Chtěli jsme v hospodě dětskou porci. Svědectví čtenářů

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
26. 8. 2013 14:08
Čtenáři: Chceme mít možnost dát si dětskou porci a vodu z kohoutku.
Ilustrační snímek. Autor: Jiří Mevald
Ilustrační snímek. Autor: Jiří Mevald | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Chceme mít možnost dát si dětskou porci anebo třeba vodu z kohoutku k vínu. Provozovatelům restaurací to vzkazují čtenáři online deníku Aktuálně.cz, které zaujal test časopisu dTest, o kterém jsme psali.

Časopis na konci minulého týdne upozornil na to, že stále více lidí si v jeho právní poradně stěžuje právě na praxi, kdy číšníci lidem odepřou možnost objednat si takzvané dětské jídlo.

"Důvodem, proč restaurace odmítá přinést dětské jídlo osobě starší 12 let, je téměř vždy úmysl majitele přimět zákazníka utratit více," dospěl k závěru vedoucí právní poradny dTestu Lukáš Zelený. Na druhou stranu ale upozornil na to, že se nejedná o diskriminační postup, když záleží čistě na vůli podnikatele, zda danou sekci jídel bude ve svém podniku nabízet a za jakých podmínek.

"Chce-li podnikatel oslovit klientelu rodin s dětmi a přivést je do své restaurace, může k tomu využít pravidlo zvýhodňující jednu skupinu oproti druhé. Dokonce si sám pro sebe může určit, kdo podle něho je ještě dítětem, třeba věkovou hranicí 12 let. Takový přístup zastávají zejména státní orgány vykonávající dozor," dodal Zelený.

Pro dětskou porci k "Číňanovi"

Čtenáři Aktuálně.cz, kteří na článek reagovali, ale mají jasno. Potvrzují, že v restauracích je skutečně problém dětské jídlo dostat, i když o takovou možnost stojí. "Setkala jsem se s případy, kdy mi bylo nabízeno dětské jídlo za cenu jídla pro dospělého a i s případem, že mi odmítli dát dětskou porci kvůli věku," píše Bohumila Andělová a dodává: "Je zajímavé, že nevadí, když pro 10leté dítě objednám porci pro dospělého."

"Setkala jsem se s tímto problémem vloni v Jánských Lázních. Nechápu, v čem je problém, protože obchodník s potravinami mi taky nemůže diktovat, jestli si mám koupit rohlíků pět nebo deset. Jestliže mám malý hlad a restaurace nabízí 150 g nebo dokonce 200 g porce + přílohu, tak to si mám dát maso bez přílohy nebo si mám nechat nedojedenou polovinu porce zabalit sebou? Proč?" ptá se Jana Korandová.

"Děti mám dvě a dětské porce jsou problém. Jednak cenově, protože objemovou polovinu chtějí zaplatit za 60-70 %, a jednak tím, že mnohde ani nejsou," píše Soňa Kučerková, která má sice pro tuto situaci řešení, i s ním ale někdy mívá problém. "Řešíme to jednou dospělou porcí a po přenesení požádáme o další talíř. Bohužel někdo není ani ochotný to rozdělit na dvě poloviny."

Nikdo ze čtenářů nenapsal, že by postup restaurací schvaloval. „Pokud je někdo se ochoten podobným nesmyslem zabývat, svědčí to buď o naprosté ztrátě soudnosti, či zbytku logického myšlení, nebo o absolutním nedostatku příležitostí k řešení něčeho podstatného," vzkázal ale Petr Krátký.

"Připravit dětskou porci neměli problém, pokud si pamatuji, snad žádní Číňani," chválí asijská bistra Tereza Holanová.

Za většinu pak problém shrnula Ivana Nohová. "Pravdou je, že je to vždy jen o přístupu k zákazníkům a mnohdy i o tom, jakou má obsluha náladu."

Voda i s okurkou

Vedle dětských porcí by si čtenáři přáli i možnost dostat na požádání vodu z kohoutku. "V kavárně mi odmítli natočit vodu z kohoutku. Jako důvod argumentovali tím, že by mohla být závadná. Na můj dotaz z jaké vody tedy dělají kávu, odpověděli z kohoutku. Komické!" píše Zlata Holečková.

"Vícekrát nám odmítli přinést vodu z kohoutku, bez ohledu na to, že jsme měli víno nebo kávu, ke kterým bych v lepších podnicích očekávala vodu automaticky. Přitom naše celková útrata byla docela vysoká," přidává se Jana Beničáková a do restaurací dále vzkazuje: "Pro mě je to špatná vizitka podniku a raději si příště vyberu ten, kde za své peníze dostanu odpovídající služby. Taky jsem si všimla, že "ochotné" a "neochotné" podniky se cenově moc neliší."

Na druhou stranu restaurací, které vodu z kohoutku nabízejí, evidentně přibývá. "V restauraci Café Botta ve Vrchlabí dostáváme vodu k jídlu bez problému, když si o ni požádáme a v restauraci Labuť ve Vrchlabí v době obědů jsou na stolech džbány s čerstvou vodou a dokonce v ní plave citron nebo okurky. Výborné," chválí Ivana Pavlíková.

"V Praze dávají vodu zdarma například ve studentském klubu K4 nebo v Krásných ztrátách. V K4 rovněž člověku dvojku džusu naředí vodou do půllitru, pokud chce. V čajovně U Kostela na Strossmayerově náměstí zase sami nabízejí zdarma druhý nálev," přidává se Tereza Holanová a přidává i další tip na ochotný podnik: "V pizzerii Piacenza na Žižkově mne nechali sníst si vlastní dort, dokonce nám půjčili talířky a příbory."

 

Právě se děje

Další zprávy