Čekáte druhé dítě? Možná už nemáte nárok na mateřskou

Petr Kučera Petr Kučera
6. 3. 2009 14:15
Jak se počítá mateřská při druhém dítěti

Jak se počítá peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), jestliže čekáte druhé dítě a předchozí třeba dva roky jste byla doma s tím prvním? Platí vždy jednoduché pravidlo, že druhá mateřská se počítá ze stejného základu jako ta první? Co se změní, když vám skončila smlouva na dobu určitou nebo firma zkrachovala?

Takové otázky často chodí do redakce Aktuálně.cz poté, co jsme psali o letošních změnách v počítání peněžité podpory v mateřství. I přesto, že právě podmínky nároku na její výplatu při druhém dítěti se prakticky nezměnily. Podívejme se tedy na základní pravidla pro takovou situaci. Platí samozřejmě i pro třetí a další dítě.

Hlavní je, aby zaměstnání trvalo

Zjednodušeně řečeno skutečně platí, že peněžitá podpora v mateřství se při druhém dítěti počítá ze stejného základu jako u toho prvního. Ale jen tehdy, když na druhou mateřskou nastoupíte do čtyř let věku předchozího dítěte (tedy do jeho čtvrtých narozenin). V této době nemusíte stihnout porod - počítá se skutečně jen nástup na další mateřskou, tedy osm až šest týdnů před plánovaným porodem.

Čtyřletá lhůta platí, i když jste u prvního dítěte zvolila nejrychlejší (dvouleté) čerpání rodičovského příspěvku. "Lhůta do čtyř let věku předchozího dítěte je určena přímo zákonem. Nezáleží na skutečné délce rodičovské dovolené nebo variantě rodičovského příspěvku," potvrzuje účetní Petra Králová.

Jenže aby se vaše druhá mateřská počítala stejně jako ta první, musíte splňovat i další důležitou podmínku: zaměstnání, díky němuž jste dostávali první mateřskou, musí stále trvat.

Nevadí, že jste se v práci kvůli rodičovské dovolené třeba dva roky neobjevila a nevydělala si ani korunu. Postačí, když trvá samotný pracovní poměr. Tedy když neskončil dohodou, výpovědí nebo zánikem firmy.

Druhá mateřská se vám vypočte obdobně jako ta první i tehdy, jestliže jste si během péče o dítě začala přivydělávat - ať už jde o drobnější podnikání nebo třeba práci na poloviční úvazek pro jiného než původního zaměstnavatele. Musí ale trvat váš předchozí pracovní poměr, byť fakticky pozastavený kvůli rodičovské dovolené.

Skončila už vaše pracovní smlouva?

Komplikovanější je, když už pracovní poměr, z něhož se vám proplácela první mateřská, netrvá. I přesto ale nemusíte o mateřskou při druhém dítěti přijít. Rozhodující je, kdy tento pracovní poměr skončil. Nezáleží přitom, jestli šlo o výpověď, dohodu nebo prostě uplynutí určitého termínu (konec smlouvy na dobu určitou).

"Po skončení předchozího zaměstnání vám běží šestiměsíční ochranná lhůta - přesně řečeno trvá 180 dnů. Když během ní nastoupíte na mateřskou, tedy osm až šest týdnů před porodem, bude se výše podpory v mateřství počítat podobně jako při předchozím dítěti," říká Eva Bolcková z České správy sociálního zabezpečení. Znamená to tedy, že otěhotnět byste měla ještě jako zaměstnanec.

V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha
Čtěte více o mateřské:
Deset nejčastějších omylů kolem mateřské dovolené
Spočítejte si, kolik letos dostanete na mateřské
Mateřská roste, polepší si hlavně ženy s nadprůměrnými příjmy
Sleva na manželku. Ušetří vám 25 tisíc na daních

Plyne z toho jednoduchá rada: Pokud nemusíte, tak předchozí pracovní smlouvu nekončete. Nenechte se zaměstnavatelem přesvědčit, že "stejně jste pořád doma s dítětem, tak podepište dohodu o ukončení pracovního poměru".

Firma zkrachovala, místo zrušeno…

Prakticky stejná pravidla jako v předchozí kapitole platí, jestliže firma zkrachovala, vaše místo bylo zrušeno či v podobných případech. Formálně vzato tím také skončil pracovní poměr.

I tady je rozhodující, kdy vám skončil. Stihnete-li nastoupit na mateřskou během 180 dnů od jeho skončení, počítá se vám mateřská podobně jako u předchozího dítěte. To neplatí, jestliže mezitím nastoupíte do nového zaměstnání (viz níže).

Pracuji na zkrácený úvazek - krátí se mi i mateřská?

"Během rodičovské s prvním dítětem pracuji na zkrácený úvazek pro předchozího zaměstnavatele. Pracovní smlouva stále trvá, ale beru tedy podstatně méně. Dostanu kvůli tomu menší mateřskou při druhém dítěti?" ptá se čtenářka Mirka. Podobných dotazů přišlo několik.

Při zkráceném úvazku se bát nemusíte. Platí totiž pravidlo stanovené zákonem: "U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikne nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do čtyř let věku předchozího dítěte, se vychází z vyměřovacího základu použitého pro předchozí peněžitou pomoc v mateřství, pokud je vyšší, než by byl nově vypočtený základ."

Musíte tedy splnit už zmíněné podmínky - trvání dosavadního pracovního poměru nebo půlroční ochranné lhůty (nevadí, že dočasně jde o zkrácený úvazek) a nástup na druhou mateřskou do čtvrtých narozenin předchozího dítěte.

Pokud nastoupíte na druhou mateřskou až později, výše zmíněné pravidlo se nepoužije. Peněžitá pomoc v mateřství by vám pak byla vypočtena ze zkráceného úvazku," upřesňuje Bolcková.

Vydělávám více než dříve

Teoreticky se může stát, že jste se vrátila do práce krátce po porodu prvního dítěte a nyní vyděláváte více než dříve. V takovém případě se vám další mateřská vypočte z vyšší mzdy -  tedy z vyměřovacího základu, který je pro vás výhodnější.

Máte novou práci?

Pravidlo o "stejné druhé mateřské" se nepoužije, jestliže už váš předchozí pracovní poměr skončil (a už netrvá ani půlroční ochranná lhůta). Tedy také v situaci, kdy nastoupíte do nového zaměstnání. Zjednodušeně řečeno se vám pak mateřská počítá z výdělku v této nové práci.

Podnikatelky mají smůlu

Hůře na tom jsou matky-podnikatelky. Nestačí, když si před prvním porodem platily nemocenské pojištění a pobíraly tak (první) peněžitou pomoc v mateřství. Ani když nastoupí na druhou mateřskou do čtvrtých narozenin dítěte, nemají automaticky nárok na stejnou podporu jako v předchozím případě.

Aby podnikatelkám vznikl nárok na mateřskou u druhého dítěte, musí si předtím platit nemocenské pojištění (alespoň 270 dní v posledních dvou letech, z toho alespoň 180 dní v posledním roce před nástupem na mateřskou). Neomlouvá je, že třeba celé dva roky byly doma s prvním dítětem, nepodnikaly a nic si nevydělaly.

Rovnou rodičovský příspěvek

Ve všech situacích, kdy vám u druhého dítěte nevznikne nárok na peněžitou podporu v mateřství, budete dostávat jen rodičovský příspěvek. Bohužel až ode dne porodu, ne šest až osm týdnů před ním jako u mateřské.

Navíc máte nárok jen na nejpomalejší, tedy nejnižší formu rodičovského příspěvku. V současnosti jde o 7600 korun do 21 měsíců věku dítěte, poté už jen 3800 korun do 48 měsíců věku dítěte.


V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů.
V Čechách je stále větší problém počít miminko. V roce 1940 měl průměrně muž v jednom mililitru ejakulátu kolem 110 milionů spermií.Do roku 1990 klesl jejich počet na 60 milionů. | Foto: Martin Žucha
Čtěte více o mateřské:
Deset nejčastějších omylů kolem mateřské dovolené
Spočítejte si, kolik letos dostanete na mateřské
Mateřská roste, polepší si hlavně ženy s nadprůměrnými příjmy
Sleva na manželku. Ušetří vám 25 tisíc na daních

 

 

Právě se děje

Další zprávy