V polských sušenkách je jed na potkany, jsou i v Česku

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
21. 1. 2013 15:05
Potravinářská inspekce již nařídila stáhnout sušenky z českého Kauflandu
Kaufland stáhl 722 kusů těchto sušenek z prodejen a dalších 2070 kusů zadržel ve skladech.
Kaufland stáhl 722 kusů těchto sušenek z prodejen a dalších 2070 kusů zadržel ve skladech. | Foto: SZPI

Varšava/Brno - Polská hygienická služba se snaží zjistit původ jedu na potkany, který se dostal do sušeného mléka obsaženého v sušenkách polského výrobce Magnolia.

Podle agentury PAP, která se odvolává na mluvčího polské hygienické služby, se část kontaminovaných výrobků dostala do zboží vyváženého do čtyř evropských zemí včetně Česka.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce již uvedla, že jedním z odběratelů potenciálně kontaminovaných výrobků je i společnost Kaufland Česká republika.

"Státní zemědělská a potravinářská inspekce nařídila společnosti Kaufland Česká republika neprodleně stáhnout z tržné sítě potravinu oplatková trubička Stilla Dolce Cocoa Rolls v balení 2 x 50 g s označením doby minimální trvanlivosti 4. 7. 2013 a 8. 8. 2013 od předmětného výrobce," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. V současnosti tak podle jeho informací společnost Kaufland stáhla 722 kusů sušenek z pultů prodejen a dalších 2070 kusů zadržela ve skladech.

Jed se údajně dostal do sušeného mléka ve výrobně Rokitnianka v obci Szczekociny na jihu Polska. Upozornění, které firma Magnolia vyslala i do evropského systému rychlého varování RASFF, se týká sušenek vyrobených po 22. listopadu 2012. Distribuce kontaminovaného zboží ze skladů firmy Magnolia v Lubsku na západě Polska byla podle vedení firmy zastavena.

Ilustrační foto: plesnivý salám
Ilustrační foto: plesnivý salám | Foto: SZPI
Čtěte také:
V minerálce byl toluen, z trhu musí pryč 14 tisíc lahví
Zvětší prsa a podporuje trávení? Klamavá reklama končí
Britské Tesco a Lidl stahují burgery. Byly z koní

Zničit nebo vrátit

Šest druhů výrobků firmy Magnolia s otráveným mlékem bylo již nicméně odesláno do polské distribuční sítě a tři vyvezeny do Česka, Slovenska, Německa a Litvy. Jde o některou z obchodních značek Stilla Dolce Cocoa Rolls, Vanila wafles, Wafle MAX, Poesia Milk Cream či Weiner Eiswaffel. Kauzy se ujali vyšetřovatelé polské prokuratury, kteří se snaží zjistit původce otravy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce měla informaci od víkendu a zatím konkrétně varovala jen před zmíněným výrobkem v prodejnách Kaufland.

Polská hygienická služba doporučila kupujícím tyto výrobky buď zničit, nebo vrátit do prodejny a stejné doporučení vydala už i česká inspekce. Na předpokládaném místě kontaminace ve Szczekocinách byla už údajně přijata "náležitá opatření".

 

Právě se děje

Další zprávy