Prošlé potraviny i plíseň. Další odhalení v obchodech

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 3. 2012 18:23
Obchodníci opět nejčastěji podváděli s datem použitelnosti. Někdy jej dokonce přepsali
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce objevila dalších sedm obchodů, které klamavě označují zboží, případně manipulují s daty na obalu výrobku.

Nejčastěji obchodníci podváděli s datem minimální trvanlivosti nebo datem použitelnosti. Buď je vůbec nerespektovali, častěji je ale přelepili, přepsali nebo úplně smazali. Kromě toho nepravdivě informovali o složení výrobku.

Prohřešky se tentokrát týkaly také uzenin. V obchodě Tesco Stores na Masarykově náměstí v Pardubicích se například jednalo o dlouhé párky. Na nedostatky tu inspekce narazila i v případě feferonového salátu.

Tesco mělo problémy také v Třinci, kde nechalo v regálech lovecký sýr s nesprávně označeným datem použitelnosti.

Další závady kontroloři hlásí z prodejny Zava v Chomutově. Kromě toho, že si obchodník "prodloužil" datum použitelnosti kosteleckého cigára, tu inspekce našla 26 druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti, které byly promíchané s ostatním zbožím.

"Dále byla zjištěna celá řada hygienických nedostatků při prodeji a výrobě potravin," uvádí inspekce s tím, že v pořádku neprobíhalo především rozpékání zmražených polotovarů.

Prodavačka klamala u stovek výrobků

Vůbec nejvíce chyb hlásí inspektoři z prodejny Karly Chalupové v Jemnici, která klamala spotřebitele a zboží s prošlým datem použitelnosti prodávala a označovala jako "výrobky s ukončenou minimální trvanlivostí".

Foto: Thinkstock
Čtěte také:
Nekvalitní jídlo v obchodech? Šéf inspektorů odpovídal
Konec švindlů s jídlem. Česká kvalita nesmí být trik

Mezi nimi nechyběly přírodní sýr Duko, tvaroh Milbu, šunka Lučina nebo smetanový jogurt Dobrá máma s příchutí vaječného likéru. Dohromady se zde takto označených výrobků prodávalo 337, u 441 z nich nebylo uvedené vyčerpání DMT  a dalších 35 jich postrádalo údaje v českém jazyce.

Plíseň v Levných potravinách

Kromě špatně označených výrobků inspekce v uplynulých dnech také přišla na to, že v prodejně Levné potraviny v Nuselské ulici v Praze prodejce skladoval zboží ve skladu, jehož stěny byly pokryté černou a zelenou plísní.

"Potravinářská inspekce proto vydala zákaz dalšího užívání těchto prostor pro skladování potravin a jejich prodej," uvádí SZPI na svém webu.

 

Právě se děje

Další zprávy