Ceny v květnu rostly nejméně za poslední tři roky

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 6. 2013 9:46
Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vyrostly o 1,3 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

Praha - Inflace je nejníže za poslední tři roky. Spotřebitelské ceny v květnu meziročně vyrostly o 1,3 procenta, což je o 0,4 procentního bodu méně než v dubnu a zároveň to je nejnižší hodnota od června 2010.

Meziměsíčně pak ceny v květnu oproti dubnu poklesly o 0,2 procenta.

Výsledky v pondělí ráno oznámil Český statistický úřad.

"Pokračuje tak nadále snižování inflace jednak vlivem poklesu cen některých komodit na světových trzích (ropa, plyn), jednak vlivem slabé spotřebitelské poptávky, která drží ceny nízko. K poklesu přispělo i snížení cen mobilních operátorů," komentuje pondělní data Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Na zpomalení cenového růstu v meziročním vyjádření se podílely především ceny spojené s bydlením. Například ceny zemního plynu přešly z dubnového meziročního růstu o 2,1 procenta v květnový pokles o 4,2 procenta.

Rozhodující vliv na výši celkové meziroční hladiny spotřebitelských cen měly i nadále ceny potravin a nealkoholických nápojů, zatímco vliv cen za bydlení se snížil.

„Z potravin vzrostly ceny mouky o 32,3 %, vepřového masa o 6,6 %, másla o 9,3 %, zeleniny o 23,1 %, z toho brambor o 63,2 %, kakaa o 6,6 %," vyjmenovávají statistici.

Meziročně se zvýšily i ceny za čisté nájemné o 1,9 %, vodné vzrostlo o 6,6 % a stočné o 7,1 %. Ceny elektřiny se zvýšily o 3,3 %, tepla a teplé vody o 4,6 %. V oddíle zdraví vzrostly ceny léků a jejich doplatků o 5,2 %.

Naopak na snižování meziročního cenového růstu působil pokles cen za poštovní a telekomunikační služby o 9,8 %, v dopravě o 1,6 % a za oděvy a obuv o 2,5 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,5 % a ceny služeb o 1,1 %. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců činila v květnu 2,5 %.

Meziměsíční snížení spotřebitelských cen pak ovlivnil především pokles cen zemního plynu o 6,2 % a pokles cen telefonických a telefaxových služeb o 3,6 % v oddíle pošty a telekomunikace. V dopravě klesly ceny pohonných hmot o 1,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly nižší ceny kosmetického zboží o 3,9 %.

Na zvyšování inflace meziměsíčně působil především růst cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje v důsledku zvýšení cen zeleniny o 8,0 %, z toho brambor o 12,5 % a ovoce o 4,9 %. Vyšší o 2,9 % byly i ceny olejů a tuků. U většiny ostatních druhů potravin došlo k mírnému poklesu.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Nezaměstnanost mírně klesla, pomohly sezónní práce
Proč poprvé klesla průměrná mzda? Je to jenom trik
Dobrá čísla z ekonomiky: export je výš, než se čekalo

Níž než čekala ČNB

Květnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než jakou očekávala prognóza České národní banky. "Odchylka od prognózy byla ovlivněna v první řadě nečekaně výrazným meziročním poklesem cen v segmentu korigované inflace bez pohonných hmot, v němž se odrazilo zejména snižování cen telekomunikačních služeb," uvedl ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Stejně tak podle něj působil hlubší než očekávaný meziroční pokles cen pohonných hmot. "Zveřejněná data představují protiinflační riziko vůči stávající prognóze ČNB," upozornil Holub. Podle prognózy se celková inflace letos bude pohybovat mírně pod inflačním dvouprocentním cílem.

 

Právě se děje

Další zprávy