Bankomaty slaví 20 let. Jsou chytřejší, umí i prodávat

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
21. 2. 2012 15:10
První online bankomat ve východní Evropě byl v dnešní centrále ČNB
Foto: UBS

Praha - Před dvaceti lety, ve středu 19. února 1992, zprovoznila Komerční banka první bankomat ve střední a východní Evropě, který byl online napojený přímo do řídícího centra.

Nacházel se v tehdejší pobočce banky v pražské ulici Na Příkopě, tedy v budově, kde dnes sídlí Česká národní banka.

Úplně první bankomat byl ale v Česku instalován na pražském Václavském náměstí ještě před pádem komunismu - v lednu 1989. Nebyl nicméně online a umožňoval výběr hotovosti jen zaměstnancům České spořitelny.

Síť bankomatů se od té doby značně rozrostla. Zatímco na konci roku 1992 bylo v Česku nainstalováno 214 bankomatů, na konci milénia to bylo 1589 přístrojů a v roce 2011 se už počet vyhoupl na 4082 bankomatů.

Foto: ČS
Čtěte také:
Nebyl e-banking, hypotéky ani euro. Co bude za 10 let?
Konec váhání. Bezkontaktní platby spustí další řetězce
Banky zvyšují zabezpečení internetu. Zde je přehled

Největší výběr mají klienti České spořitelny, kterým je k dispozici zhruba 1300 bankomatů. Druhou největší síť má se zhruba 900 přístroji ČSOB (kam se počítají i bankomaty Poštovní spořitelny) a třetí v pořadí je Komerční banka s přesně 693 bankomaty.

I když jejich počet narůstá, zájem o výběry pomalu klesá. „Mírný pokles počtu výběrů z bankomatů i vybírané částky souvisí zejména s tím, že se uživatelé karet naučili platit přímo u obchodníků," uvádí Charles-Pierre Serain, výkonný ředitel pro Marketing, Komunikaci a Business Development v Komerční bance.

Bankomat umí i prodávat

Hlavní funkce bankomatů zůstává od jejich uvedení na trh neměnná, nejsou ale už určeny jen k jednoduchému výběru hotovosti.

Banky se přes ně stále více snaží s klienty komunikovat - nabízejí jim v nich například předschválené půjčky nebo je marketingovými akcemi lákají k založení dalších služeb. Například GE Money Bank přes ně takto v minulém roce nabízela poukaz na 2000 korun. Ty lidé mohli získat, když si v bance založili nový běžný účet.

Bankomaty jsou dnes multifunkční přístroje, jejichž prostřednictvím lze například dobít mobil, provést platební příkaz nebo změnit PIN. Některé bankomaty fungují i naopak, umějí peníze nejen vydávat, ale i je přijímat (takzvané vkladomaty).

Novinkou je možnost volit si, jaké bankovky si přejete, aby vám bankomat vydal. Umějí to zatím pouze bankomaty Air Bank.

Ruku v ruce s růstem počtu bankomatů jde i vývoj počtu platebních karet. Zatímco na konci roku 1992 Češi vlastnili 192 tisíc platebních karet, vloni již počet vydaných karet překročil hranici deseti milionů.

Z toho zhruba sedm a půl milionu bylo debetních karet, které banky vydávají k běžným účtům. Kreditních (úvěrových) karet je zhruba dva miliony osm set tisíc a zbylých necelých tři sta tisíc tvoří chargé karty.

 

Právě se děje

Další zprávy