Fakturu zaplatíte přes foťák v mobilu. QR kódy se šíří

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 1. 2014 6:34
Novou službu už klientům nabízí většina bank a další ji chystají.
QR platba v praxi
QR platba v praxi | Foto: ČSOB

Praha - Po bezkontaktních platbách se bankám podařilo zavést jako nový standard také další moderní platební metodu. QR Platbu, tedy úhradu přes fotoaparát v mobilu, už klientům nabízí většina bank a další ji chystají.

QR Platba umožňuje například jednoduchou platbu faktur. V klasickém QR kódu jsou „schovány" veškeré podstatné informace pro platbu - tedy číslo účtu, částka či třeba variabilní symbol. QR kód tak stačí fotoaparátem v telefonu pouze naskenovat (jak ukazuje obrázek) a platební příkaz se automaticky předvyplní. Pak si musíte jen zkontrolovat, zda jsou fakturační údaje v pořádku.

Tuto moderní metodu začaly v aplikacích pro chytré telefony jako první před rokem nabízet klientům Komerční banka a Raiffeisenbank. Nyní už QR Platbu mají ve svých aplikacích také Air Bank, ČSOB (včetně sesterské Poštovní spořitelny), Česká spořitelna, Fio banka, Sberbank a Zuno Bank.

GE Money Bank chystá novou aplikaci i s QR Platbou na polovinu letošního roku, v druhé půlce roku ji pak klientům chce nabídnout i UniCredit Bank.

Uvěřily i velké firmy

Podstatné je, že nové platební metodě uvěřili také první velcí vydavatelé faktur. Prostřednictvím QR kódů tak už lze platit například faktury společností Vodafone, O2 a T-Mobile, Veolia Voda, Česká pojišťovna, Alza.cz, Netbox, SWS nebo TELE3. „V budoucnosti předpokládáme přistoupení dalších firem," říká Tereza Fořtová z tiskového oddělení České spořitelny.

K rozšíření pomáhá i to, že téměř každý výrobce ekonomického softwaru již QR Platbu implementoval do svých produktů. „Zejména jde o ABRA Software, FlexiBee, Pohoda a iDoklad, které mají dohromady přes 90 % trhu ekonomických a účetních softwarů. Čili více než 90 % firem, které používají nějaké sofistikované řešení, generuje, nebo může generovat, faktury s QR Platbou," upřesňuje Aleš Dynda, projektový manažer Raiffeisenbank a jeden z „mluvčích" projektu.

Dynda se podílel na vývoji QR Platby, která funguje zároveň jako standard bankovních plateb přes QR kódy v Česku - což je také jeden z důvodů, proč se nová platební metoda tak rychle rozšiřuje. Šíření QR Platby dále umožňuje i její generátor, kde si každý může snadno vytvořit svou vlastní QR Platbu.

Cíl? Sazka a Slovensko

O definitivním úspěchu rozhodne, až jak QR Platbu přijmou klienti bank a jak moc ji budou využívat. Vzhledem k tomu, že jde v bankách stále ještě o novinku, tak zatím neumějí říci, kolik už peněz „proteklo" přes QR Platby. Dílčí statistiku zatím nabízí jen ČSOB, která QR Platbu zavedla v březnu loňského roku. „Počet transakcí, které naši klienti uskutečnili přes QR Platby ke konci loňského roku, je necelých 15 000," říká mluvčí banky Pavla Hávová.

„Na základě některých údajů je možné odhadnout, že jde zhruba o 10 % plateb zadaných přes mobilní bankovnictví," tipuje Dynda, podle něhož se QR Platbě „daří velmi dobře".

„Naším dalším, vysněným milníkem je akceptace QR Platby na terminálech Sazky a dále pak na pobočkách České pošty," dodává. QR Platby už dnes umí generovat jiné „stroje" - 117 vybraných bankomatů České spořitelny.

QR Platbu se snaží exportovat i na Slovensko. "Tam sice slovenská bankovní asociace přijala jiný standard pro platební QR kódy, ale následně se to neukázalo jako krok správným směrem - komerční řešení, vysoké náklady na implementaci, složitost, nízká podpora a podobně," vysvětluje Dynda.

Ačkoliv v širším, evropském kontextu není Česká republika jedinou zemí, kde existuje podobný standard, jsme podle Dyndy ve využívání platebních QR kódů jednoznačně nejaktivnější.

 

Právě se děje

Další zprávy