Na stopě podvodů. Testovali jsme e-shop. Náhle skončil

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 2. 2012 6:00
Nedoručené zboží, e-maily bez odpovědi a telefony, které nikdo nezvedá. Policie zasáhla
Web i-centrum.eu.
Web i-centrum.eu. | Foto: Jiří Hovorka

Praha - Nedoručené zboží, e-maily bez odpovědi a telefony, které nikdo nezvedá. Hned na tři internetové obchody si v lednu stěžovali lidé na srovnávači cen Heureka.cz. Na obchody www.ibko.cz, www.televiznistolky.com a www.i-centrum.eu upozornil před pěti týdny také online deník Aktuálně.cz.

Jeden z nich jsme se rozhodli také otestovat. Jde o podvod, nebo jen výjimečné nedopatření? A pokud o podvod, může jej běžný internetový uživatel včas odhalit?

Na vlastní kůži jsme tak zažili to, co zřejmě stovky lidí před námi. Objednali jsme zboží, zaplatili ho a pak čekali.

Dlouho to vypadalo, že závěr bude pouze takový, že jsme se nedočkali ani objednaného zboží, ani vrácení peněz a ani jediného kontaktu od podvodného e-shopu.

Výsledek je však nakonec o něco povzbudivější: Díky zásahu policie už testovaný e-shop další zákazníky nepodvede. Patřil totiž pravděpodobně do organizované sítě, která lidi v minulých týdnech připravila o miliony korun.

Děkujeme za nákup

Ze tří jmenovaných e-shopů jsme si v lednu vybrali k testování i-centrum.eu. V nabídce byla elektronika od paměťových karet za stokoruny až po domácí kina za desítky tisíc. Vybrali jsme SD kartu za necelých dvě stě korun.

Člověka, který už někdy na internetu nakupoval, hned při výběru zboží zaskočí, že k dispozici není údaj o dostupnosti jednotlivých položek. Nebylo tak možné zjistit, zda je vybrané zboží skladem, či na něj budeme čekat třeba dva týdny (náhled e-shopu a průběhu objednávky najdete ve fotogalerii k tomuto textu).

Podívejte se na kratší a názornější verzi našeho testu

Další pochybnosti vzbuzoval výběr způsobu platby při dokončování objednávky. O výběru vlastně nelze mluvit. Jedinou možností byl totiž převod peněz na účet a samozřejmě předem.

K základním bezpečnostním poučkám nakupování na internetu přitom patří, že není radno platit za objednané zboží předem, pokud nenakupujete u prověřeného prodejce.

Objednávku jsme nicméně úspěšně dokončili a z účtu zaplatili zboží včetně 99 korun za jeho dopravu - u té jsme si dokonce mohli vybrat preferovaný čas a datum.

Po dokončení objednávky následovala jediná reakce e-shopu, kterou se nám za několik týdnů, kdy test probíhal, povedlo získat.

"Děkujeme Vám za dnešní nákup u nás!" stálo kromě jiného v e-mailu, který potvrzoval naši objednávku.

Na druhém konci ticho

Obchodní podmínky na i-centrum.eu hovořily o tom, že zboží bude dodáno nejpozději týden po zaplacení.

Nestalo se tak. Kromě toho nás ale nikdo z e-shopu (i když to vzhledem k výsledku testu není přesné označení tohoto podnikatelského záměru) během zhruba šesti týdnů nekontaktoval.

A to i přesto, že jsme vždy po týdnu psali urgence, které postupně získávaly na razanci, až nakonec hrozily i policií. Získat se nám poté nepodařilo ani oficiální vyjádření pro Aktuálně.cz.

E-maily se sice nevracely jako nedoručitelné, nikdo na ně ale neodpovídal. Úvodní potvrzení objednávky sice obsahovalo i kontaktní telefonní číslo, to ale neexistovalo.

Foto: 24levne.cz
Čtěte také:
Pozor na slevy z Helbea.cz. Zaplatíte a nic nedostanete
Slíbili tisíce za reklamu na autě. Místo toho je obrali
Soutěž od Tesca o 10 tisíc je falešná, varuje řetězec

Zboží jsme tedy nedostali, necelých tři sta korun také ne. Pustili jsme se proto do pátrání po majiteli e-shopu.

Tady údajný majitel

Pod e-mailem, který nám po registraci do e-shopu přišel, byl jako majitel podepsán Jiří Svoboda. Toto jméno podle živnostenského rejstříku odpovídá i identifikačnímu číslu a adrese z webu i-centrum.eu.

Bohužel se nám nikde nepodařilo sehnat přímý kontakt na pana Svobodu, a nemohli jsme tak od něj získat oficiální vyjádření.

Povedlo se nám ale najít vyjádření podepsané jeho jménem na webu Podvodnefirmy.cz, kde si na e-shop i-centrum.eu stěžují další podvedení zákazníci, kterých se jen na tomto webu sešlo zhruba sto. Vyjádření zní takto:

"Dobrý den, tady Jiří Svoboda. Dovolte, abych se omluvil všem, co bohužel poslali peníze někomu úplně cizímu. I-centrum.eu nemá vůbec nic společného s uvedenou adresou na stránkách. Jedná se o podvodný e-shop, kde byly zneužity osobní údaje, které jsou dostupné ve veřejném rejstříku živnostenského úřadu. Já, Jiří Svoboda, Zámek 26, Vimperk tedy nejsem majitelem e-shopu a nikdy jsem nebyl. Navíc moje podnikatelská činnost byla pozastavena několik let zpět. Věc jsem podal na Policii ČR. Pokud jste se stali obětí podvodu, neváhejte a nahlaste to na policii. Ještě jednou se omlouvám, i když za to nemůžu."

Takové vyjádření samozřejmě může napsat kdokoli, včetně podvodníka.

Nicméně to, že pan Svoboda není v této věci podvodníkem, ale podvedeným, nám potvrdil i zdroj obeznámený s policejním vyšetřováním, který si přál zůstat v anonymitě. A za pravdu mu dává i nedávná reportáž pořadu České televize Na stopě, která informovala o identickém případu, který se lišil pouze v osobě zneužitého živnostníka.

Dílek v obřím podvodu?

I když nám tiskové oddělení Policie ČR odmítlo potvrdit jakékoli informace s tím, že se ke konkrétním lidem a firmám nevyjadřuje, byla to právě policie, která se postarala o to, že webu i-centrum.eu byl zhruba před dvěma týdny vypnut hosting. Z dalších lidí již tedy peníze nevyláká.

Podívejte se na kratší a názornější verzi našeho testu

Shodou okolností pak minulý pátek kriminalisté z Mladé Boleslavi oznámili, že odhalili jeden z největších podvodů na internetu v historii České republiky.

Dva muži ve věku 27 a 29 let postupovali přesně tak, jak jsme doposud popsali. Zakládali podvodné e-shopy a zneužívali veřejně dostupné osobní údaje, na které podle policistů zakládali třeba i falešné bankovní účty.

Zatím bylo oběma sděleno obvinění ze 181 útoků na území celého Česka, dosavadní škoda byla vyčíslena na 750 tisíc korun.

Podle hlavní vyšetřovatelky Šárky Šenkové počet poškozených stále roste a konečné číslo by mohlo dosáhnout hodnoty 500. Škodu proto policie odhaduje v řádech milionů korun. Mužům hrozí trest odnětí svobody až osm let.

Bohužel se nám v pátek odpoledne již nepodařilo získat vyjádření přímo od mladoboleslavských kriminalistů, zda jedním z podvodných e-shopů těchto dvou dopadených byl i námi testovaný i-centrum.eu.

Vzhledem k podobnosti našich zážitků s praktikami odhalených podvodníků je ale možné, že jsme si na vlastní kůži vyzkoušeli, jak probíhal jeden z největších podvodů na českém internetu.

Foto: 24levne.cz
Čtěte také:
Obří podvod končí. Přes internet vylákali miliony
Podvedení zákazníci varují před třemi e-shopy
Bezpečnější platba kartou? Pozor na nový pokus o podvod
 

Právě se děje

Další zprávy