Tesco má problém. Tři z deseti nejvyšších pokut od ČOI

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
1. 8. 2013 6:00
Jsme nejkontrolovanějším maloobchodním řetězcem, stěžuje si Tesco
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Tři z deseti nejvyšších pokut od České obchodní inspekce, které nabyly právní moci ve druhém čtvrtletí roku 2013, dostaly prodejny Tesco.

Společnost se brání argumentem, že je nejkontrolovanějším maloobchodním řetězcem. U soudu se však závěry kontrolorů včetně pokut žalovat nechystá.

Vůbec nejvyšší pokutu ve výši dvou milionů korun musí zaplatit 1. Česká Reklamní společnost, která pořádá předváděcí akce a společnost poskytující půjčky Rickabys. Na milionovou hranici se dostal ještě další známý pořadatel předváděcích akcí firma Beck Czech.

Seznam nejvyšších pokut server Aktuálně.cz získal od České obchodní inspekce, aniž by o něj musel, tak jako ještě na začátku letošního roku, žádat na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

Inspekce má od března nového ředitele Vladimíra Velčovského, který při nástupu do funkce slíbil, že výsledky kontrol bude jeho úřad na rozdíl od minulé praxe zveřejňovat.

Rekord bude překonán

Dvě ze tří těchto pokut Tesco dostalo, protože se jednak lišila deklarovaná hmotnost kupovaného zboží od skutečnosti a dále proto, že celková cena kontrolního nákupu přesáhla součet cen z cenovek přímo v obchodě. V jednom případě měl kontrolní nákup stát 3437 korun, u kasy ale kontroloři zaplatili 3558 korun, ve druhém případě bylo účtováno 2325 korun, i když nákup měl vyjít na 2229 korun. U třetího nákupu byl sice kontrolní nákup v pořádku, i tak závěry kontroly hovoří o špatném informování o finální ceně.

Tesco, stejně jako další společnosti, se proti uděleným pokutám může bránit u soudu. Využije této možnosti? "Zjištění ČOI nerozporujeme, naopak se snažíme zlepšit kvalitu nabízených služeb i výrobků a lépe vycházet vstříc našim zákazníkům," odpovídá Jiří Mareček z tiskového oddělení společnosti.

"V porovnání s ostatními obchody jsme nejkontrolovanějším maloobchodním řetězcem. Počet nálezů v procentuálním vyjádření v poměru ke kontrolám je podobný jako u dalších řetězců," přidává obhajobu Mareček.

Zatímco většina nejvyšších pokut, které ČOI pravomocně udělila v loňském roce, se týkala porušení zákona o pohonných hmotách, kdy pokutované firmy prodávaly nekvalitní benzin či naftu, nyní nejvyšší pokuty padají hlavně za porušování zákona o ochraně spotřebitele a tedy za používání klamavých praktik.

Česká obchodní inspekce uložila v letošním prvním pololetí pokuty v celkové hodnotě 57,8 milionu korun, což ve srovnání se stejným obdobím loňského roku - který byl s celkovou výší pokut 80,8 milionu korun rekordní - představuje nárůst o 57 procent. Většina z těchto pokut ještě nenabyla právní moci, když se pokutované společnosti proti výsledkům kontrol a z nich vyměřených pokut mohou odvolat a správní řízení tak může trvat i několik měsíců.

 

Právě se děje

Další zprávy