Volné minuty už nestačí. Operátor dá i slevu na nákup

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 8. 2012 18:25
Telefónica O2 spouští nový věrnostní program, na další výhody láká i konkurence
Ve Štrasburku už začaly letní výprodeje.
Ve Štrasburku už začaly letní výprodeje. | Foto: Reuters

Praha - Nový věrnostní program Extra výhody spustí od 3. září mobilní operátor Telefónica O2. Zákazníci mohou ušetřit například při nákupu jízdenek, sportovního zboží nebo vstupenek na koncerty.

V nabídce je třeba korunová sleva na každý litr benzinu či nafty, až 30% sleva na exkurzi po letišti nebo druhý lístek zdarma ke každé zakoupené vstupence do kina.

Akční tarify a volné minuty už totiž podle zástupců firmy příliš nelákají a zákazníci na ně nereagují tak jako před deseti lety. Musí se jim proto nabídnout něco "hmotného".

Pozadu ale nezůstávají ani konkurenti.

"Zaujmout zákazníky je stále těžší," souhlasí také Adéla Konopková z tiskového oddělení konkurenčního operátora Vodafone. Řešením jsou podle ní jasné a srozumitelné nabídky.

Žádný z telefonních operátorů přitom dárky pro zákazníky nedotuje. Partnerské společnosti je poskytují zdarma, protože si od benefitů slibují nárůst poptávky a tržeb. Aby spotřebitel dostal slevu, musí si nejdříve něco koupit.

"Výhoda pro partnery spočívá v možnosti zviditelnění a oslovení velkého počtu potenciálních zákazníků," potvrzuje mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Chytrý telefon netřeba

Telefónica O2 má nyní uzavřené partnerství se zhruba třiceti společnostmi včetně Českých drah, oděvního řetězce C&A nebo sítě čerpacích stanic Agip.

Výhody si mohou zákazníci vybrat buď klasicky na internetu, nebo v rámci aplikace pro smartphony s operačními systémy Android, iOS či Windows Phone.

Ušetřit přitom mohou i ti, kteří vlastní telefon se SIM kartou konkurenčních operátorů. V takovém případě ale musí vlastnit u O2 jiný produkt (včetně internetového připojení) a při objednávce služby se prokázat. V případě pevné linky například číslem faktury.

Objednat slevu lze v rámci zmíněné aplikace, přes internet nebo jakýkoliv - tedy i "nechytrý" - mobilní telefon. V takovém případě uživatel pošle SMS kód na číslo, které je dostupné na internetu, a vzápětí obdrží potvrzení o slevě. Tím se prokáže při nákupu.

Ani benefity O2 ale nejsou bez omezení. Každý z nich lze čerpat pouze několikrát za měsíc, například slevu na benzin nejvýše desetkrát.

Telefónica přitom nebude svým partnerům nabízené slevy nijak kompenzovat. "Firmy se chtějí samy zapojit," řekl online deníku Aktuálně.cz Jiří Dvorjačanský, který ve skupině odpovídá za marketing.

Slevové úterý má své limity

Že je třeba lákat lidi na něco dalšího než jen na akční produkty, jsou přesvědčeni také zástupci T-Mobile.

"Detailní porovnání zájmu nemáme, ale služeb, a tím i promo nabídek, je řadově více. Je tedy možné, že zákazníci jsou množstvím výhod poněkud přesyceni," připouští mluvčí Martina Kemrová.

"Netelefonické" benefity nabízí T-Mobile už déle než rok v rámci Kouzelných úterků. Slevy dostupné na webu www.kouzelneuterky.cz se týkají vstupenek do kina, nákupu kávy nebo třeba knih.

Stejně jako Telefónica ale T-Mobile počet výhod na úterý limituje - u každého z poskytovatelů si lze během jednoho týdne za méně peněz užít pouze jednou.

Stoprocentní výprodej, sleva na novou kolekci: 500 rublů. Obchodníci s luxusním zbožím zkoušejí, co se dá.
Stoprocentní výprodej, sleva na novou kolekci: 500 rublů. Obchodníci s luxusním zbožím zkoušejí, co se dá. | Foto: Jiří Just
Čtěte také:
Vodafone začne účtovat po vteřinách. Ale má to háček
Kolik zaplatíte za volání z mobilu? Přehled tarifů
Číst smlouvu? U T-Mobile je delší než 4 diplomky

Pozadu nezůstává ani třetí operátor, který se snaží od letošního dubna přitáhnout klienty na věrnostní program Vodafone menu dostupný na stránkách www.menu.vodafone.cz.

V nabídce jsou například slevy u cestovní kanceláře Blue Style nebo na oblečení v prodejnách GolfProfit.

Rovněž princip se neliší. Zadarmo pošlete podle pokynů na internetu textovku, následně obdržíte kód nebo potvrzení, a tím se u partnera operátora prokážete.

 

Právě se děje

Další zprávy