Peněženka v mobilu přichází. Kdy a kde s ní zaplatíte?

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
22. 6. 2012 12:00
Banky a operátoři finišují přípravy dvou projektů, které usnadní a zrychlí platby
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: HTC

Praha - Již v průběhu letošního roku si budete moci ze svého mobilu udělat také peněženku. Přesněji řečeno v něm můžete mít „nahrány" své platební karty a k samotnému placení tak nemusíte vytahovat peníze nebo kartu.

Přímo v oblasti mobilnich plateb nyní vznikají dva projekty. První ohlásily společnosti Mastercard, ČSOB a Wincor Nixdorf, jmenuje se MasterCard Mobile a měl by být spuštěn na konci roku. Za druhým pak stojí mobilní operátoři a čtyři banky, jmenuje se Mobito a začít má na podzim.

Oba projekty mají do Česka zavést mobilní platby patřící do skupiny bezkontaktních plateb. Zároveň jde ale o jinou technologii, než jakou představují platby kartami, nálepkami či mobily na terminálech s bezkontaktní funkcí. Ty totiž ke zprocesování platby potřebují platební terminály, mobilní platby nikoli.

Mobilní platby ale zatím nejsou připraveny na to, aby dokázaly vytěsnit platební terminály například ve velkých maloobchodních prodejnách. Šanci však mají třeba v kavárnách, malých prodejnách potravin nebo v taxících. Z počátku se přitom budou soustřeďovat na internetové obchody a obě služby svým uživatelům umožní také posílat si peníze navzájem. Například přátelé si tak budou moci vyrovnat rychle své dluhy.

MasterCard Mobile

Služba MasterCard Mobile má být v Česku spuštěna na konci roku 2012 a momentálně se rozbíhá také v Maďarsku, Polsku a Rusku.

Náhled aplikace MasterCard Mobile
Náhled aplikace MasterCard Mobile | Foto: MasterCard

Přes speciální aplikaci, která bude ke stažení zdarma, ji mohou využít majitelé chytrých telefonů s platformami iPhone a Android. Do aplikace si následně majitel chytrého telefonu „nahraje" svou platební kartu. Při spuštění půjde nahrávat jen karty MasterCard, plán ale počítá i s dalšími kartami. Je přitom jedno, jaká banka kartu vydala.

K „nahrání" dojde tak, že se stejně jako při platbě kartou na internetu zadá číslo platební karty, datum její expirace a trojmístní kód ze zadní strany karty. První zadání bude ověřeno tak, že systém provede platbu v hodnotě jedné koruny, kterou majitel bude muset klasicky potvrdit pomocí SMS zprávy.

Jakmile bude karta jednou do aplikace „nahrána", stačí platby přes ni následně potvrzovat již kódem, který si každý uživatel aplikace zvolí sám (mPin).

„Platby prostřednictvím MasterCard Mobile je možné používat okamžitě na všech podporovaných telefonech, bez nutnosti speciálního hardwarového vybavení (NFC, secure element) nebo speciálního software (SIM toolkit). Postačí chytrý telefon a připojení k internetu, ať už mobilní nebo WiFi," doplňuje Michal Prázný ze společnosti Wincor Nixdorf, která je poskytovatelem technologie v tomto projektu.

Foto: Česká spořitelna
Čtěte také:
Hamburger, kafe i benzin. Co všechno zaplatíte rychleji
Bez hotovosti, karty i mobilu. K placení stačí nálepka
Bezpoplatková Fio banka vylepšuje platební karty

Takto platit pak má být možné ze začátku především v internetových obchodech. Aplikace se bude také propojovat s dalšími aplikacemi v mobilu, které umožňují nakupovat specifické služby, jako je například aplikace pražského dopravního podniku, umožňující přes chytrý telefon nakupovat jízdenky. Aplikace umožní také dobíjet kredit u mobilních operátorů.

O to, aby šlo s využitím MasterCard Mobile chytrým telefonem zaplatit i u „kamenných" obchodníků, se má postarat ČSOB. Ta se bude snažit mezi obchodníky dostat podobnou aplikaci, která umožní přijímat tyto mobilní platby.

Výhoda pro obchodníky má spočívat ve faktu, že k těmto platbám nebudou potřebovat platební terminály. Bude jim stačit počítač, tablet nebo i některý „chytřejší" z chytrých telefonů, na němž spustí potřebnou aplikaci. Výhodné to má být zvláště pro menší obchodníky (například kavárny či malé prodejny), kteří z těchto plateb budou platit menší poplatky než u klasických platebních terminálů.

Samotná platba v takovém obchodě by vypadala zhruba takto: Obchodník ve své aplikaci zadá nákup a vydá povel k zaplacení. Aplikace vygeneruje QR kód, který si zákazník svým chytrým mobilem přečte a po něm ihned naskočí aplikace MasterCard Mobile, kde zákazník platbu mPinem potvrdí.

Pokud by zákazník v aplikaci měl „nahráno" více platebních karet, zeptá se ho systém, kterou chce momentálně platit.

Mobito

Druhý projekt o sobě říká, že je vytvořen v Česku pro české prostředí. Jmenuje se Mobito, stojí za ním společnost Mopet CZ a podporují ho všichni tři mobilní operátoři plus čtyři banky, konkrétně Česká spořitelna, GE Money Bank, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Užívání služby přitom nebude limitované jen pro klienty těchto bank.

Letos v květnu získala tato společnost platební licenci od České národní banky, ostrý provoz má začít zhruba v září. Nyní probíhá pilotní provoz, do něhož jsou z obchodníků zapojeni například Datart, TicketStream nebo Kosmas.

Při zahájení této služby bude majitel mobilu moci platit ve vybraných internetových obchodech. Výhledově jsou v plánu i platby v kamenných obchodech, společnost ale zatím vybírá vhodnou metodu.

I tento projekt umožní placení na základě QR kódů i dobíjení kreditu u mobilních operátorů. I Mobito slibuje, že další platební možnosti budou přibývat.

Služba se nemá omezit jen na uživatele chytrých telefonů. Jejich majitelé si budou moci stáhnout speciální aplikaci zdarma, uživatelé ostatních mobilů budou moci Mobito využít přes technologii USSD, která je využívána například při zjišťování zůstatku kreditu na volání.

I do této služby bude možné nahrát více karet. Každá transakce se pak potvrdí PIN kódem, který si budou stejně jako u MasterCard Mobile moci zvolit uživatelé sami.

 

Právě se děje

Další zprávy