Předvánoční nákupy. Nejvíc hej bude Pražákům

Tereza Holanová Tereza Holanová
25. 11. 2012 19:32
Incoma GfK hlásí: největší kupní síla je v Praze, nejmenší v Ústí. Ale nůžky se už nerozevírají
Vánoční výzdoba obchodního centra Metropole Zličín (Praha).
Vánoční výzdoba obchodního centra Metropole Zličín (Praha). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zhruba měsíc před nákupním vrcholem roku, tedy před Vánoci, přichází Incoma GfK s průzkumem, který ukazuje, že nejlepší možnost udělat svým blízkým radost hmotným dárkem mají lidé v Praze.

Nejvíce zboží si ze svého platu mohou totiž dovolit lidé žijící v hlavním městě, naopak nejméně v Ústeckém kraji. Oproti předchozím letům se v tomto ohledu nic zásadního nemění, ale jedna pozoruhodná změna přišla. Zastavuje se totiž takzvané rozevírání nůžek v úrovni kupní síly, hlásí Incoma GfK.

Průměrný roční příjem v Česku činí 190 210 korun na osobu. Měsíčně se tedy jedná o 15 934 korun, což řadí Českou republiku na 24. místo v Evropě.

Pokud bychom průměr v Česku vyjádřili indexem 100, tak pro Prahu jako město platí hodnota 131,3 %. Karlovy Vary mají 109,1 %, Plzeň 108,5 %, České Budějovice 107,3 %, Brno 105,9 % a Hradec Králové 105,3 %.

Ačkoliv lidé v Praze letos poprvé dál nebohatnou, v nejbližším okolí hlavního města příjmy nadále rostou. Zvýšily se například obyvatelům Říčan, Černošic, Průhonic a Čestlic.

Pod průměrem naopak zůstávají především výplaty lidí v Moravskoslezském nebo Ústeckém kraji. Zde má index hodnotu 90 procent.

Uvádějí to autoři analýzy Kupní síla v okresech a obcích ČR 2012 od společnosti Incoma GfK.

Vydělávají víc, musí i víc platit

Průměrná kupní síla pro celé Česko (15 900 korun na měsíc) je menší než průměrná měsíční mzda (podle Českého statistického úřadu činí přes 24,6 tisíce korun). Úroveň kupní síly obyvatel ale vyjadřuje hodnotu příjmu až po zdanění. Připočítávají se k němu naopak transferové platby od státu.

Na rozdíl od kupní síly peněz ovšem nevyjadřuje, kolik zboží a služeb si zákazník za své peníze může skutečně pořídit, a nezohledňuje tak, že například v hlavním městě stojí některé položky více než ve zbytku republiky - za zmínku stojí třeba náklady na bydlení. 

Lichtenštejnec má 45x víc než Moldavec

Jak vyplývá ze studie GfK Purchasing Power Europe, v celé Evropě (nejen v EU) činí průměrný roční příjem na osobu 12 802 eur, tedy přibližně 327 475 korun. Měsíčně tak na každého v průměru připadá 27 290 korun.

Samozřejmě i v rámci Evropy existují výrazné rozdíly. Zatímco v Lichtenštejnsku, které se tradičně drží na špici, má jedinec měsíčně k dispozici v přepočtu 120,5 tisíce korun, v Kosovu, Bělorusku a Moldávii to je naopak méně než 4 300 korun na měsíc. Konkrétně v Moldávii jde o 2 680 korun.

Čtěte také:
Platy versus životní náklady. Němci jasně poráží Čechy

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vánoce 2012 - kam na nákupy?

 

Právě se děje

Další zprávy