V Albertu a Tescu pozor na slevy, dostaly nejvíc pokut

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 8. 2013 7:41
Dvě třetiny celkové výše pokut od ČOI za druhé čtvrtletí jdou za Tescem a Albertem
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Řetězce Tesco a Albert mají výrazný problém s označováním slev, alespoň tedy podle udělených pokut od České obchodní inspekce.

Její zástupci na začátku týdne informovali, že dali obchodníkům při kontrolách výprodejů ve druhém čtvrtletí 250 pokut v celkové hodnotě 4,7 milionu korun. Online deník Aktuálně.cz nyní zjistil, že celé dvě třetiny této sumy musely zaplatit právě oba v úvodu zmíněné řetězce.

Na samotné Tesco pak s pokutami v celkové výši 2,18 milionu korun připadá takřka polovina celkové pokuty (46 %). Vyplývá to z celkového přehledu pokut, který Aktuálně.cz získal od České obchodní inspekce.

„Nejčastěji nebylo zboží řádně označeno cenou. Spotřebitel tudíž nevěděl, kolik přesně zaplatí, a koupě mnohdy nebyla tak výhodná, jak se domníval," uvedl k celkovým výsledkům kontrol ředitel inspekce Vladimír Velčovský.

Jak si obchodníci vysvětlují, že právě oni jsou nejpokutovanější? „Velikost podílu na pokutách souvisí s velikostí společnosti Ahold Czech Republic, která se řadí mezi nejvýznamnější hráče na trhu v oblasti retailu, proto je také pod drobnohledem kontrolních orgánů,“ odpovídá Dagmar Krausová, mluvčí společnosti Ahold, provozující prodejny Albert.

Přijali v Aholdu na základě výsledků kontrol nějaká nápravná opatření? „Zvýšili jsme počet interních kontrol a soustavně pracujeme na zlepšování kontrolních mechanismů a systémů. Důraz klademe také na intenzivní proškolování zaměstnanců,“ říká Krausová.

"Zjištění ČOI nerozporujeme, naopak se snažíme zlepšit kvalitu nabízených služeb i výrobků a lépe vycházet vstříc našim zákazníkům. V porovnání s ostatními obchody jsme nejkontrolovanějším maloobchodním řetězcem. Počet nálezů v procentuálním vyjádření v poměru ke kontrolám je podobný jako u dalších řetězců," říká za Tesco Jiří Mareček z tiskového oddělení.

Následující tabulka ukazuje deset nejpokutovanějších obchodníků za druhé čtvrtletí roku 2013. Jde již o pravomocné pokuty, samotné kontroly tak nemusely nutně proběhnout ve stejném časovém úseku.

Z celkově udělených 4,7 milionu korun první desítka vyinkasovala pokutu v celkové výši 3,9 milionu korun, což dělá 83 procent celku. Jde přitom o 37 udělených pokut z celkových 250.

Na 15 procent pokut tak připadá 83 procent jejich celkového objemu, což je dáno tím, že většina pokut se pohybuje v řádech jednotek tisíc korun, které jsou udělovány malým prodejcům.

 

Právě se děje

Další zprávy