteru. Pohonné hmoty díky silné koruně naopak zlevnily.

Děkuji všem diskutujícím, omlouvám se těm, na které se nedostalo - a snad zas někdy brzy v neiflační době! Přeji krásný den.

 

Právě se děje

Další zprávy