České platy rekordně poskočí. Ale jen zdánlivě

Adam Junek
29. 12. 2007 23:50
Průměrná mzda vystoupá nad 23 tisíc korun
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi podle statistických údajů z března poprvé dosáhli na průměrnou mzdu přes dvacet tisíc korun a už se pod tuto hranici za celý rok nepodívali.

Rekordní růst platů bude pokračovat. Ale kvůli čekanému zdražování není proč se radovat.

Analytici sice předpovídají nejvyšší růst mezd za poslední roky, ale pouze v nominálním vyjádření, tedy cifře, která se objevuje na výplatních páskách. Reálná mzda, tedy přepočítaná podle toho, co je za ni si možno skutečně koupit, naopak poroste nejpomaleji.

ČTĚTE VÍCE:
Průměrný Čech bere prvně přes dvacet tisíc

Může za to nejvyšší růst cen za poslední dobu. Od ledna totiž podraží prudce všechny energie. Kromě toho budou dražší také například potraviny, protože reforma daní zvedá dolní sazbu daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent.

Průměr poskočí nad 23 tisíc...

"Mzdy podle našich odhadů porostou asi o sedm procent, tedy nejrychleji za posledních osm let. Hned někdy na počátku roku padne hranice 22 tisíc za měsíc," myslí si Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

S tím souhlasí i David Marek z Patria Finance. "Naše výpočty předpokládají osmipocentní růst nominální mzdy, takže celoroční průměr se bude pohybovat okolo 23 480 korun," tvrdí.

Důvody takových skoků?

"Klesá nezaměstnanost a trh práce je stále napjatější. Budou chybět zejména technické profese, které právě budou růst podporovat nejvíce," vypočítává Michl. "Kromě toho to bude také zdražování, které zvýší tlak zaměstnanců na to, aby dostali přidáno," dodává.

Foto: Aktuálně.cz
Češi v průměru vydělávají 21470 korun

...ale drahota mzdy srazí

Radost z vyšší mzdy však zkazí vyšší výdaje. "Půjde vlastně o nejmenší reálný růst za poslední dobu. Inflaci odhadujeme na 5,4 procenta, a tudíž mzdy reálně vzrostou o pohého 2,5 procenta," upozorňuje Marek.

Také Tomáš Sedláček z ČSOB vidí reálný růst jen minimální. "Zatímco letos je podle našich propočtů růst 4,6 procenta, příští rok to bude pouhých 2,4 procenta," uvedl.

To potvrzuje i Michl. "V posledních letech byl reálný růst někde kolem čtyř procent. Tentokrát se ale kvůli inflaci nedostane ani na tři procenta," míní.

 

Právě se děje

Další zprávy