Nakupovat? Přece s internetovou kartou!

Karolína Kučerová
21. 9. 2004 0:00
Pokud občas zabrousíte na stránky internetových obchodů, možná vás jejich nabídka zaujme. Stále častěji tu ale k zaplacení potřebujete platební kartu, při nákupu ze zahraničí je karta prakticky nutností. Není ale zbytečným luxusem? Odpověď je jasná: Pokud kartu použijete, stojí za to.

Pokud občas zabrousíte na stránky internetových obchodů, možná vás jejich nabídka zaujme. Stále častěji tu ale k zaplacení potřebujete platební kartu, při nákupu ze zahraničí je karta prakticky nutností. Není ale zbytečným luxusem? Odpověď je jasná: Pokud kartu použijete, stojí za to.

V prostředí internetu můžete platit buď embosovanými kartami (Visa Classic, MasterCard Standard), nebo speciálními internetovými kartami. Běžnou platební embosovanou kartu si u své banky pro dané transakce musíte většinou odblokovat na pobočce. Ovšem pocit, že zveřejňujete v kyberprostoru číslo své "hlavní" karty k účtu, nemusí být právě příjemný. Lepší je založit si internetovou kartu.

Jistější karta není zadarmo

V současnosti internetovou platební kartu nabízejí v České republice tři banky: eBanka, GE Capital a Komerční banka. Společné všem kartám je to, že mají nastaveny v základu nižší limity maximálního objemu plateb, a mohou mít i omezený počet transakcí - tyto postupy by měly zmírnit dopad případného zneužití karty. Pokud si chcete nastavit limit vyšší, banka vám to umožní; riziko si ovšem poté nesete sami.

Abychom ale byli přesní, internetová karta není úplně výstižný pojem. Jedná se obvykle o kartu virtuální, tedy o skupinu údajů (šestnácticiferné číslo, PIN nebo jeho obdoba), jimiž se uživatel ve virtuálním prostoru identifikuje.

banka název karty poplatky/rok stoplistace limit
eBanka EC-MC Internet 150 200 10000/týden
GE Capital EC-MC Internet 108 100 10000/den, max. 2 platby
Komerční banka e-Card 65 150 5000/týden

Pokud máte zájem o internetovou kartu, měli byste také vědět, že u jednotlivých bank se liší podmínky pro její vydání. Zatímco v eBance ji dostane každý bez omezení po požádání na internetu, v GE Capital musí zákazník vyplnit žádost na přepážce a může se mu stát, že se banka rozhodne kartu nevydat. V Komerční bance musíte mít na účtu určitý zůstatek a musíte být také zároveň majitelem jiné platební karty.

Chci kartu, ale nemám účet

Pokud nemáte ani v jedné ze zmíněných bank účet, máte dvě možnosti: buď odblokovat svou embosovanou kartu, nebo si účet založit. To ale není žádná levná legrace. Na kolik vás pak karta vyjde nejlevněji? Pro srovnání uvádíme také nabídku České spořitelny a její embosovanou kartu.

banka za kartu/rok za účet/měsíc celkem za rok
GE 108 Kč 35 Kč - běžný účet (žádné PB) 528 Kč
ČS 400 Kč 20 Kč - sporožiro (žádné PB) 640 Kč
KB 65 Kč 55 Kč - Perfekt Konto (el.karta, telebanking) 725 Kč
eB 150 Kč 64 Kč - Program Základ (3 kanály PB) 918 Kč

Jak je vidět, nemusí být vždy nejlevnější právě internetová karta. Pokud ale máte účet v jedné z bank, která internetové karty má, podobné počty provozovat nemusíte.

Vyplatí se karta pro internet?

Pokud se někdy vydáváte do kyberprostoru za nákupy, je vždy lepší mít zvláštní kartu pouze pro tyto účely. Nemusí se přitom vždy jednat jen o nakupování v obchodních domech - na internetu si dnes pohodlně můžete zaplatit i cestovní pojištění nebo letenku.

A můžete se těšit i na další výhody: Tak do roka by měl začít fungovat systém bezpečného placení 3D-Secure. Díky němu nebude nakupující u registrovaných prodejců zadávat číslo na stránkách prodejce, ale přímo na stránce banky prodejce a svojí banky - což pochopitelně znamená další zvýšení bezpečnosti tohoto způsobu placení.

Další informace o nakupování přes internet najdete ve zvláštní sekci naší technické přílohy.

 

Právě se děje

Další zprávy