Pozor na falešný bankomat!

Miroslav Zeman
27. 1. 2004 0:00
Platební karty mají sloužit k co nejrychlejšímu a bezpečnému způsobu placení. V posledních letech se však stále častěji setkáváme s nejrůznějšími "karetními" podvody.

Platební karty mají sloužit k co nejrychlejšímu a bezpečnému způsobu placení. V posledních letech se však stále častěji setkáváme s nejrůznějšími "karetními" podvody. 

Každý rok dosahují škody z podvodů několika desítek miliónů korun. Podvodníci velmi dobře znají slabá místa bezpečnostních systémů. Jednou z posledních novinek je tzv. falešná klávesnice.

Jaké vlastně známe podvody s platebnímu kartami?

Odpozorování PIN
Jedním z obvyklých scénářů je, že z ukradené platební karty s odpozorovaným PIN vyrobí podvodníci několik kopií. Pak se příslušná skupina rozejde do vzdálenějších míst, a začne "cucat" peníze z účtu u benzinové pumpy a velkých obchodních domech. Zde nakupují nejvíce drobné věci, jako je alkohol a cigarety. Nejsou však ani výjimky, kdy dochází k nákupu šperků a jiných cenností. Uvedená prodejní místa mají podvodníci vytipována tak, aby jejich pohyb nebyl pokud možno zaznamenán bezpečnostními kamerami. Při nákupu využívají podvodníci toho, že ne všechny platby se ihned autorizují v bance.

Dokonalejší falešné čtečky magnetických pásků
Falešné čtečky vypadají stejně jako originální čelní panel bankomatu. Tyto čtečky se nedávají ke vstupu k bankomatům, ale umisťují se přímo na panel bankomatu. Pro běžného uživatele je nemožné falešnou čtečku rozpoznat od originálu.

Falešný bankomat
Falešný bankomat je věrnou kopií skutečného bankomatu. Bankomat  přijme kartu a vyzve majitele k zadání PIN. Po zadání PIN falešný bankomat oznámí, že transakci nelze provést a kartu vrátí zpět. Mezi tím však dochází pomocí počítače a mobilního telefonu k odeslání záznamu z magnetické pásky včetně příslušného PIN do jiného počítače. Pachatelé na základě takto získaných údajů vyrobí duplikát platební karty.

Falešný soused
Sledování PIN a vytipování majitelů karet už neprovádí osoba v blízkosti bankomatu, ale tým pachatelů vše sleduje ze vzdálenějšího místa, odkud je na bankomat dobře vidět( např. pronajatý byt nebo kancelář). Dalekohledem či kamerou pozorují na dálku provoz u bankomatu, zapisují PIN a vybírají si klienta cennějších karet. Za vytipovaným klientem je pak  vyslán jiný pachatel, který kartu ukradne.

Libanonská smyčka
Libanonská smyčka jsou tenké pásky vložené do štěrbiny bankomatu, které zachytí vloženou kartu a místo překvapeného majitele si ji o chvíli později vybere opodál stojící pachatel. Podvodníci si pro jejich instalaci vybírají nejčastěji páteční podvečer. Čekají, až banky budou mít po zavírací době. Přestože krádeže platebních karet  jsou tímto způsobem již překonané a několik let staré, dochází k nim opakovaně. V loňském roce zavedený způsob pachatelé ještě zdokonalili pomocí tzv. falešné klávesnice.

Falešná klávesnice
Na klávesnici bankomatu nalepí pachatelé ve formě tenké folie ještě jednu klávesnici. Ta umožňuje jednak řádnou obsluhu tlačítek pod sebou (bankomat funguje jako obvykle) a navíc do své paměti ukládá zadané kódy PIN. Klávesnice se, podle důvěryhodného zdroje, nasazuje vždy jen maximálně na dvě hodiny. Potom se přesouvá na jiné místo.

V posledních dvou letech dochází ke stále většímu odebírání platebních terminálů od obchodníků. Důvodem je nárůst falešných a kradených platebních karet. Někteří obchodníci si vědomě podezřelých nákupů nevšímají. Podle statistiky se kradenými a falešnými kartami platí nejčastěji u čerpacích stanic.

Jak zabránit odcizení platební karty?

Podle zkušeností z praxe nebyl dosud nalezen ideální způsob zamezení odcizení a zneužití platební karty. Existuje však jedno základní pravidlo: dávat si pozor na své věci.

Související témata:

- Pojistěte si svou kartu
- Za ztracenou kartu si zaplatíte

 

Právě se děje

Další zprávy