Rychlé platby dobývají Česko, obchodníci mají zájem

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
2. 8. 2012 8:33
Naposledy se nové terminály objevily v prodejnách Billa, Penny Market či Žabka
Foto: Česká spořitelna

Praha - Bezkontaktní placení se v Česku rozmáhá stále rychleji. Banky postupně budují síť obchodníků a také začínají nabízet karty s bezkontaktní funkcí.

V posledních týdnech se platební terminály s bezkontaktní funkcí objevily například v prodejnách Billa, Penny Market či Žabka, další v pořadí jsou pak třeba fastfoody McDonald's, kavárny Starbucks či maloobchodní řetězec Albert.

Jen se třemi zmíněnými obchodními řetězci se počet akceptačních míst, kde je možné platit bezkontaktně, zvýšil o zhruba 670 obchodů. Žabka má v Česku necelých 130 prodejen a Billa s Penny ze skupiny Rewe zbylých zhruba 540.

Již dříve přitom nové terminály nainstalovali v prodejnách Interspar, Globus, C&A, v restauracích domů s nábytkem IKEA, v trafikách Valmont či v některých lékárnách a knihkupectvích.

Další plány

Česká spořitelna pak nové terminály v poslední době dodala také například do prodejen OBI (které spolupracují i s ČSOB) a Datartu, a lze tak na ně narazit již ve více než 1000 provozovnách. "V druhé polovině roku plánujeme umístění bezkontaktních terminálů např. v prodejnách KIKA, Makro, Hornbach, Neoluxor, Terno (Jednota) a dalších obchodech," poodhaluje Petr Podzimek z tiskového centra banky.

Terminály od ČSOB se zase objevily třeba v hračkářství Dráčik, v čistírnách Bell & Blanc, v lékárnách SimonPharma nebo v řetězci prodejen s tabákovými výrobky společnosti Valmont. "V tuto chvíli je již možné platit bezkontaktními kartami ve vybraných prodejnách Albert. Bezkontaktními platebními terminály bude celá síť Ahold Czech Republic vybavena začátkem čtvrtého čtvrtletí roku 2012," říká mluvčí banky Pavla Hávová. A v plánu má ČSOB nové terminály dodat také třeba do drogerií Teta.

Foto: VISA
Čtěte také:
Peněženka v mobilu přichází. Kdy a kde s ní zaplatíte?
Bezpoplatková Fio banka vylepšuje platební karty
Jednodušší PIN ke kartě nabídne poslední velká banka

Komerční banka sice nyní konkrétně nejmenovala, jaké obchodníky nově vybavila terminály s bezkontaktní funkcí, ale poodkryla alespoň tempo, jakým postupuje. "Všechny terminály, kterými nyní nově vybavujeme naše obchodníky, jsou již s bezkontaktní funkcí. Měsíčně se jedná přibližně o 300 obchodníků," sdělil Petr Polák, vedoucí oddělení Platebních prostředků.

"Terminály pro bezkontaktní platby byly pilotně umístěny na jednu vybranou provozovnu společností McDonald´s, Kik a Rossman. Postupně budou rozšiřovány do ostatních provozoven těchto společností v průběhu srpna a září," říká za UniCredit Bank mluvčí Petr Plocek.

UniCredit také již dříve sdělil, že během léta by se jeho nové terminály měly objevit také v kavárnách Starbucks. Dále pak banka připravuje rozšíření terminálů pro bezkontaktní platby do obchodních sítí Paneria, Puma, Reno či lékáren Pharmaland. "Zároveň registrujeme zvýšený zájem mezi obchodníky o tyto terminály," dodává Plocek.

Raiffeisenbank, poslední poskytovatel platebních terminálů v Česku, je zatím informačně nejdietnější. "V tuto chvíli probíhá pilotní provoz našich bezkontaktních terminálů u prvních vybraných obchodníků, jejich jména zveřejníme až po skončení pilotu," říká mluvčí Tomáš Kofroň.

Třetí byla Fio, čtvrtá bude zřejmě GE

K bezkontaktní platbě je zapotřebí speciální karta, nálepka či mobilní telefon. V Česku zatím karty s bezkontaktní funkcí již od minulého roku nabízí Citibank u kreditní a Česká spořitelna u debetní karty.

Od června 2012 se k nim jako třetí v pořadí přidala Fio banka, která debetní kartu MasterCard nabízí za 99 korun za vydání karty. Následovat zřejmě bude GE Money Bank, která nové karty slibuje od září, nebo Zuno Bank, která v příštích týdnech chystá svou nabídku rozšířit o kreditní karty, které budou s bezkontaktní funkcí.

Z dalších bank pak ČSOB a mBank uvedly, že nové karty do nabídky zařadí do konce roku 2012 a Equa bank je chystá na začátek roku 2013.

Pro Raiffeisenbank je nyní prioritou v oboru bezkontaktního placení spuštění projektu Mobito, na kterém spolupracují s dalšími bankami a s mobilními operátory.

Komerční banka zase chystá do prodeje bezkontaktní platební metodu pro iPhone. "V těchto dnech jsme ukončili pilotní projekt bezkontaktních mobilních plateb s využitím ochranného rámečku pro iPhone. Spuštění prodeje KB iKarty předpokládáme v průběhu 3. čtvrtletí letošního roku," říká Petr Polák.

Foto: Aktuálně.cz
Napadají vás k tématu platebních a bezkontaktních karet nějaké otázky a nevíte, komu je položit? Dnes od jedné na článek naváže online rozhovor se specialistou na platební karty a šéfredaktorem serveru Měšec.cz Daliborem Z. Chvátalem. Ptát se budete v rubrice Finance moci již zhruba o hodinu dříve.
 

Právě se děje

Další zprávy