Mobilem, nebo nálepkou? Nové platby spouští další banka

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
5. 12. 2012 16:41
První banka v Česku nabídne bezkontaktní platby přes mobil, aniž by akci limitovala

Praha - První banka v Česku nabídne bezkontaktní platby přes mobilní telefon, aniž by je limitovala počtem kusů SIM Karet nebo speciálního zařízení pro telefony iPhone.

GE Money Bank od začátku roku 2013 umožní novým i stávajícím zákazníkům platby v mobilu přes NFC technologii ve spolupráci se společnostmi Telefónica a MasterCard. Svou současnou nabídku debetních karet rozšíří i o dodatkovou nálepku s funkcí bezkontaktního placení.

Banka už v září své kreditní i debetní karty rozšířila o bezkontaktní funkci, od ledna 2013 pak tedy jako druhá banka v Česku začne nabízet také dodatkovou nálepku, kterou si její klienti budou moci nalepit třeba na mobilní telefon. V Česku zatím tuto nálepku ke svým kreditním kartám nabízí jen Citibank. GE Money Bank ji nabídne ke všem běžným účtům, u kreditních karet pak až v případě, že o nálepky bude zájem.

Platba přes telefon zatím s omezeními

Zatímco nálepka nevyžaduje kromě zřízeného běžného účtu v bance žádná další specifika, s placením v mobilu je to složitější. V Česku zatím speciální SIM karty umožňující NFC platby nabízí jen Telefónica. Zájemce o mobilní platbu tak musí být jednak klientem GE Money Bank, zároveň musí volat s Telefónicou. Banka sice s dalšími operátory jedná, zatím ale nedokáže říci, kdy se s nimi dohodne.

Další omezující podmínkou je samotný přístroj. NFC platby přes GE Money Bank a Telefónicu zatím umožňují jen čtyři modely Samsung. Na začátku příštího roku se má nabídka certifikovaných přístrojů rozrůst o desítku mobilů nejen od Samsungu, ale i Sony, HTC a LG.

Ke službě je zároveň třeba do chytrého mobilu stáhnout aplikaci O2 Wallet, která platby v telefonu zprocesovává a zároveň umožňuje nastavit míru zabezpečení - například chci zadávat PIN po každé platbě, nebo jen u těch nad 500 korun?

Telefónica vydává SIM karty s novou technologií všem svým zákazníkům již od října. Kdo tedy má tuto novou kartu, bude mít situaci jednodušší. Kdo bude chtít službu od GE Money Bank využívat a má starou SIM kartu nebo jiného operátora, tomu speciální SIM karta přijde poštou. Také vydání této nové SIM karty bude zdarma, může být předplacená nebo s tarifem.

Foto: Česká spořitelna
Čtěte také:
Bezkontaktní karty má už půlka bank, nově také mBank
Plaťte iPhonem, láká první banka. Za 1500 korun
Peněženka v mobilu přichází. Kdy a kde s ní zaplatíte?

Víceméně identickou službu nabídla svým klientům už na konci srpna ve spolupráci s Visou Komerční banka. Ta ovšem službu umožnila jen ve spojení s nákupem nového telefonu Samsung Galaxy S III od Telefónicy a pouze v limitovaném počtu 2000 kusů SIM karet.

Ještě o měsíc dříve Komerční banka představila nabídku mobilních bezkontaktních plateb pro iPhone. Zájemcům nabídla certifikovaný rámeček iCarte se zabudovanou kartou za 1500 korun. I tato série byla limitována omezeným počtem karet. iPhone je třeba doplnit o speciální rámeček s NFC technologií proto, že sám tuto funkci zabudovanou nemá a týká se to i nové "pětkové" řady.

Do 500 korun bez PIN

Bezkontaktní placení přišlo do Česka na podzim roku 2011. Jako první jej mohli využít obchodníci používající terminály od České spořitelny, z větších řetězců je nejdříve spustil Interspar.

Po počátečním váhání zájem obchodníků rychle roste. Nyní lze platit například v řetězcích Billa, Penny Market, Globus, Obi, Baumax, C&A, IKEA, Žabka, McDonald, Starbucks a v některých kavárnách, lékárnách či knihkupectvích. Postupně se má rozšířit také počet těchto terminálů u pokladen a automatů Českých drah.

V současné době jsou v českých obchodech již tisíce platebních terminálů, které přijímají bezkontaktní platby.

Pro zákazníky má být bezkontaktní placení rychlejší a má je motivovat k platbě kartou i za drobné nákupy. Stejně jako u standardních plateb kartou neúčtují řetězce lidem v zásadě žádný příplatek - za transakce si banka vybere poplatky přímo od obchodníka, ne od nakupujících.

Bezkontaktní kartu, nálepku či telefon s touto funkcí stačí jen přiložit k terminálu, ten během chvíle „pípne" a transakce je hotová. Jednoduché použití je z bezpečnostních důvodů omezeno jen na platby do 500 korun při každém nákupu, u dražších plateb zůstává povinné zadání PIN, i tak je ale platba znatelně rychlejší. Omezen je také počet transakcí v krátké době za sebou, které lze uskutečnit bez tohoto ověření. Pokud je klient vyčerpá, stačí mu jen zadat PIN a limit poběží znovu.

 

Právě se děje

Další zprávy